Nemoj sjedati na ušima

30.DAN

„Nisu ti mile ni žrtve ni prinosi,
nego si mi uši otvorio:
paljenice ni okajnice ne tražiš.“
(Ps 40,7)

 

Trideset peta lekcija – Nemoj sjedati na ušima

Kad bi me moja učiteljica iz prvih razreda osnovne škole tim riječima opominjala na nastavi nisam shvaćao što to znači. Nasmijao bi se svaki put i u sebi na dječiji način razmišljao: „Pa kako mogu sjediti na ušima? Iskrivit ću si vrat i leđa! Osim toga, oba uha su na suprotnoj strani, to je nemoguće“. Ali po glasu i gesti učiteljice shvaćao sam da je to bila neka opomena. Kasnije sam shvatio da „sjediti na ušima“ znači ne dopustiti da neka informacija dopre do tebe, ne čuti, ne pratiti što se govori. I onda sam jednom prilikom čuo Isusove riječi: „Tko ima uši neka čuje“. Pa, Gospodine, zar svi nemaju uši? Zar svaki čovjek ne čuje? Hoćeš reći da tvoja poruka nije namijenjena gluhima jer oni ne mogu čuti? Pojasni mi, Gospodine, što želiš time reći!

U početku me čudilo kako je moguće da nešto ne čuješ, ako možeš čuti, jer uho nije poput oka da na stvari koje ne želim vidjeti zaklopim oči. Nije niti poput ustiju da na stvari koje ne želim reći ni unijeti u sebe zatvorim usta. Uši su uvijek otvorene. Čak i kad spavam uho i dalje čuje. Uho je čudesan organ, on je prvi osjetilni centar čija funkcija započinje još u majčinoj utrobi, a zadnji je koji prestaje sa svojim radom kad se u svojoj starosti približavaš smrti. Naravno, osim ako ga tijekom života ne opteretiš toliko da ti to osjetilo popusti mnogo ranije. Ja sam se divio organu uha zbog sposobnosti koje ima, ali onda me je biologija naučila da zapravo ne čujem ušima nego mozgom. I u tome sam pronašao ključ za razumijevanje Isusovih riječi. Uho nam služi da slušamo, ali samo „unutarnjim uhom“ mogu nešto čuti. To unutarnje uho nije samo mozak, nego i srce, odnosno tvoja duša koja može biti otvorena ili zatvorena na Isusove riječi. Po tome svi mi imamo uši i svakog onog gluhog koga Isus ozdravi on mu otvara ne samo fizičke uši, sposobnost da čuje zvukove, nego i mogućnost da čuje Božji glas koji mu je upravljen. Tko ima uši? Svi ih imamo! Tko treba čuti? Ti, Gospodine, svoju poruku pružaš svima. Božja poruka, dakle, nije ograničena samo na neke jer svi imamo nutarnje uši. Ali nije dovoljno da samo imaš uši, nego je potrebno „čuti“, odnosno Isus traži od tebe da voljno prihvatiš riječi koje su ti upućene. I gle kako se Bog pobrinuo za tebe – uši su stalno otvorene jer su uvijek pripravne za čuti Božji glas. Ma, uši su one koje stalno tragaju za Božjim glasom! A ti… Ti ga samo trebaš čuti.             


Razmatranje današnjeg evanđelja:


Iv 8,21-30: U ono vrijeme: Reče Isus farizejima: »Ja odlazim, a vi ćete me tražiti i u svojem ćete grijehu umrijeti. Kamo ja odlazim, vi ne možete doći.«

Židovi se na to stanu pitati: »Da se možda ne kani ubiti kad govori: ‘Kamo ja odlazim, vi ne možete doći?’« A Isus nastavi: »Vi ste odozdol, ja sam odozgor. Vi ste od ovoga svijeta. Stoga vam i rekoh: ‘Umrijet ćete u grijesima svojim.’ Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim.« a ja nisam od ovoga svijeta.

Nato mu oni rekoše: »A tko si ti?« Odvrati Isus: »Ta što da vam s početka opet zborim? Mnogo toga imam o vama zboriti i suditi; no onaj koji me posla istinit je, i što sam čuo od njega, to ja zborim svijetu.«

Ne shvatiše da im govori o Ocu. Isus im reče: »Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam i da sam od sebe ne činim ništa, nego da onako zborim kako me naučio Otac. Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek činim što je njemu milo.« Na te njegove riječi mnogi povjerovaše u njega.


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

Židovi ne čuju. Slušaju, ali ne žele čuti. Ne žele razumijeti što im Isus govori i zato se Isus s pravom ljuti i buni: „Ta što da vam s početka opet zborim?“ Židovi ne shvatiše da je pred njihovim ušima živa Riječ. Ponovo ga pitaju tko je on. Traže da im objasni odakle je. Tko je Isus? Kad ga uzdignete vidjet ćete tko je Isus. Tek na križu Isus će dati konačan odgovor na pitanje: „Tko si ti?“. Tek tada shvatit će odakle je i zašto je živio. I ti ćeš tek na križu moći vidjeti i čuti pravu istinu. Nikakvi tekstovi ni Pisma neće konačno zadovoljiti tvoju žeđ za odgovorom tko je Isus ako ga ne susretneš ispred križa. Križ je odgovor na sve – on nije samo simbol patnje nego i simbol spasenja i otkupljenja. Tko ima uši neka čuje.

Današnji zadatak: Učini sve što je moguće da večeras legneš do 23 sata i započni sutra svoj dan prije nego izađe sunce (6:30). Ne zaboravi na tjedni zadatak.

Molitva: Provedi petnaest minuta u šutnji.

29. dan duhovnih vježbi:  Bog ti je doista otac!

mag. theol. Darko Rapić

                                                     

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

9 + 1 =