Molitva je najvažnija stvar duhovnog života

6. DAN

„Tko Boga služi svim srcem svojim bit će uslišan,
jer njegove se molbe dižu do oblaka.
Molitva poniznog prodire kroz oblake
i on nema mira dok ona ne dođe do Boga.“
(Sir 35,17)

 

Sedma lekcija – Molitva je najvažnija stvar duhovnog života

Dragi moj brate, molitva je najosnovnija i najvažnija stvar duhovnog života. Molitva je razgovor s Bogom samo ako dozvoliš Bogu da ti govori, inače molitva postaje „blebetanje poput pogana“. Molitva uzdiže tvoje srce k Bogu i ima najviše smisla kad ti se sve čini besmisleno. Stoga mi dopusti da ti kažem kako me je Gospodin naučio moliti. Kad moliš najvažnije je doći Bogu iskrena srca. Bog ne želi da mu dođeš pobožno, nego onakav kakav jesi. Ako te nešto muči – dođi mu s mukom; ako te nešto veseli – dođi mu s osmjehom; ako ti nešto nije jasno – dođi mu s pitanjem… Nemoj doći Bogu s uljepšanim ili izdramatiziranim stvarima. Zar zaboravljaš da Bog zna što ćeš mu reći i prije nego progovoriš? Njemu ništa nije skriveno! A zašto je onda potrebno to Bogu reći? Ne, Bogu to nije potrebno nego tebi jer ćeš s iskrenom molitvom otkriti sebe, učiti o sebi. Takvom molitvom prihvaćaš trenutno stanje i Bogu prilaziš takav kakav jesi i sa stvarima kakve jesu.

Pred Bogom budi svoj i budi iskren. Pa ako i sumnjaš u njega, ako osjećaš da nevjeruješ u njega budi ponizan, hrabar i iskren pa reci: „Bože, ja ne vjerujem u tebe!“ Ako ti je potrebno s Bogom se prepiri, prigovori mu. Sjeti se kako je Abraham prigovarao Bogu govoreći što će mu svi njegovi darovi kad mu nije dao potomstvo (Post 15,2-3) ili kad je savjetovao Boga oko Sodome i Gomore (Post 18,6-33). Sjeti se kako se Jakov hrvao s Bogom i iznudio blagoslov (Post 32,23-33). Vidiš li da je Bogu moguće sve reći? Dapače, Bogu je najdraže kad dođeš i kažeš mu sve što ti je na srcu. Bog ne može doći u tvoje srce ako mu ga prvo ne otvoriš. Naš Bog je silan, ali ne koristi prisilu. Zato kad moliš otvori svoje srce tako što ćeš pred njega iznijeti sve ono što skrivaš u njemu; svaku radost, tugu, bol, patnju, sumnju, ljubav, mržnju, grijeh, ovisnost, neznanje… Nemoj me krivo razumijeti, dobro je u svojoj molitvi koristiti molitvene formule i ponavljati ih. Pobožnost je dobra za duhovni život, ona je poput duhovnog kondicijskog treninga. Kao što sportaši koriste iste vježbe za ono što žele postići, ovisno o sportu kojim se bave, tako je dobro da se i ti u svom duhovnom životu poslužiš pojedinim pobožnostima da bi bio duhovno jak. Zato postoje takozvane duhovne vježbe i duhovne obnove – one obnavljaju tvoju duhovnu izmorenost nakon iscrpnog rada ili ako se duhovno zapostaviš. Poput fizičkog treninga, i molitveni treninzi ne smiju ići naglo. Neka osoba na početku duhovnog života mogla bi se odvažiti pa moliti dva sata, ali njen duh još na to nije spreman. U početku treba započeti s manje zahtjevnim molitvama pa tek onda s vremenom rasti u molitvi. Kad se postigne određena „duhovna forma“ tada ne moraš više ići na duljinu trajanja molitve nego kreni u dubinu. Školu takve molitve daje nam Isus Krist.

Razmatranje današnjeg evanđelja:


Mk 6,7-15: U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete.

Vi, dakle, ovako molite: ‘Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš svagdanji daj nam danas! I otpusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga.’ Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka.«


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

Današnje evanđelje donosi nam Marko. Zanimljivo je kako molitvu ‘Očenaša’ još donosi Luka koji govori da su učenici prije toga pitali Isusa da ih nauči moliti. Isus, dakle, tek na molbu učenika uči kako se treba moliti. Isus pritom ne kaže „molite ovo“ pa onda donosi formulu koju trebaš doslovice čitati jer ti je tako Isus zapovijedio. Isus kaže: „ovako molite“ i daje ti naputak kako trebamo moliti. A što to Isus kaže kako trebamo moliti? Pokušat ću ti pojasniti što bolje u što manje riječi. Najprije se na početku molitve obraćaš Bogu i stavljaš se u njegovu prisutnost. On je tvoj otac, njemu upućuješ molitvu i stavljaš se u njegovu prisutnost. Vjerojatno nećeš uvijek imati osjećaj Božje prisutnosti, ali to što ga ne osjećaš ne znači da on nije prisutan niti umanjuje njegovu prisutnost. Zatim Bogu izričeš slavu. Iako si na početku posviješćuješ da je Bog prisutan ne smiješ zaboraviti da je on svemogući Bog koji se nalazi na nebesima. Izričući slavu Bogu priznaješ njegovu veličinu i svoju malenost. Nakon toga idu prinosi i prošnje – pozvan si reći Bogu svoje potrebe i želje. Pod kruh ne spada samo pekarski proizvod već sve što ti treba da bi preživio – novac za hranu, posao, prijevoz do posla, duhovnu hranu i slično. U molitvi je potrebno izreći pokajanje zbog svih svojih grijeha, stoga trebaš moliti Boga da ti oprosti sve grijehe koje si počinio, a onda se i ti obvezuješ da ćeš ljubiti svoga bližnjega tako što ćeš i ti njima opraštati zlo koje su ti počinili. Na kraju zatraži Božji blagoslov da bude s tobom na tvom putu i da ti pomogne izbjegavati daljnje grijehe. Eto, tako trebaš moliti od sada pa nadalje.

Današnji zadatak: Pokušaj prije spavanja primijeniti molitvu koju sam ti pokazao. Koristi svoje riječi i budi potpuno iskren. Ne zaboravi na tjedni zadatak.

Molitva: Današnju molitvu izmoli naglas sabrano i polako. Ako ti misao odluta, vrati se na početak molitve dok je ne izmoliš promišljajući o svakoj riječ koju izgovaraš.

„Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš svagdanji daj nam danas! I otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla.“

5. dan duhovnih vježbi: Vjera bez djela je mrtva

mag. theol. Darko Rapić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 39 = 42