Ne reci lažna svjedočanstva – ni drugima, ali ni sebi!

Znamo da je laž grijeh, obmana drugoga, sakrivanja istine. No jesmo li svjesni koliko puta tijekom dana lažemo sebe?

Kada se počnemo baviti nevažnim stvarima, stvarima koje ne ispunjavaju dušu, već su samo gubitak vremena često kažemo sebi: Još ću samo malo. A onda to malo pretvori se u puno, minute u sate, a sati u dane. Na koncu našega života kada budemo Bogu polagali račun sigurno će nas pitati: Gdje si utrošio vrijeme koje sam ti dao, to vrijeme koje je bilo tvoj život, jesi li živio život u punini zajedništva i ljubavi s drugim, ili samo životario iz dana u dan.

Kada počnemo sebi govoriti „ne mogu“ onda je to još jedna velika laž. Mnogi će reći da ne mogu pomoći drugome jer ni oni sami nemaju dovoljno. Da, ali nije samo pitanje materijalnih sredstava, pitanje je vremena, sposobnosti, ljubaznosti, blagosti, nježnih osjećaja koje ćemo pokloniti jedni drugima. Nematerijalni dar mnogo je veći i vrjedniji od svih materijalnih darova koje možemo dati jedni drugima, pa čemu da se lažemo da ga ne možemo dati.

Kada počnemo sebi govoriti da „nemamo dovoljno snage“ mislimo li da je doista riječ o snazi. O kojem god da se životnom izazovu radi mnogi nakon nekog vremena odustanu jer kako kažu nisu imali dovoljno snage. No dali odustaju zbog nedostatka snage ili nedostatka volje. Život nas učini da ne molimo Boga za prestanak teškoća na koje nailazimo na našem životnom putu, već da od njega  tražimo snagu potrebnu snagu da se suočimo sa svim teškoćama i krenemo naprijed.

Netko je jednom rekao da svaka rečenica koja počinje sa „nemam vremena“ jest laž. Sadašnji trenutak uvijek je milosni trenutak ako ćemo slijediti Božju volju. Čovjek uvijek nađe vremena za ono za što želi naći vremena a nema ga za ono za što ne želi. Sve je u životu stvar prioriteta, što nam je na prvom mjestu a što na zadnjem. Ako su nam Bog i bližnji doista važni onda ćemo za njih naći vremena no ako nisu onda ćemo uvijek naći opravdanje i laž.

Koliko je još samo drugih laži kojima lažemo sebi. A Isus kaže: Ja sam put, istina i život. Želimo li doista ići njegovim putem do punine života onda ćemo raskrinkati sve ove laži i odbaciti ih, shvatiti da nije samo problem što lažemo druge već i to što jako često lažemo sebe. Tražimo od njega snagu za suočavanje s tim zlom i započnimo živjeti život kakav nam on nudi, a to je život u istini, jer nas na koncu samo istina oslobađa.

Mario Žuvela

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

13 − = 10