Navještenje – svetkovina kojom se Bog spušta u jednu obitelj

Danas slavimo svetkovinu Navještenja Gospodinova. To je dan kad se Bog utjelovio. Blaga vijest milosti kojom započinje djelo spasenja.

Božje djelovanje u svijetu uvijek je životno i ima svoju utemeljenost u onom što nam je toliko blisko. Izabranje Marije u povijesti spasenja da bude bogomajkom roditeljicom Božjega sina otvara nam novu perspektivu u kojem svaki od nas participira na Marijinoj radosti. Današnja svetkovina potiče nas na još veći zauzetost života u vjeri. Premda svjetovni čovjek današnjice ne vrednuje vjeru ona ipak postaje izazov. Stvoreno je ozračje u kojem se vjera promatra kao znak nemoći, slabosti, bijega, neuspjeha. Jednostavno bi se moglo reći da nije moderno vjerovati da nije moderno biti vjernik.

No danas u našoj nebeskoj majci otvara se nova dimenzija vjere. Premda i sam nije znala što se događa ovaj današnji događaj želi da upoznamo svoju majku Mariju kao onu koja ima povjerenje i otvoreno srce za Božje djelo spasenja čovječanstva. Marija je znak koji u današnjem vremenu je znakovitiji od svega ostaloga. Njezinom vjerom valja se poučiti. Otvoriti srce onim vrednotama koje dolaze od Boga iz milosnog izvora ljubavi. Svatko od nas prepun je pitanja i brige za svoj život. Uvijek smo u nekom strahu kako ćemo biti neuspješni. Strašimo se biti dionici današnjeg našeg poslanja koje nam je ostavljeno na svjedočanstvo vjere. Bez Marije, žene novoga doba povijest spasenja je nezamisliva. Dok čitamo današnje evanđelje o dolasku anđele Gabrijela ovoj poniznoj službenici uočavamo dimenziju koja današnjem vremenu vjernika nedostaje. Nedostaje nam poniznost. Da bi se moglo izvršiti susret za velika djela iziskuje prisutnost velike poniznosti.

Nažalost vrijeme koje slavi sebe koje je prepuno oholosti i vlastite uvredljive sebičnosti ne otvaraju prostor djelovanja Bogu. Zapravo smo svojim postupcima zatvorili vrata Bogu da djeluje preko nas. Sve smo postavili u svoje snage i mislimo da preko njih možemo učiniti sve. Loša je to navika koja samo hrani ljudski egoizam i stvara konfuziju. Svima nam je darovana Marija naša majka da nam bude poticaj i smjernica kako se ide skupa s Bogom. Ona je najveća vjernica. Prva vjernica novoga doba koja otvara svako dostojanstvo koje Bog blagoslivlja. Marija izlazi iz vjerničke zajednice. Njezini roditelji odgajaju je u pobožnosti. Odgajaju je u ljubavi koja je služenje i potpuno predanje Božjoj volji. Njezina vjernička vjera počiva na vjeri koja je postala konkretno iskustvo i uvjerenje praroditelja. Ona je kulminacija abrahamovske vjere i poslušnosti, otvorenosti za Božje djelo spasenja. Doista naš današnji život koji se odmaknuo od povjerenja u Božju svemoć ostavio nas je nasukane. Svakoga dana sve je vidljivije kako smo rastreseni. Obitelj koja nam je nukleus svega polagano se rastače. Nema više snažnog svjedočenja kojim roditelji prednjače u vjeri. Samo iskrenim primjerom vjera se može prenijeti budućim naraštajima. Samo primjerom roditelji svojoj djeci mogu biti darovatelji tg dragocjenog milosnog zahvata koja obitelj blagoslivlja. Toliko je toga što je narušeno. Nažalost teško se hvatamo u koštac sa problemima. Povremeno i samo djelomično rješavamo goruće obiteljske probleme. No od svega toga nažalost nema pomaka.

Današnjom svetkovinom Bog se spušta u jednu obitelj. Želi se roditi iz krila ženina kako bi svoj život obilježio najdivnijim čudom i najsvetijim mjestom posvećenja a to je obitelj. Iz obitelji izlazi svaki blagoslov. One obitelji koja u svojim temeljima ima Boga. To ne znači da će obitelj biti lišena briga i potreba. Nažalost toliki su udarci i provokacije prema obitelji današnjeg vremena. Mnogima smeta takozvana tradicionalna obitelj. Ona se nalazi na neprestanom udaru poniženja modernizma i novih ideja koje negiraju obitelj. Ništa više nije im sveto. Svatko stavlja sebi za pravo da proizvoljno stvara nove oblike koje će se nazivati obitelji. Iz obitelji izlazi sve. Mnogi se danas laktaju i hvataju za oblikovanje obitelji po ideologijama i formama koje stvaraju takozvano novo napredno društvo. Društvo novoga doba, novih ideja i tekovina. Društvo koje će omogućiti svekolike nove bezbožne ideje na koje treba reagirati uvijek sa odobravanjima. Čak nas se uvjerava kako je obitelj loša. Kako je izvor svakoga nasilja. Kako je disfunkcionalna. Takvima naglašavanjem stvara se ozračje koje onda nas želi uvjeriti u ono što nije istina. Blaga vijest Božjeg utjelovljenja želi nas vratiti na naš nukleus na najveći dar i najveće blago koje posjedujemo svoju obitelj.

Danas i nama dolazi anđeo radosne svijesti, Gabrijel koji i nama želi navjestiti ovu radost da Bog želi prebivati u našoj obitelji. Otvorimo svoja srca danas da se dogodi ova milost koja je neizmjerni dar. Poput Marije u vjeri otaca prihvatimo otvoreno u poniznosti da Bog započne prebivati među nama. Stavite danas svoju obitelju u Marijino srce. Povjerite joj svoje brige. Doista brige nisu odraz disfunkcionalnosti. Ovo je društvo disfunkcionalno. Ono nas je odijelilo jednih od drugih. Ovo društvo je krivac da roditelji nemaju vremena za svoje potomstvo. Ovo društvo je uništilo harmoniju supružnika i tjera ih na iracionalne poduhvate. Ovo društvo je ugnjetavajuće prema onima koji njeguju život i dobar odgoj za čovještvo. Bog doista računa na nas i na naš pristanak na naš pozitivan odgovor u poniznosti srca. Otvorite mu svoja srca. Otvorite mu vrata svoje obitelji i neka ostane s vama. Bog neka vas blagoslovi i čuva a nebeska majka Marija poučava u poniznoj vjeri i ljubavi.

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

75 − = 73