Papa Franjo u Irskoj: Poruke, susreti i propovijedi

Obitelji mogu pomoći ostvariti Božji san

Papa Franjo je za vrijeme jučerašnjeg festivala obitelji na stadionu Croke Park u Dublinu predložio tri riječi kao protuotrov za napetosti koje mogu nastati u obitelji: “oprosti”, “molim” i “hvala”

Obitelji mogu pomoći ostvariti Božji san – istaknuo je papa Franjo za vrijeme sinoćnjeg festivala obitelji na stadionu Croke Park u Dublinu. Obraćajući se prisutnima, Papa je spomenuti događaj opisao kao obiteljsko slavlje zahvale Bogu za ono što jesmo: jedna obitelj u Kristu koja je raspršena diljem svijeta. Bog želi da svaka obitelj bude svjetionik radosti Njegove ljubavi u našem svijetu. Svi smo mi pozvani u obitelji pronaći ispunjenje u ljubavi – kazao je Sveti Otac napominjući da nitko nije rekao da će to biti lako.

Papa je zatim predložio tri riječi kao protuotrov za napetosti koje mogu nastati unutar obitelji: “oprosti”, “molim” i “hvala”. Ne postoji savršena obitelj – podsjetio je papa Franjo dodajući da bez milosti praštanja obitelji mogu oboljeti i postupno se raspasti. S druge pak strane, malena i jednostavna djela praštanja, koja se svakodnevno obnavljaju, predstavljaju temelj na kojem se gradi čvrsti kršćanski obiteljski život.

Reagirajući na svjedočanstvo jedne obitelji iz Indije, Sveti je Otac govorio o pozitivnom korištenju društvenih mreža kao načina da izgrađujemo mrežu prijateljstava, solidarnosti i međusobne potpore. Društveni mediji mogu biti korisni ako ih se koristi umjereno i razborito. No Papa je upozorio na pretjerano korištenje društvenih medija, koje nas može zatočiti u virtualnu stvarnost koja nas izolira od samih odnosa koji nas izazivaju da rastemo kako bismo postigli svoj puni potencijal u zajedništvu s drugima.

Papa Franjo je napomenuo da su obitelji koje su ujedinjene molitvom u stanju podupirati druge obitelji koje žive u izazovnim i teškim situacijama. Upućujući na svoju apostolsku pobudnicu Amoris laetitia, Papa je potvrdio da je ljubav Kristova ta koja obnavlja sve stvari te da omogućuje brak i supružničku ljubav koji su obilježeni vjernošću, nerazrješivošću, jedinstvom i otvorenošću prema životu.

Sveti je Otac potom zahvalio jednoj drugoj obitelji s desetero djece za njihovo svjedočanstvo ljubavi i vjere. Supružnici su u međusobnom sebedarju sposobni postati “jedno tijelo” i otvoriti svoja srca onima kojima je potrebna ljubav, naročito usamljenima, napuštenima, slabima i ranjivima koje tako često odstranjuje naša kultura odbacivanja.

Obraćajući se pak starijoj generaciji, Papa je rekao da društvo koje ne cijeni djedove i bake nema budućnosti jer nas oni uče značenju supružničke i roditeljske ljubavi. Iz tog je razloga velika grješka ne pitati starije o njihovu iskustvu ili smatrati da je razgovor s njima traćenje vremena – kazao je papa Franjo.

Sveti je Otac na kraju prisutne i sve one koji su pratili događaj putem televizije, radija i interneta potaknuo da pomognu ostvariti Božji san. Svjedočenjem Evanđelja možete pomoći približavati svu Božju djecu kako bi rasla u jedinstvu i naučila što za čitav svijet znači živjeti u miru kao jedna velika obitelj – zaključio je Papa.

Čvrsti i odlučni u traženju pravde

Prilikom sudjelovanja na ‘Svjetskom susretu obitelji“ u Irskoj, papa Franjo je posjetio svetište u Knocku koje se nalazi 200 kilometara zapadno od Dublina. U kapeli ukazanja povjerio je Marijinom zagovoru posebno irske obitelji, a u spomen na svoj posjet donio je zlatnu krunicu kao dar. Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja u tom svetištu Papa je istaknuo da zna koliko je molitva krunice važna za Irsku, te je potaknuo vjernike da nastave s tom tradicijom.

