NI JA TE NE OSUĐUJEM – TO JE JEDNA OD NAJLJEPŠIH RIJEČI

Gdje nema milosrđa nema ni pravde, a Božji narod često pati zbog nemilosrdnoga osuđivanja – istaknuo je Sveti Otac u propovjedi na jutarnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta.

Komentirajući liturgijska čitanja, pozivajući se na još jedan evanđeoski prizor, Papa govori o tri žene i trojici sudaca: o nevinoj Suzani, o preljubnici, te o siromašnoj udovici: Sve su tri – kako je rekao – prema nekim crkvenim Ocima, alegorijske figure Crkve: sveta, grješna i potrebita Crkva. Sva trojica sudaca su zli i pokvareni; u prvom redu pismoznanci i farizeji koji su preljubnicu doveli Isusu. Njih je strogoća zaslijepila. Osjećali su se neporočnima jer su obdržavali slovo zakona, a živjeli su dvostrukim životom – kazao je Papa dodajući:

Nisu bili sveti nego pokvareni; okrutni mogu biti samo oni koji žive dvostrukim životom. Sudci su osuđivali žene, a kradomice su odlazili k njima. Takvi su – rabim Isusovu riječ – licemjeri: imaju dvostruki život. Oni koji osuđuju nemilosrdno osuđuju Crkvu – sve tri žene su alegorijske figure Crkve – žive dvostrukim životom. Okrutnost onemogućava disanje – ustvrdio je Sveti Otac.

Govoreći pak o sudcima iz Prvoga čitanja, rekao je da su ucjenjivali nevinu ženu. Bili su pokvareni, u ovom slučaju pohotni – objasnio je Papa te se osvrnuo na sudca koji je sudio udovici. On se nikoga nije bojao: samo je mislio na sebe. Zanimao ga je samo novac i čast. Svi su sudci, dakle, bili pohlepni, pokvareni i okrutni; nisu poznavali riječ milosrđe – istaknuo je Papa.

Nisu shvaćali milosrđe jer su bili pokvareni. A Sveto pismo veli da milosrđe sudi pravedno. Tri su žene – svetica, grješnica i potrebita – alegorijske figure Crkve, pate zbog pomanjkanja milosrđa. Božji narod i danas, kad naiđe na takve sudce, pati zbog pomanjkanja milosrđa – u društvu i u Crkvi – a gdje nema milosrđa nema ni pravde. Kad se Božji narod približi tražiti oprost, da mu se sudi, koliko li se puta namjeri na ovakve sudce?– upitao je Papa dodajući:

Naiđe na pokvarenjake koji ga pokušavaju iskoristiti, a to je jedan od najtežih grijeha; takvi kažnjavaju pokajnike za ono što oni sami u svojoj duši skrivaju. To je nemilosrđe. Želio bih reći jednu od najljepših evanđeoskih riječi, koja me uvijek dirne: „Nitko te nije osudio? – Nitko, Gospodine! – Ni ja te ne osuđujem“. Ni ja te ne osuđujem – to je jedna od najljepših riječi jer je puna milosrđa – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

60 + = 67