Ovo je dan kada je pobijeđena smrt!

Susrećemo se danas sa najvećim misterijem koje nam je ostavio Bog. Uskrsnuće tijela i život vječni.

Dok stojimo pred tom tajnom vjere onda pokušavamo na različite načine sebi predočavati ovaj veliki dar od Boga. U Isusu Kristu u njegovom uskrsnuću ispunja se povratak u ono ozračje koje je prvotno Bog pripravio svakom od nas. Povratak u život svetih.

Ima jedna legenda zapisana u apokrifu „Život Adama i Eve“ koja prati jedan vrlo intiman trenutak u kojem svakom od nas ljudi postaje blizak današnjim danom. Adam, u svojim posljednjim danima oboli, pošalje svoga sina Seta zajedno s Evom u predio Rajskog vrta da donesu ulje milosrđa kako bi se s njim pomazao i ozdravio. Nakon duge potrage i neuspješnog pronalaska drva milosrđa zaustave se u molitvi i naricanju ispred drva života, drva spoznaje dobra i zla. Tada im se ukaza arkanđel Mihael koji im je rekao da ne mogu dobiti ulja sa drveta milosrđa koji Adam toliko želi i da on mora umrijeti.

Ova legenda ma koliko bila napisana duboko stoji u svjesnosti svakog čovjeka. I mi smo napustili onaj divni rajski krštenički vrt milosrđa i ljubavi a previše se priljubili ovozemnom i prolaznom. Zaustavili smo se na površnosti koja je prolazna a zaboravili na onaj dar koji nam je od Boga ostavljen. Pritješnjeni različitim životnim okolnostima i brigama tražimo smiraj koji nam je potreban. Još su nam svježi u umu događaji kojima smo bili svjedoci. Ustanovljenje euharistije, Božja žrtva otkupljenja, smiraj i tišina kojim je obavijena smrt Božjega sina. Sve je to ono što nas je pripravljalo da se susretnemo sa sobom i pristupimo Bogu u poniznosti i ljubavi predanja. Svakim danom udaljeni od Boga umiremo. Obolili smo od raznih bolesti duha i duše i potrebno nam je ulje milosrđa vječnosti. Ulje koje ozdravljuje bolesti, tugu i samu smrt.

Ovo je dan kada je pobijeđena smrt. Ovo je dan kada stari Adam ima mogućnost postati novi čovjek koji će živjeti vječno. Isus je taj divni ljek koji uništva svako zlo kojim je čovjek ranjen. Smrt koja je tjelesna mora se proći. Dok je nevjernicima ona nestajanje i praznina, naša osobna smrt je suobličenje sa Bogom. Život nastaje u smrti prolaznog i površnog čovještva. Ako je Isus savršeni i vječni umro moramo i mi. Umro je da bi nastalo nešto novo. Novi život. Život rajskog čovjeka i vječnosti gdje smrti i patnje više nema. Ovaj veliki dan naše vjere nas poziva na zajedništvo susreta sa živim Bogom.

Danas uputimo se do mjesta gdje je bilo položeno njegovo tijelo. Postanimo svjedoci Uskrslog spasitelja koji je izvor ljubavi. On liječnik ljubavi želi izliječiti i ovo naše bolesno društvo i ovo bolesno vrijeme i ovaj bolesni naraštaj. Usprkos svega što nas nazad odvlači u smrt, snagom vjere u Uskrslog Gospodina, otresimo se od svega onoga što nas nagriza poput kiseline i uputimo se prema onom svetom dobrom i plemenitom za što nas je Krist usmjerio. Toliko se borimo produljiti ove dane na zemlji. Grčevito se borimo pa i za samo jedan dan. Oni bogati to rješavaju mijenjanjem organa. Misle da sa svojom imovinom stvorenom po mjerilima ljudske vrijednosti mogu spasiti. Oni su odredili da neki obični išarani papir ima vrijednost. Papir bez pokrića. Ali kad dođe taj čas ne postoji ni jedno pokriće bankovnog stanja niti imetka kojim se može kupiti vječnost. Kad dođe smrtni čas onda nastaje strah tamo gdje Boga nema. Stajati uz krevete umirućih najveće je svjedočanstvo vjere.

Da li postoji lijek koji nam daje dug, vječan život. Da. To je Isus Krist spasitelj i otkupitelj. Nije nam potrebito danas niti razglabati niti previše umovati. Valja se ponizno uroniti u otajstvo Božje ljubavi. Pokoriti se Božjoj poniznosti a ostaviti se ljudske oholosti. Uđimo u grob s kojeg je otkotrljan kamen smrti i uvjerimo se osobno. Nije ovdje! Uskrsnu! Snaga Božje ljubavi Uskrslog Krista danas neka unese u svakoga od nas vjeru, poniznu vjeru. Samo kroz ponizan život možemo ostvariti toliko potrebite snove koje nosimo u sebi. Neka današnje Uskrsnuće bude svima na spasenje. Novi melem naših rana i dopustimo ovom svetom liječniku milosrđa da nas pomaže besmrtnošću i životom sa sobom u vječnosti. Sretan Uskrs!

Don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

92 − 88 =