PAPA FRANJO PROGLAŠAVA JUBILEJ MILOSRĐA

Tijekom svečanog obreda, koji je poslije podne započeo u bazilici Svetoga Petra, papa je Franjo 11. travnja objavio bulu kojom proglašava Jubilej milosrđa. Nakon čitanja, ispred Svetih vrata vatikanske bazilike, nekoliko odlomaka iz bule naslovljene „Misericordiae vultus“, Sveti je Otac predvodio prvu Večernju Nedjelje božanskoga milosrđa, tijekom koje je šestorici predstavnika Crkve u cijelom svijetu predao po jedan primjerak dokumenta.

Svetkovina Božanskoga milosrđa nerazdvojivo je povezana sa svetim Ivanom Pavlom II., koji ju je ustanovio, kao i s karizmom svete Faustine Kowalske, koja je potaknula pobožnost Božanskom milosrđu. Božansko je milosrđe uvijek izazvalo posebnu radost u srcima svih vjernika, jer iz Božanskoga milosrđa potječu beskrajne milosti; ali ove je godine radost još veća zbog toga što se Sveta godina saziva upravo prvom Večernjom te svetkovine – rekao je u razgovoru za našu radijsku postaju msgr. Jozef Bart, rektor svetišta Božanskoga milosrđa u Rimu.

Napomenuvši da nam je sveti Ivan Pavao II. ostavio veliku baštinu koja je sadržana u činu posvećenja Božanskom milosrđu, koji je Ivan Pavao II. obavio 17. kolovoza 2002. godine u Krakowu, msgr. Bart je istaknuo da je tim činom on pozvao cijeli ljudski rod, sve stanovnike našega planeta da dožive iskustvo toga milosrđa. Činjenica da papa Franjo proglašava Godinu milosrđa, odgovor je na taj čin posvećenja, jer će Jubilej milosrđa omogućiti da ta poruka doista stigne do svih ljudi dobre volje na Zemlji.

Na novinarovu primjedbu kako doživjeti Božje milosrđe, Njegov oprost, znači također ponovno otkriti sakrament pomirenja, msgr. Bart je istaknuo da upravo Božansko milosrđe otvara ljudsko srce za sakrament pomirenja. To se milosrđe može dotaknuti rukom, i svaki grješnik, svaka marginalizirana osoba, ona koja je, govoreći ljudski, već osuđena, ima mogućnost podići se i postati sveta, upravo zbog toga što Božansko milosrđe oprašta sve grijehe – istaknuo je rektor svetišta Božanskoga milosrđa u Rimu.

Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 20 = 23