NAŠA JE CRKVA CRKVA MUČENIKA

Naša je Crkva Crkva mučenika! Na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta, govoreći o kamenovanju sv. Stjepana, Papa se sjetio svih koje danas progone i ubijaju jer su kršćani, a rekao je da ima i „skrivenih mučenika“ koji traže nove putove kako pomoći braći i stoga ih progone moderni Sinedriji.

Prvo misno čitanje, uzeto iz Djela apostolskih, govori o osudi sv. Stjepana i njegovu kamenovanju. Govoreći o tom prizoru, Papa se osvrnuo na kršćane koje i danas, poput sv. Stjepana, progone i ubijaju jer su vjerni Isusu. Mučenicima nisu potrebni „drugi kruhovi“, Isus je njihov jedini kruh – ustvrdio je papa Franjo ističući kako Stjepan „nije trebao ići na pregovore, na kompromise”.

Njegovo je svjedočenje bilo takvo da njegovi klevetnici „nisu odoljeli njegovoj mudrosti“ ni duhu „kojim je govorio“. Poput Isusa, i Stjepan se trebao suočiti s lažnim svjedocima i pobunjenim narodom koji su ga priveli na sud. Stjepan ih je podsjetio na brojne ubijene proroke jer su bili vjerni Božjoj riječi, a kad je „ispovjedio svoje viđenje Isusa“, njegovi su se progonitelji sablaznili, začepili si uši da ga ne čuju, a potom ga odveli izvan grada na kamenovanje – rekao je Sveti Otac dodajući:

Božja riječ uvijek smeta nekim srcima. Kad imaš tvrdo srce smeta ti Božja riječ, kad ti je pogansko srce, jer te potiče da ideš naprijed, želi te hraniti kruhom o kojem je Isus govorio. U povijesti objave, mnogi su mučenici ubijeni zbog vjernosti Božjoj riječi, Božjoj istini – ustvrdio je Papa.

Mučeništvo sv. Stjepana slično je Isusovu mučeništvu: umire „s velikodušnim kršćanskim praštanjem, s molitvom za neprijatelje“. Progonitelji su prorokā vjerovali da su bili vjerni Božjem nauku. Danas pak želim podsjetiti na povijest Crkve. Prava povijest Crkve je povijest svetaca i mučenika, koje su ubijali oni koji su vjerovali da tako slave Boga; vjerovali su da posjeduju ‘istinu’. Imali su dakle pokvareno srce – ustvrdio je papa Franjo.

Koliko li u svijetu ovih dana ima Stjepana! Sjetimo se svoje braće zaklane na libijskoj plaži; sjetimo se dječaka kojeg su mladići zapalili jer je bio kršćanin, sjetimo se selilaca koje su drugi bacili u more jer su bili kršćani, sjetimo se Etiopljana, koji su prekjučer ubijeni jer su bili kršćani… i brojnih drugih. A mnogi drugi koje ne poznajemo, koji u zatvorima pate jer su kršćani… Crkva je danas Crkva mučenika: oni pate, žrtvuju svoj život, a mi poradi njihova svjedočenja primamo Božji blagoslov. Crkva je naša Crkva mučenika – istaknuo je Sveti Otac.

Ima i „skrivenih mučenika, to su muškarci i žene vjerni glasu Duha, koji traže nove putove da pomognu braći i da više ljube Boga; njih okrivljuju i progone mnogi „moderni Sinedriji“ koji misle da su gospodari istine. A ima mnogo skrivenih mučenika koji zbog vjernosti pate i u svojim obiteljima. Crkva je naša Crkva mučenika. A sada, u našem će slavlju k nama doći prvi mučenik, prvi koji je svjedočio i svima nama dao spasenje. U Euharistiji se sjedinimo s Isusom i sa svom braćom i sestrama koji su mučenici progna, laži i ubijanja jer su vjerni jedinom kruhu koji nas hrani, to jest Isusu – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

51 + = 57