Papa Franjo kao misionar u Južnoj Koreji

slika

Papa Franjo, za svoga 11-satnog leta prema Južnoj Koreji, istaknuo je da ovaj posjet nije turističko putovanje.
Sean-Patrick Lovett iz Engleskoga programa Radio Vatikana tu je Papinu izjavu potkrijepio i njegovim životnim iskustvom, pa je podsjetio da nije svima poznato koji je pravi razlog zašto je Jorge Bergoglio postao isusovac. Njegov je san bio da poput sv. Franje Ksaverskoga, suosnivača Družbe Isusove, postane misionar na Dalekom istoku. Sam je Papa to izjavio prošle godine u razgovoru s isusovačkim studentima u Rimu: “Izići… navijestiti Isusa Krista… ne ostati zatvoren u našim strukturama.”
Današnje papino putovanje na neki način ostvaruje ovaj san, istaknuo je izvjestitelj Radio Vatikana, i to kroz tri teme: prepoznavanje uloge mladih u Crkvi kroz slavlje Azijskog dana mladih; priznavanje povijesti vjere u ovom dijelu svijeta po beatifikaciji 124 mučenika koji su dali svoj život u 19. stoljeću; te poticanje pomirenja i mira osobito između Sjeverne i Južne Koreje posebnom molitvom na misi u Seoulu.
Korejske novine u svojim su napisima uoči Papina dolaska izrazile svoja očekivanja da će riječi i geste Svetoga Oca biti u korist siromašnih i nemoćnih, u korist mira i pomirenja, protiv diskriminacije i nepravde, te ohrabrenje mladima. Jedan je Korejski novinar napisao, kako prenosi Lovett, da je Papin posjet jedina dobra vijest nakon dugog vremena.
Dok je govorio novinarima koji su s njime bili u zrakopolovu, Papa je ih je pozdravio i zahvalio im pozivajući ih da pomognu ujediniti svijet. U tišini se pomolio i za talijanskoga novinara i njegova palestinskoga prevoditelja koji su ubijeni 13. kolovoza prilikom izvješćivanja iz Gaze.
Prvi je dan Papina boravka u Južnoj Koreji ispunjen, a uključuje susrest s predsjednicom Južne Koreje i predstavnicima mjesnih vlasti, kao i susret s članovima Korejske biskupske konferencije.

Izvor: IKA

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

56 − 46 =