Neka ovo sveto vrijeme došašća bude vrijeme molitve, odricanja i dobrih djela!

Započinjemo novi ciklus u kojem započinje i nova crkvena godina. Novo doba u kojem se mi vjernici pripravljamo za velika otajstva Božje ljubavi.

Samo otajstvenom pripremom za nas vjernike ovo sveto vrijeme došašća biti će plodonosno. Vanjski dekor će nam biti od pomoći ali smo djelomično. Jer što će nam sva svjetla grada ako u nama nema svjetla. Došašće je vrijeme pokore vrijeme obraćenja. Sveto vrijeme koje nas uvodi u misterij i otajstvo silaska Krista spasitelja među svoj narod. Narod potrebit Božje ljubavi i milosrđa. Zato je za nas i ovo vrijeme sa svim ograničenjima ipak plodonosno. Počeli smo cijeniti sve ono na što smo mislili da je obično i da imamo na to pravo. No sad sa svim represijama i svim onim što nas ograničava vidimo da ono što bi se podrazumijevalo da se nikad nije podrazumijevalo. Sve je bila obmana. Tek kad se osjeti represija tada smo spremni otvoriti svoje oči pred istinom pred svim ugnjetavanjima i novovjekim ropstvima i shvaćamo koliko smo živjeli u zabludi. Do sada smo poput slijepaca hodali ovim obasjanim svijetom u kojem nema ništa na što bi se čovjek zadržao kao vrijedno.

Zato nam današnje evanđelje ne zvuči više kao nešto apokaliptično. Već vrlo suvremeno. Usprkos svih cenzura i svega što nam se servira očito nam je kako je ovaj svijet satkan od obmana i laži. Svaka vijest prošla je filtere onih koji nas uvjeravaju u svoju lažnu izmanipuliranu istinu. No danas se više išta ne može sakriti. Niti se laž može prekriti. Manipulacija više ne pali osim kod ideološki zadojenih. Stvorena je opasna histerija koja je doista kako kaže Krist prešla u agoniju tjeskobe. „Bit će znaci na suncu, mjesecu i zvijezdama, a na zemlji bezizlazna tjeskoba narodâ zbog huke mora i valovlja. Izdisat će ljudi od straha i iščekivanja onoga što prijeti svijetu.“ Bezizlazna tjeskoba koja je stvorena za nju netko pred Bogom treba odgovarati. I premda bi se neki više voljeli dodvoriti veličinama zla mi stojimo danas u snazi vjere pred svojim Bogom. Sad kad nam je sve znano i poznato od nas se ne traži da kukamo ili pak da se prestrašimo.

Pred nama je novo vrijeme. Novo doba. Novi poredak koji mi stvaramo. Mi smo ti koji su novost života.  Novo normalno jedino može biti u snazi i prisutnosti Isusa Krista. A Krist nudi novo doba koje iziskiva promjene. Promjenu mentaliteta ne kroz farizejštinu, ne kroz dodvoravanje, ne kroz kršćansko filantropsko licemjerje. Pred nama je sveto vrijeme koje nam nudi zaokret. Iskoristimo ga. Učinimo ovo vrijeme za nas povoljnim kako bi se spremili za susret s onim koji dolazi. Zapalimo danas prvo adventsko svijetlo, svjetlo koje se naziva svjetlom nade. Jer nam je to tako danas neophodno. Nada koja je protiv svake nade. Ona je onaj najsnažniji pokretač za novo doba. Oboružajmo se svim što nas uvodi u otajstvo Bože ljubavi. Krist danas stoji pored nas kao onaj koji skida i odnosi tjeskobu agonije pred svime onim što dolazi. Jer na nama je dobro se pripraviti za susret sa svojim Gospodinom. Otvorimo svoja srca milosti.

Ovo vrijeme za nas je novo vrijeme poučljiva srca u kojem nemamo potrebu se trovati glupostima ovoga svijeta koji prodaju maglu i odvlače nas od istine. Svoje povjerenje stavimo u Kristove ruke. Njegova ljubav raskida sve okove i poništava sve što nas je odvelo daleko od onoga što jesmo. Nikada nam se više ne smije dogoditi da ne slušamo iskrenost Božju i njegovu istinu. „Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji.“ Naša su nas djela dovela do onoga što sad živimo. Usmjerimo svoj pogled prema onom koji dolazi i krenimo u novost života. Neka nas Krist odvoji od površnosti kako bi naši životi dosegli svoj vrhunac slobode milosti. Ne prepuštajmo se povodljivosti. Nek ovo sveto vrijeme iščekivanja bude snažno prepuno molitve, odricanja i dobrih djela. I neka nas Krist pripravi da zasvijetlimo svijetlom istine i ljubavi. „Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega.“

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

49 − = 46