Nismo mi tu da bi se svidjeli svijetu!

Na rimskoj Piazzi Novona gledao sam stari bračni par koji je silazio iz crkve svete Agneze in Agone. Stari gospodin držao je pod ruku svoju suprugu a u drugoj ručnu torbicu svoje supruge dok je ona u svojoj desnici nosila štap i oslanjala se na njega.

Kad su se spustili pozdravili su me iako svećenika neznanca pozdravom Hvaljen Isus i Marija a ja odzdravivši upitao sam ih koliko su u braku. Rekli su mi da ulaze u šesto desetljeće svoga sakramentalnog braka. I onako u šali zapitao sam ih koja je tajna tako dugog braka a oni su mi zajedno u glas rekli molitva. U daljnjem kratkom razgovori otkrili su mi da su ponosni roditelji sedmero djece koji su završili visoke škole te da imaju brojno potomstvo od brojnih svojih unuka i praunuka.

I doista teško je to shvatiti u današnjem društvu koje trajno propagira kako je važno suživjeti se sa vremenom u kojem se uvijek kuka kako se ne može živjeti. I uvijek opravdava manjkom otvorenosti prema životu. Pred nama danas u današnjoj nedjelji želi nam se ukazati koliko je važno otajstveno i sveto bračno stanje. I samo poučljiva srca možemo shvatiti da je Bog onaj koji blagoslivlja one koji imaju snagu iznova povratiti dostojanstvo onoga što je sveto od Boga blagoslovljeno a to je brak. Nismo mi tu da bi se svidjeli svijetu. Isus nije onaj koji se želi sviđati ovom vremenu koji je postao bezličan i koji nema ništa pružiti. Sve oko nas svedeno je na razinu u kojem se sve loše opravdava. Toliko je čudna situacija u kojem i sami pojedinci u Crkvi imaju za potrebu dati sve od sebe kako bi unijeli sasvim drugačiji čak i suprotan pogled prema onom što se ne da promijeniti. To je znak duboke krize koja je zahvatila sve pore društva. Kriza koja je uništila ljudsku dušu. Kriza u kojoj je najvažnije slušati ono što nas pred Bogom opravdava, no pred njim se ne da opravdati nikakvo zlo niti grijeh.

Zato je sve više i više istih pitanja novih licemjernih pa i crkvenih farizeja koji bi najradije se upetljali u Božju stvar pod krinkom velike filantropije i humanizma u kojem je važno naglasiti kao i jedan biskup koji kaže da se moramo čuvati okorjelog srca u pastoralnom pristupu. Njegov jedini pastoralni pristup je da se dokopa možda kojega važnijeg položaja a iza njegovih izjava stoji sam jedna velika njegova pustinja duše. Nitko pa tako niti ijedan od nas ne može se suprotstaviti onom što Bog kaže jer bi onda izdali sebe i svoju vjernost prema onom koji jedini ima snagu odrediti prioritete i istinu za život. Sve ostalo je samo jedna puka praznina koja odvodi u ništavilo. Ako ne slijedimo Božji zakon i Božje preporuke od nas nema ništa. „Oni rekoše: »Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i – otpustiti.« A Isus će im: »Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed.“

Bog nikada ne zapušta čovjeka. Nikada ga ne ostavlja. Dobro zna što svatko prolazi i koliko je velika naša životna patnja. No ako među našim bračnim partnerima kršćanski supružnicima nema molitve čime će se blagosloviti brak i bračna ljubav. Toliko je teških situacija svi prolaze svakoga dana i svatko od nas poznaje mnoge koji se nose s nesnosnim bračnim poteškoćama. No nikada nisu odustali iznova podizati svoj brak iz pepela. Nedostatak žrtve u braku odveo nas je u daleki svijet egoistične samodostatnosti u kojem se stalno naglašava kako je došlo do trajnih narušenih bračnih odnosa. Danas bih volio sa svima vama moliti za vaš brak skupa sa svetim Ivanom Pavlom II koji je toliko ljubio bračne partnere rekavši da je bračna ljubav Božanska ljubav i trajno zazivao svakodnevno svoje molitve i blagoslove za sve bračne partnere u svijetu.

Neka Bog bude izvor vaše ljubavi. Obnavljajte je svaki dan. Iznova posvećujte svoju bračnu ljubavi i u snazi ljubavi obnavljajte lice zemlje. Jer ono što je Bog u vama započeo nitko nema pravo uništiti. „Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!“ Naša briga sigurno mora biti sa svim problemima koja su iznjedrila naša vremena i društvena bahatost i licemjerna oholost. Želimo biti blizi svoj braći i sestrama koji su rastavljeni i ponovno oženjeni te im želimo sa svom ljubavlju pružiti utjehu i ohrabriti ih za život. Zato s ljubavlju Kristovom molimo za njih u ljubavi utjehe i nade. Danas se posvetite svom bračnom partneru. Dopustite da se ponovno zaljubite i neka Bog trajno blagoslivlja vašu ljubav, vaš brak, vaš život i neka vas čuva u svim potrebama i poteškoćama i pred svaki izazovom. Te otkrijte molitvu kao onu koja obnavlja i posvećuje vaš brak i vaše potomstvo. Bog vas blagoslovio.

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

59 + = 69