Nauči voljeti sebe!

21. DAN

„Hvala ti što sam stvoren tako čudesno,
što su djela tvoja predivna.“
(Ps 139,14)

Dvadeset četvrta lekcija – Nauči voljeti sebe

Dragi moj brate, nauči voljeti sebe. Nauči prihvatiti ono što jesi i nauči živjeti sa samim sobom. Voljeti ili ljubiti sebe ne znači biti sebičan, niti narcisoidan. Takvi ljudi uglavnom su vrijedni žaljenja i sućuti jer se iz straha od gubitka i boli zatvaraju u sebe. No, čovjek je takvo biće da mu je drugi potreban, ali ne radi svoje koristi. Da, čovjeku je drugi potreban kako bi se on ostvario pa to netko može nazvati sebičnošću, ali čovjek se preko drugoga ostvaruje samo u ljubavi i darivanju za drugoga. Sve ostalo nije ostvarivanje samoga sebe nego iskorištavanje drugoga. Ti si pozvan da ljubiš sebe, to jest da prihvatiš svoj život kao dar. Dakako, ljubav prema sebi uvijek može otići na štetu drugih te ponajviše na štetu samoga sebe, od toga se čuvaj! Prihvati sebe da si Božje dijete, da imaš svoje uspone i padove. Prihvati da si pozvan na svetost, ali i da si grešno ljudsko biće te da na zemlji nikada nećeš postići bezgrešnost. No možeš naći ljepotu i u padu, premda ti ne govorim da padaš, jer svaki tvoj pad u grijeh Bog može iskoristiti na dobro kako bi naučio hodati. Voljeti sebe važan je korak prema tome da voliš druge – ta kako ćeš voljeti drugoga ako ne znaš kako iskreno voljeti sebe? No, to nije jedina relacija jer se ljubav prema sebi ispunjava i u odnosu prema Bogu. Ta je relacija najvažnija jer samo u dodiru s Božjom ljubavi možeš imati pravu ljubav prema sebi i drugima. Ako te Bog ljubi baš takvog kakav jesi što te priječi da ljubiš samoga sebe? Zar misliš da bi sebe mogao stvoriti bolje od Sveznajućeg?

Ne dozvoli da se zapleteš u mrežu današnjice pa da smatraš kako je ljubav prema sebi uvjetovana ljubavlju prema drugima. Naprotiv, tvoja ljubav prema drugima uvjetovana je ljubavlju prema sebi. Ako hoćeš voljeti sebe prvo nauči opraštati sebi. Prihvati svoje greške u životu, započni proces ozdravljenja duše opraštajući sve ono negativno što si sebi natovario. Počinjeni grijeh bio ti je dovoljna kazna, Bog ti je oprostio sve što si ispovijedio, zato nemoj sebe dodatno kažnjavati. Nemoj se uspoređivati s drugima, izgubit ćeš se u moru različitosti života koje će te dodatno opterećivati. Ako se hoćeš uspoređivati uspoređuj se u ljubavi prema Gospodinu jer budeš li iskreno ljubio Gospodina njegova će te ljubav osloboditi svakog natjecanja s drugima. Ti se natječeš za neuveli vijenac kojeg dobiva svatko onaj tko stigne na cilj – spasenje – bez obzira koje vrijeme životnog maratona postavio. Nadalje, ako želiš voljeti sebe nemoj sebi postavljati očekivanja koja nadmašuju sve ono realno. Jer ako se magarac uspoređuje s čovjekom po sposobnosti govora onda magarac nikad neće voljeti sebe jer ne zna govoriti. Ili ako konj želi naučiti letjeti brzo će se razočarati i izgubit će samopouzdanje jer nema ono što mu je za to potrebno. Zato upoznaj sebe i svoje sposobnosti pa ćeš znati što možeš ostvariti. Zatim, ako želiš voljeti sebe prihvati svoj izgled i proslavi Gospodina svojim tijelom. Dopušteno ti je brinuti se o tijelu po svojem ukusu, ali ne po nametnutom ukusu svijeta koji ionako svoja mjerila svakodnevno mijenja pa ćeš se uvijek naći u problemu što nisi „u modi“. To su samo neke od načina kako krenuti u proces voljenja sebe, a kad jednom uspiješ uživat ćeš u sebi i kad ne budeš imao previše razloga za to.


Razmatranje današnjeg evanđelja:


Mt 12,28b-34: U ono vrijeme: Pristupi Isusu jedan od pismoznanaca i upita ga: »Koja je zapovijed prva od sviju?« Isus odgovori: »Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, iz sve duše svoje, iz svega uma svojega, i iz sve snage svoje!«

»Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih.«

Nato će mu pismoznanac: »Dobro, učitelju! Po istini si kazao: On je jedini, nema drugoga osim njega. Njega ljubiti iz svega srca, iz svega razuma i iz sve snage i ljubiti bližnjega kao sebe samoga — više je nego sve paljenice i žrtve.«

Kad Isus vidje kako je pametno odgovorio, reče mu: »Nisi daleko od kraljevstva Božjega!« I nitko se više nije usuđivao pitati ga.


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

Ljubi bližnjega onako kako najbolje znaš! Tako bi na jedan način mogao sažeti drugu Isusovu zapovijed. A što je s prvom? Isus je navodi iz Knjige Ponovljenog zakona i tiče se ljubavi prema Bogu. Dakle, u dvije zapovijedi sadržana je sva relacija odnosa – ljubi Boga, ljubi bližnjega i ljubi sebe. I to je cijela filozofija! Ako ljubiš Boga, bližnjega i sebe nisi daleko od kraljevstva Božjega. No, vratimo se na prvu zapovijed. Odzvanja li zapovijed ljubavi prema Bogu u tvom srcu? Je li na prvom mjestu? Koja je najvažnija stvar u tvome životu? Isusov je odgovor sasvim jasan – to je ljubav. Prvo prema Bogu pa prema čovjeku. A ta druga je jednaka kao i prva zapovijed jer ne možeš do Boga zanemarujući čovjeka. Ne samo zato što si društveno biće, što ti je drugi potreban i što si pozvan na služenje drugome nego i zato što si ti sâm čovjek! Osim toga, Isus te poziva da ljubiš Boga svim svojim srcem. Dakle, ne malo. Ne čas hoćeš, čas nećeš. Ma voli ga, brate moj! Voli Boga svoga svim svojim srcem! Otvori se čitav ljubavi prema Bogu jer Bog ne želi mrvice tebe. Božje mrvice tebi su možda dostatne, ali zašto bi se zadržavao na tome kad ti Bog želi dati cijeloga sebe? Ljubi, dragi moj brate, ljubi i čini što hoćeš! Jer ljubav te jedina čini slobodnim, jedino u ljubavi možeš činiti što doista želiš.

Današnji zadatak: Danas uzmi vremena za sebe i učini nešto što voliš. Učini nešto lijepo za sebe: otiđi, napravi, pojedi, popij, pročitaj, kupi, popričaj, pogledaj – što god hoćeš! Ne zaboravi na tjedni zadatak.

Molitva: Pročitaj 1 Kor 13,1-13, izmoli 139 psalam i zaključi s jednim Slava Ocu.

20. dan duhovnih vježbi:  Sotona doista postoji

mag. theol. Darko Rapić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 43 = 53