Nitko ne govori kao Krist!

28. DAN

„Ako je tko žedan, neka dođe k meni!
Neka pije koji vjeruje u mene!“
(Iv 7,37)

 

Trideset druga lekcija – Nitko ne govori kao Krist

Gospodine, komu da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! Tim je riječima tada obični ribar Šimun prozvan Stijenom odgovorio na Isusovo pitanje o odlasku. Što li je to u Kristu da se takvo što može izreći? Tko je taj o kome su se pisale tolike rasprave i knjige, za koga je toliko ljudskih života pošlo, nasljedovalo njegov put i gubilo zemaljski život? Znamo da postoji više puteva do Boga. Danas postoji mnoštvo religija i svaka od njih na jedan način prepoznaju čovjekovu težnju za nadnaravnim i onostranim. Ali nikada nitko nije govorio kao Krist! Na njegove riječi ozdravljali su mnogi, zlodusi su se pokoravali, more se stišavalo, mrtvi su ustajali, kruhovi umnažali… Kada su glavari svećenički poslali stražare da uhvate Isusa, oni su se vratili praznih ruku. Rekoše: „Nikada nitko nije ovako govorio.“ Otišli su s oružjem u rukama i praznim srcem, vratili su se praznih ruku i ispunjenim srcem. Jer nikada nitko nije onako govorio! Stražari nisu rekli što je Isus govorio ni kako je to govorio. Znamo samo da su prije slušali glavare svećeničke, a kad su se susreli s Isusom počeli su slušati njega. Što ti se čini? Ima li i danas stražara koji su čuvali svoj život prije nego su ga odlučili izgubiti za Krista? Onih koji više ne slušaju glavare ovoga svijeta? Koliko ih je bilo u povijesti? Vidiš li, dragi moj brate, da nisi sam ako si krenuo za Kristom. I vidiš da su stražari, ako samo malo promisliš, bili u pravu. Nikada nitko nije govorio kao Krist. Njegova riječ uvijek je bila istinita. Njegova riječ bila je oživotvorena, utješna, ohrabrujuća, učiteljska riječ. On je bio jedno s onim što je govorio jer je on sama Riječ. Njegova riječ zadivljuje, na nju ne možeš ostati ravnodušan. Ona donosi svjetlo u tvome životu i tom svjetlošću obasjava drugoga. Ona ruši hram i ponovo ga gradi. Ona ti daje smisao u životu kada se sve čini kaotično i besmisleno. Ona ti pruža utjehu i nadu kad ti se čini najteže. Ona ti ne obećaje ugodu, ali obećaje da ti patnja neće biti uzaludna. Ona srdite pretvara u mirotvorce. Ubojice u zagovaratelje života. Lažljivce u navjestitelje istine. Lijene u revne vinogradare Gospodnje. Izjelice i pijance u podnositelje žrtvi. Zavidne u čuvare bližnjih. Bludnike u nevine zaručnike. Ohole u učitelje poniznosti. Njegova riječ od grešnika oblikuje sveca. Probija zidove tame. Otključava sva zatvorena vrata. Nikad ne presušuje. Nikada ne griješi. Nitko je ne može ušutkati. Ništa je ne može zaustaviti. Ništa ljepše nećeš u životu čuti osim Kristovih riječi!

“Ja sam Put i Istina i Život:
nitko ne dolazi Ocu osim po meni.”
(Iv 14,6)

Razmatranje današnjeg evanđelja:


Iv 7,40-53: U ono vrijeme: Kad su neki iz naroda čuli Isusove riječi, govorahu: »Ovo je uistinu Prorok.« Drugi govorahu: »Ovo je Krist.« A bilo ih je i koji su pitali: »Pa zar Krist dolazi iz Galileje? Ne kaže li Pismo da Krist dolazi iz potomstva Davidova, i to iz Betlehema, mjesta gdje bijaše David?« Tako je u narodu nastala podvojenost zbog njega. Neki ga čak htjedoše uhvatiti, ali nitko ne stavi na nj ruke.

Dođoše dakle stražari glavarima svećeničkim i farizejima, a ovi im rekoše. »Zašto ga ne dovedoste?« Stražari odgovore: »Nikada nitko nije ovako govorio.« Nato će im farizeji: »Zar ste se i vi dali zavesti? Je li itko od glavara ili od farizeja povjerovao u njega? Ali ta svjetina koja ne pozna Zakona — to je prokleto!« Kaže im Nikodem — onaj koji ono prije dođe k Isusu, a bijaše jedan od njih: »Zar naš Zakon sudi čovjeku ako ga prije ne sasluša i ne dozna što čini?« Odgovoriše mu: »Da nisi i ti iz Galileje? Istraži pa ćeš vidjeti da iz Galileje ne ustaje prorok.« I otiđoše svaki svojoj kući.


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

Dvije ti stvari želim podsvjestiti s današnjim evanđeljem. Prvo, Nikodem podsjeća farizeje na Židovski zakon koji ne dopušta da netko bude osuđen bez prethodnog saslušanja. Jesi li ti o Kristu čuo od drugih ili si se sam uvjerio o njemu? Osuđuješ li ti nekoga bez da prethodno čuješ njegovu stranu? Drugo jest da ti Krist ti svaki dan iznova govori. Čuješ li ga? Je li se tvoje čitanje Božje riječi, pa i ovih vježbi, pretvorilo u formalnost? Dragi moj brate, Božja riječ je živa riječ. Ona ti uvijek iznova ima nešto novo za reći. Ne dozvoli da pristupiš nekom ulomku evanđelja s mislima: „Ah, pa to sam već čuo i znam napamet“. Ne budi tup! Ne budi kao glavari svećenički koji se vraćaju slovima Pisma i raspravljaju o njegovom podrijetlu. Kristova djela govore o tome tko je on i odakle dolazi. Isus ne dolazi iz Galileje – on dolazi s nebesa i traži da dođe u tvoje srce. Budi otvoren Kristovoj riječi jer ćeš čuti onoga tko tako govori da nitko nikada nije govorio kao on. Čuvaj riječi koje ti stavi u tvoje uši i na tvoje srce!

Današnji zadatak: U sabranosti ponovno pročitaj današnje evanđelje. Ne zaboravi na tjedni zadatak.

Molitva: Izmoli krunicu Duhu Svetome. Moli se na običnoj krunici. Na tri mala zrna može se nadodati: – koji neka nam po Duhu Svetom umnoži vjeru; – koji neka nam po Duhu svetom umnoži ufanje; – koji neka nam po Duhu Svetom usavrši ljubav.

U prvoj desetici moli neka Gospodin osposobi tvoje srce da primiš puninu milosti Duha Svetoga. Potom ide 1x Očenaš, 10x Zdravo Marijo, 1x Slava Ocu – tako i za ostale desetice.

U drugoj destici moli neka ti Gospodine izmoli tri bogoslovne kreposti (vjeru, ufanje i ljubav)

U trećoj desetici moli neka te Gospodin po Duhu Svetom jača, prosvjetljuje, upravlja, vlada nad nama, vodi te i posvećuje

U četvrtoj desetici moli neka Gospodin užeže tvoje srce ljubavlju Duha Svetoga i napuni dubokom poniznošću, odanošću, predanjem, jakošću i svetošću!

U petoj desetici moli neka ti Gospodin izmoli sedam darova i dvanaest plodova Duha Svetoga i neka ti udijeli sva dobra i odvrati od tebe svako zlo!

27. dan duhovnih vježbi:  Ljudski život je svet

mag. theol. Darko Rapić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

77 + = 82