Naša vjera mora biti uskrsna a to znači vjerovati da je Isus i danas s nama prisutan!

Isusu uskrslom je trebalo 40 dana da apostole čvrsto uvjeri da je uskrsnuo i da ih pouči  što im je raditi. Apostoli su s velikim uvjerenjem propovijedali da je Isus uskrsnuo i njihovo propovijedanje je Isus pratio čudesnim znakovima.

Oni koji su Isusa raspeli počeli su progoniti apostole.  Oni se nisu dali smesti nego su rekli, da više valja slušati Boga nego ljude. Kršćanska vjera se brzo širila po Rimskom carstvu ponajviše po misionarima sv. Pavlu, Petru, ali i drugim apostolima i vjernicima  kako nam svjedoči spis sv. Luke Djela apostolska. U knjizi Otkrivenja sv. Ivana se iskazuje vjera apostola poslije uskrsnuća: „Dostojno je Janje  koje je zaklano primiti moć, bogatstvo i mudrost, snagu, čast, hvalu i slavu“.

Uskrsli Isus nije više samo veliki prorok, nego jedinorođeni sin Božji, Bog. Isus se ne pojavljuje samo u ljudskom obliku, nego je ljudski oblik pomiješan s božanskim izgledom. Stoga nije apostolima odmah prepoznatljiv. Vjerovati kao kršćanin ne znači ništa drugo nego: vjerujem  u Isusa da on živi i da sve što doživljavam ima smisla. Vjera mora biti uskrsna, a to znači vjerovati da je on tu prisutan. Crkva mora njega slušati u svim teškoćama. Tek kad su čudesno ulovili veliki ulov riba biva im jasno da taj čovjek, koji stoji na obali i koji ih je pozvao da još jednom bace  mreže za ulov je Gospodin. Nakon toga slijedi Isusov poziv.  Šimuna Petra tri puta pita da li ga ljubi. Nakon potvrdnog odgovora da ga ljubi slijedi odgovor: Pasi janjce i ovce moje. Onoga Petra, koji je triput Isusa zatajio, njegovu vjeru Isus ojačava da on bude stijena vjere za Crkvu koju će voditi.

Molimo za sadašnjeg svetog oca papu Franju. On je pozvan da bude hrabri svjedok za istinu kršćansku. U povijesti Crkve niti jedan papa nije toliko propovijedao kao Franjo, skoro svakodnevno. On ne smije prešutiti poruku o uskrsnuću  Kristovu. Isus ga šalje da svjedoči  za jedinstvenu kršćansku vjeru. Danas posjećuje manjinske vjernike u Makedoniji. Isus pita svoju Crkvu: Ljubiš li me? Crkva mora odgovoriti. Moramo vjerovati da je  ona njegovo djelo, a ne djelo ljudi, da je on jedini njezin temelj. Ako nam nešto uspijeva to je za to jer on stoji  uz nas. Mi se smijemo upustiti u njegovu službu. Govorimo li  da život s Isusom donosi nadu? „Ljubiš li me“? pita Isus Crkvu.  Moramo više slušati  Boga, nego ljude.  Moramo svjedočiti da je Isus za nas nosio križ, išao na križ i uskrsnuo.  Njega živoga možemo moliti. Je li prošao Uskrs? Isus je uskrsnuo i u našem životu je prisutan. Uskrs je stalni blagdan. U nijednom drugome imenu nije nama darovano spasenje  nego samo  u našem  Gospodinu Isusu Kristu kome pripada čast i moć u vijeke. Amen

don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

6 + 3 =