Papa Franjo: Ivan Pavao II. govorio je da ide tražiti savjet i ispovjediti se kod oca Pija

Nakon dobrodošlice brojnim štovateljima Svetoga Pija i odgovora na slovo monsinjora Castora, Papa je prisutnima na Trgu svetoga Petra, a bilo ih je oko 80 tisuća, rekao da ih je okupila ljubav i zahvalnost prema svetom Piju iz Pietrelcine. Zahvalni ste mu jer vam je pomogao da otkrijete blago života, Božju ljubav, i da kušate ljepotu Božjega opraštanja i milosrđa – istaknuo je Sveti Otac.

Otac Pio služitelj milosrđa

Možemo slobodno reći da je otac Pio bio služitelj milosrđa. On je sve do iznemoglosti bio „apostol slušanja“. Po ispovijedanju je postao živo milovanje Boga, koji ozdravlja rane grijeha, a mirom hrabri srce. Otac Pio je neumorno širio miris Božjega oprosta, a to je mogao činiti jer je uvijek bio povezan s izvorom: neprestano se napajao na raspetom Isusu i tako je postajao kanal milosrđa. U srcu je nosio mnoge osobe i brojne patnje, ujedinjujući sve s ljubavlju Krista koji se darivao „sve do kraja“. Iz ljubavi je živo veliko otajstvo bola. Tako je njegova mala kap postala velika rijeka milosrđa, koje je natapalo brojna pusta srca te u mnogim dijelovima svijeta stvorilo oaze života – ustvrdio je papa Franjo.

Molitvene skupine, ognjišta Božje ljubavi

Mislim na molitvene skupine, koje je sveti Pio nazivao „rasadnicima vjere, žarištima ljubavi“. Molitva je doista istinsko poslanje jer cijelom čovječanstvu nosi plamen ljubavi. Otac Pio je rekao da je molitva „snaga koja pokreće svijet“, da na iznemoglost i slabost širi osmijeh i Božji blagoslov. Molitva nije egoistički čin, ona je djelo duhovnoga milosrđa, želi Božjem srcu privesti sve ljude. Ona je dar vjere i ljubavi, zagovor potreban kao kruh. Jednom riječju, moliti znači povjeravati: Crkvu, osobe i situacije Bogu Ocu da se on brine za sve – kazao je Papa dodajući:

Stoga je molitva, kako je govorio otac Pio, „naše najbolje oružje, ključ koji otvara Božje srce“. Ona je najveća snaga Crkve, koju ne smijemo zanemariti, jer Crkva donosi plod ako čini kao Gospa i Apostoli, koji su bili „jednodušno ustrajni u molitvi“. Inače postoji opasnost od oslanjanja na nešto drugo: na sredstva, novac, moć, a tada iščezava evangelizacija, radost se gasi a srce dosađuje  – kazao je papa Franjo.

Molitvene skupine, „središnjice milosrđa“

Dok vam zahvaljujem na vašem zauzimanju, potičem vas da molitvene skupine budu „središnjice milosrđa“: uvijek otvorene i djelatne, da poniznom snagom molitve priskrbljuju svijetu Božje svjetlo, a Crkvi snagu ljubavi. Otac je Pio napisao da je molitva najuzvišeniji apostolat koji duša može obavljati u Božjoj Crkvi. Budite uvijek radosni apostoli molitve – potaknuo je Sveti Otac.

Sveti Pio, promicatelj djela tjelesnoga milosrđa

Uz djela duhovnoga milosrđa molitvenih skupina, sveti je Pio želio izvanredno djelo tjelesnoga milosrđa: Kuću za olakšanje patnje. Želio je da ona ne bude samo izvrsna bolnica, već „hram znanosti i molitve“, jer ljudima je uvijek potrebno i nešto više od tjelesne njege; potrebna im je humanost, pozornost srca. Vrlo je važno liječiti bolest, ali još je važnije brinuti se o bolesniku, jer se može dogoditi da se pogoršaju duševne rane dok se liječe tjelesne, a njih samo blizina i molitva može ozdraviti. I umirući, i onda kad se  čini da nisu pri svijesti, mole s bližnjima, povjeravaju se Bogu i njegovu milosrđu. Molimo za milost da u bolesnim i trpećim osobama prepoznamo Kristovu prisutnost, jer ,kao što je ponavljao otac Pio, bolesnik je Isus – potaknuo je Sveti Otac.

Želim uputiti posebnu čestitku vjernicima nadbiskupije Manfredonia-Vieste-San Giovanni Rotondo. Sveti Ivan Pavao II. rekao je „da ide na misu u San Giovanni Rotondo, tražiti savjet i ispovjediti se kod oca Pija,u njemu je zamjećivao živu sliku trpećega i uskrsloga Krista. Svjetlo uskrsnuća je odsijevalo na licu oca Pija. Želio bih da svatko tko dođe u vaš lijepi kraj nađe u vama odsjaj Nebeskoga svjetla. Zahvaljujem vam i molim vas da ne zaboravite moliti za mene – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

54 − = 45