Na svetost smo svi pozvani!

U ovo uskrsno vrijeme biblijska čitanja Staroga i Novog Zavjetom nam objavljuju radosnu poruku da nas Bog ljubi i hoće nam darovati život u punini. Uskrsnuće Kristovo je preokret u ljudskoj povijesti. Ovdje trijumfira život nad smrću. Moć grijeha je slomljena i sjaj svetosti se širi nad sve koji u Njega vjeruju.

U krštenju nam se dariva dostojanstvo djeteta Božjega. Mi se zovemo djecom Božjom i to jesmo. Čovječe sjeti se svoga dostojanstva, govorili se sveci. Pozvani smo da mislimo o našem dostojanstvu. Čovjek je stvoren na sliku Božju i usprkos grijehu naših praroditelja i njegovim negativnim posljedicama Bog se nama smilovao. Isus nam je darovao oproštenje grijeha. Zato su apostoli propovijedali obraćenje da bi Bog opraštao grijehe svima koji u njega vjeruju.

Papa Franjo je upravo to uzeo za razlog objave svoga novoga pisma: „Radujte se i kličite“. Radi se o pozivu na svetost u svijetu danas. Mi smo snagom krštenja posvećeni krvlju Kristovom i trebamo živjeti bogoljubno. Sveti život nije stvar posebno pobožnih. Vatikanski koncil kaže da su vjernici svakoga zvanja pozvani po Kristovoj milosti na svetost. Piše papa: Sviđa mi se svetost strpljivog naroda Božjega: gledati roditelje koji s tolikom ljubavlju odgajaju djecu, muževa i žena koji rade za svakodnevni kruh, strpljivost bolesnika i njihovih služitelja. Papa želi ohrabriti vjernike za pravi kršćanski život. Da netko bude svet to ne mora biti biskup, svećenik, redovnik ili redovnica. Često mislimo kako je rezervirana svetost onima moji se udaljuju od svakodnevnog posla i mnogo mole. A nije tako. Svi smo pozvani živjeti u ljubavi i svatko na svom mjestu davati osobno svjedočanstvo.

Ako si Bogu posvećen – živi radosno. Ako si oženjen ljubi svoju ženu i za nju se brini kao što se Krist brine za Crkvu. Ako si radnik budi svet da tvoj rad bude na korist braće i sestara, te da s poštenjem radiš. Ako si otac ili majka , djed ili baka – budi svet time što se strpljivo brineš za djecu. Ako si odgovoran u službi zajednici bori se za dobro zajednice i zaboravi na svoju privatnu korist. Biti svet ne znači da živimo bez mane. Mi ostajemo slabi ljudi kušani na različite načine. Uvijek iznova upadamo u svakodnevne grijehe. A ipak nas milost Božja osposobljava da živimo po zapovijedima Božjim. Papa upozorava na glavnu kršćansku zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Ova zapovijed stoji iznad svih vrlina. U središtu stoji vjera koja djeluje po ljubavi. Pozvani smo pažljivo njegovati ljubav. Tko drugoga ljubi ispunio je zakon. Ljubav se ispunjava u jednoj rečenici: Ljubi bližnjeg kao samog sebe.

U molitvi smo blizu Bogu i u služenju braći i sestrama. U ljudima susrećemo Gospodina. To je mjera ljubavi. Naš život je i rukama Božjim. Uskrsli Gospodin je u Crkvi prisutan i poziva nas da ga slijedimo na putu svetosti. Neka moli za nas Blažena Djevica Marija, sveti Josip i svi sveci na Nebu neka nas prate.

Don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

48 − = 42