MUDRACI SU PREPOZNALI DA SU BOŽJI KRITERIJI U MNOGOME RAZLIČITI OD LJUDSKIH

 

Dijete rođeno u Betlehemu od Djevice Marije, došlo je ne samo radi Izraelskog naroda, koji predstavljaju betlehemski pastiri, nego također i radi cjelokupnog Čovječanstva, čiji su predstavnici Mudraci – istaknuo je Sveti Otac u homiliji na misi u Vatikanskoj bazilici, na današnju svetkovinu Bogojavljenja.
Prema predaji, Mudraci su bili zvjezdoznanci, proučavatelji neba; u čijem se kulturalnom kontekstu vjerovalo kako zvijezde utječu na život ljudi. Mudraci predstavljaju osobe koje, preko različitih religija i filozofija, tragaju za Bogom i čije traganje nikad ne prestaje – objasnio je Papa, dodajući:
Oni nam pokazuju put kojim nam je ići. Slijedeći svijetlo zvijezde, našli su istinsko Svijetlo. Dali su se u potragu za Bogom. Vidjevši zvijezdu kao znak, protumačili su je te su se dali na put. Duh Sveti pozvao ih je i potaknuo da krenu na put i na tom putu doći će do njihova osobnog susreta s pravim Bogom. Uputili su se prema jeruzalemskom kraljevskom dvoru, jer su držali da se novi Kralj rodio upravo tamo. Međutim, izgubili su iz vida zvijezdu, što se ponekad dogodi – priznaje Sveti Otac. Tada su se našli pred đavolskom laži: kralj Herod je zainteresiran za Dijete, ali ne da mu se pokloni (kako je rekao), nego da ga ukloni. Kao čovjek moći, oko sebe vidi samo rivale. Na koncu kao rivala – i to najopasnijeg – doživljava i samoga Boga.
Na kraljevskom se dvoru, Mudraci nalaze u tami, u suhoći koju uspijevaju nadići zahvaljujući naputcima Duha Svetoga, koji govori preko proroštava Svetoga pisma. Prema tim proroštvima, Mesija imao roditi u Betlehemu, Davidovu gradu.Ponovno pronalaze zvijezdu kojoj se veoma obradovaše. Došavši u Betlehem, nalaze Dijete s Marijom, njegovom majkom. Nakon kušnje u Jeruzalemu, slijedi druga velika napast: da odbiju [Kraljevu] malenost. Ipak, oni mu se pokloniše, ponudivši svoje dragocjene i simbolične darove. Vođeni Duhom, dolaze do toga da prepoznaju Božje kriterije, u mnogome različite od onih ljudskih – istaknuo je Papa.
Bog se ne otkriva u snazi ovoga svijeta, nego nam se obraća u poniznosti svoje ljubavi. Je li Božja ljubav velika? Da! Je li moćna? – Da! No, Božija je ljubav i ponizna; i to veoma ponizna – kazao je Papa dodavši da su Mudraci model obraćenja na istinsku vjeru, jer su radije povjerovali poniznosti Božje ljubavi, nego li prividnom sjaju moći.
U kojem se otajstvu krije Bog? Gdje ga mogu susresti? Oko sebe vidimo ratove, odbačenost djece, mučenja, trgovinu oružjem, trgovinu ljudima… U svim tim zbivanjima, u svoj našoj braći i sestrama koji zbog toga trpe, jest Isus. Jaslice nam predlažu drukčiji put od maglovitoga puta svijeta. Riječ je o putu poniznosti Božje ljubavi, Božjega sniženja, poništenja. Njegova je slava skrivena u betlehemskim jaslicama, na kalvarijskom križu, u bratu i sestri koji trpe. Mudraci su ušli u ovo otajstvo. Od ljudske proračunatosti, prešli su u područje otajstva: i to ih je dovelo do obraćenja – naglasio je Papa Franjo.
A što je s našim obraćenjem? – zapitao je Papa te potaknuo: zamolimo Gospodina da nam udijeli milost te hodimo putem obraćenja kojim su išli Mudraci; da nas štiti i oslobodi napasti koje nam zakrivaju zvijezdu; da se ne prestanemo pitati gdje je zvijezda?, kada je – usred svjetovnih privida – izgubimo iz vida.Zamolimo ga da uvijek možemo na novi način prepoznavati Njegovo otajstvo; da se ne sablaznimo zbog znaka, Djeteta povijenog i položenog u jasle; te da imamo poniznosti Njegovu i našu Majku Mariju zamoliti da nam ga pokaže. Molimo da se hrabro oslobodimo vlastitih tlapnji i predrasuda naših ljudskih svjetala, te u poniznosti vjere susretnemo istinsko Svjetlo, kako su to učinili Mudraci; i uđemo tajnu – tako neka bude! – rekao je na kraju Sveti Otac.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 2 = 2