Nema ništa što Bog neće učiniti za nas!

SUBOTA, 2. NEDJELJA DOŠAŠĆA

Svatko se od nas želi osvjedočiti o Božju svemoć. Svatko osobno na sebi želi iskusiti iskustvo Božje prisutnosti.

Želimo biti oni kojima je Bog nešto učinio. Odgovorio na našu životnu potrebu. Uslišao našu molitvu. Doista tražiti Boga naš je put u ovom hodočašću života kako bi svoje vlastito iskustvo tada prenijeli drugima. I doista nema ništa što Bog neće u činiti za nas. On koji je prepun ljubavi milosti i milosrđa otvoreno dolazi u naš život onda kad ga pozovemo kad u potpunoj poniznosti u otajstvenosti dopustimo. Iščekivali Mesiju u izabranom narodu u posljednjim danima bilo je izazovno i teško. Mnogi su zapravo sebe svojevoljno proglašavali mesijama.

Represija na Izraelski narod je bila ogromna i toliko je bilo tih samo prozvanih zbog kojih su svi oni koji su im povjerovali završili neslavno sa velikim posljedicama za život. premda smo mi se uljuljali u ovom našem životu preuzetno smo se pozicionirali kako nam Bog mora odgovoriti na naše probleme i potrebe. On je postao kantica za sve i ako se ne ostvaruje naša zamisao počnemo sumnjati u Božju svemoć. Nemoguće je koliko smo se osilili u svojoj preprodanosti i svojoj okorjelosti svojoj bezočnosti prema Bogu. Velika većina je onih koji se samo deklariraju da su vjernici da imaju osjećaj za Boga no vjera im se zaustavlja samo na povremeno prakticiranje običaja. Tada ti koji su običajnici uvijek imaju primjedbe kojima se kao osjećaju uvrijeđeno i povrijeđeno jer im se nisu sačuvala znakovita mjesta jer su imali čak i dobro skupu garderobu koju se trebalo primijetiti a i jer su visokog statusa tada bi i župnik trebao biti njihov potrčko kako bi mu iskazali svoju naklonost tutnuvši mu kakvu svotu u znak dobre vjere. Iščekivati Boga  u ovom vremenu postaje svojevrsna nemoguća misija jer kad sve vidiš onda se bojiš da li se danas vjera živi i prakticira ili se kupuje i pripada samo krugu odabrane elite.

Naš Gospodin potiče nas na jednostavnost života. On, kojega očekujemo ima ispred sebe svakog od nas. On ne teži za elitama i elitnim statusima i nedohvatljivima. Njemu nisu bitne ni titule, ni ljudske pohvale. On ne gleda isto na ono što mi cijenimo i što nam je važno. Zato nas i poziva na život svetih. Život vjere je kontinuitet. Vjera je put svakodnevni put obraćenja. Čišćenja svih krivih nauka, krivih filozofija, krivih vjerovanja, od magija, šamana, druida, vještica, amuleta. Ako se ne obratimo, ako ne postanemo novi čovjek nema ni Božje milosti. Nažalost danas svatko zna što bi Crkva trebala biti svi zazivaju kako bi Crkva trebala biti socijalna ustanova, da bi trebala biti otvorena za sve nove tendencije zla, za mnoge ona bi se trebala okrenuti vremenu koji je odbacio Krista i uspostaviti vrhunaravni humanizam. To nije poslanje Mesije. Isus ne dolazi radi naših ljudskih htijenja. On ne dolazi zbog ljudske obijesti.  On ne dolazi kako bi nas samo tješio, tapkao po ramenu i govorio kako smo dobri. To mogu raditi crkveni populisti kojima je briga svidjeti se masama koji ne slijede Isusa već svoje bogove, najčešće moći i novca zabavljajući pojedince koje i onako ne mare za njih ali ih dobro koriste pozivajući se na njih i izruguju ono što je sveto. Takvi će mnoge odvesti u sljepoću i na krivi put. To su te nove mesije koje su spremne sve učiniti kako bi pridobili mase za svoje sviđanje i prosipanje svojih veliko umnih misli na poseban način.

Došašće je pripravljanje za milost susreta s Bogom. Odgovorimo na poziv Ivana Krstitelja. Obratimo se i pripravimo Bogu svoj dom duha i duše za Njegovu svetu prisutnost. Krenimo od najjednostavnijih stvari. Svaka pozitivna misao ucijepljena u Krista je poput tihe molitve koja će vam promijeniti život. Živite intenzivno sakramente i prakticirajte ih redovito. Neka vaš dan počne s Bogom. Ne raspravljajte s ljudima koji su vas razočarali, ljubite ih i oprostite im te ih pustite da idu svojim putem. Ne vraćajte se na mjesta gdje ste se osjećali loše, Bog će vam dati svoj mir u ljubavi duboko u vašem srcu. Ne tražite ništa od onih koji su vas odbili, nasuprot njih postanite dar onima koji su u potrebi. Oni koji su vas razočarali i izdali, blagoslivljajte ih jer ste naučili ono što je najdragocjenije da se samo Bogu možemo povjeriti i njemu jedinom posve vjerovati. Iščekujte mesiju radeći marljivo na sebi da se u nama dogodi novi čovjek koji može primiti velike nebeske svete darove.

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 1 = 1