Oni sudjeluju u sudbini svake ljudske duše

Dar je Božje skrbi za nas da svaki čovjek ima anđela čuvara koji mu na osobit način pripada. Isus nam kaže o tom tom nama osobno dodijeljenom anđelu: „Pazite da ne prezrete ni jednog od ovih malenih ( i potrebitih, slabih), jer anđeli njihovi (anđeli čuvari), kažem vam, na nebesima neprestano gledaju lice Oca moga nebeskog“ (Mt 18,10).

A prva je zajednica vjernika uzimala kao samo po sebi razumljivo da svatko ima svoga anđela čuvara i da mu je štoviše njegov anđeo čuvar sličan. Tako su vjernici u Jeruzalemu odgovorili sluškinji imenom Rode kad im je javila da je pred vratima Petar za kog su znali da je zatvoren u tamnici: „Bit će njegov anđeo“ (Dj 12,15).

Kako čudesno, svatko od nas ima svoga anđela čuvara. Kakva će to biti radost i kakvo iznenađenje kad budemo smjeli gledati njegovo lice u njegovom sjaju, moći i ljepoti, kad mu budemo zahvaljivali i slušali kako nas je on vodio, za nas se borio, opominjao nas, plakao zbog nas i zbog nas se radovao. Jer anđeo je čuvar pratio dakako naš životni put ovdje na zemlji.

Odnos anđela prema nama u prvom je redu odnos promatrača ili prosuđivača. Time nisu međutim „hladni kritičari“ već najdublje zainteresirani za vladanje ljudi i kako se oni osjećaju u njihovoj vezi s Bogom na zemaljskom putu, sve do vječnog cilja. Oni sudjeluju u sudbini svake ljudske duše koju Bog ipak mora u svojoj ljubavi stavljati na kušnju. To sudjelovanje anđela u našem životu, dokle god smo ovdje na zemlji, kaže nam da su anđeli uvijek oko nas.

Molitva anđelu čuvaru

Anđele čuvaru mili, svojom snagom me zakrili.

Prema Božjem obećanju čuvaj mene noću, danju.

Osobito pak me brani da mi dušu grijeh ne rani.

A kad s ovog svijeta pođem, sretno da u nebo dođem.

Da se ondje s tobom mogu vijekom klanjat dragom Bogu.

M. Basilea Schlink, Izvor: www.duhos.com

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

35 − = 34