Tomislav Ivančić: Molitva mijenja

Da bi molitva mogla ostvariti obećanja koja je Isus dao, potrebno je da se događa u zakonitostima evanđelja, a ne svijeta. Isus kaže: tražite najprije Kraljevstvo Božje, a sve ostalo će vam se nadodati. Kraljevstvo Božje je stvarnost koju je Isus donio u evanđelju ili radosnoj vijesti. Po toj zakonitosti bitna je razlika između evanđelja i svijeta.

Svijet vjeruje da ljudi mogu biti sretni i osmišljeni izvanjskim djelovanjem, a evanđelje daje to moguće samo promjenom čovjekova srca, dakle nutarnjim djelovanjem. Svijet vjeruje da se može ratom stvoriti mir, da se može čovjeka tehnikom učiniti zadovoljnim, da čovjek može s visokim standardom biti i etički dobar, da znanost može riješiti sve čovjekove muke i konflikte.

Evanđelje naprotiv kaže da sva zla u svijetu dolaze iz čovjekova srca, a to znači iz zla kojima čovjek truje i uništava prirodu, neprijateljski se suprotstavlja ljudima, te psuje i odbija Boga. Kada se srce oslobodi tada čovjek nalazi smisao života, svestranu sreću i mogućnost vrhunskog razvoja znanosti, kulture, vjere, međuljudskih odnosa, društva i gospodarstva. Sva sila za mijenjanje svijeta dolazi od Boga kroz srce.

Želiš li nekoga promijeniti onda promijeni svoj odnos prema njemu, a to znači pokušaj razumjeti tog čovjeka, oprostiti mu i zavoljeti ga te Bogu za njega zahvaljivati i vidjet ćeš da ćeš ga promijeniti. No ti si tada promijenio i sebe. Sada si prijatelj s Bogom, s ljudima i sa sobom. Zapamti, najprije promijeni sebe, iziđi iz svijeta zla i uđi u Božji svijet ili Božje kraljevstvo. Tu počinje preobrazba društva.

Tomislav Ivančić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

4 + 4 =