Mariji danas povjeravamo hod Božjeg naroda na ovom „smaragdnom otoku“ – rekao je Sveti Otac i nastavio – Molimo da obitelji budu podržavane u širenju Kristova Kraljevstva i brizi o posljednjima. U olujama koje bijesne u našem vremenu, neka obitelji budu branici vjere i dobrote koje se, prema najboljoj tradiciji naroda, odupiru svemu onome što bi htjelo umanjiti dostojanstvo muškarca i žene koji su stvoreni na sliku Božju i pozvani da budu dionici vječnoga života.

Neka Gospa milosrdno pogleda sve članove obitelji svojega Sina koji trpe – molio je papa Franjo i dodao – Prikazao sam joj osobito sve žrtve zlostavljanja koja su počinili članovi Crkve u Irskoj. Nitko od nas ne može a da ne bude dirnut tim zlostavljanjem koje su pretrpjeli maloljetnici kojima je bila ukradena nevinost, koji su udaljeni od svojih majki i koji su bili prepušteni ožiljcima bolnih uspomena. Ta otvorena rana poziva i nas da odlučno tražimo istinu i pravdu.

Molim oproštenje od Gospodina za te grijehe, za sablazan i izdaju koju su osjetili mnogi u Božjoj obitelji – rekao je Papa i nastavio – Molim našu Majku Mariju da posreduje ozdravljenje svih osoba koje su pretrpjele zlostavljanje bilo koje vrste te da učvrsti svakog kršćanina u odlučnoj nakani da nikad više ne dopusti da se to ponovi, te da nam pomogne popravljati to nasilje.

Sveti Otac se na kraju posebno obratio narodu Sjeverne Irske i kazao: Iako moje putovanje ne uključuje posjet Sjevernoj Irskoj, jamčim vam svoju ljubav i blizinu u molitvi. Molim Gospu za sve Irce kako bi kao braća ustrajali u pomirenju. Zahvalan za ekumenski napredak i za značajno povećanje prijateljstva i suradnje između kršćanskih zajednica, molim kako bi svi Kristovi učenici ustrajali u promicanju mira i izgradnje skladnog i pravednog društva za današnju djecu – zaključio je papa Franjo.

Susret sa žrtvama spolnog zlostavljanja

Papa Franjo se u subotu rano navečer susreo s osam irskih žrtava svećeničkog, redovničkog i institucionalnog zlostavljanja – stoji u priopćenju Grega Burkea, ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice. Susret je trajao sat i pol, a prisustvovali su Marie Collins, otac Patrick McCafferty, otac Joe McDonald, Damian O’Farrell, Paul Jude Redmond, Clodagh Malone, Bernadette Fahy, dok je jedna žrtva željela ostati anonimna.

Obitelj ne može rasti ako zaboravi svoje korijene

Nakon jučerašnjeg susreta s predstavnicima građanskih vlasti, papa Franjo je nastavio program apostolskog pohoda susretom sa zaručenim i vjenčanim parovima u katedrali svete Marije u Dublinu.

Prisutnim je parovima kazao da je našem svijetu potrebna revolucija ljubavi, potičući ih da ta revolucija započne od njih i njihovih obitelji. Sveti je Otac istaknuo važnost te ljubavi, napominjući da se trebamo vratiti i brinuti o našim obiteljskim korijenima. Nijedna obitelj ne može rasti ako zaboravi svoje korijene – rekao je Papa dodajući da ti korijeni prenose generacijska iskustva koja nas uče o životu i ljubavi. Djeca neće rasti u ljubavi ako ne nauče kako razgovarati sa svojim djedovima i bakama – upozorio je papa Franjo.

Papa je potom zahvalio jednom starijem bračnom paru na njihovu svjedočanstvu bračnoga života, rekavši da je to njihovo svjedočanstvo borbi i iskustava dragocjeno za sve mlade bračne parove kao i za zaručene parove. Papa Franjo je stariji par opisao kao “čuvare kolektivnog sjećanja” dodajući da je njihovo svjedočanstvo koje je ispunjeno vjerom dragocjeni izvor za mlade parove koji prema budućnosti gledaju s uzbuđenjem, nadom i, možda, malo strepnje.

Sveti je Otac zatim odgovorio na pitanja dva bračna para. Prvo se pitanje ticalo prenošenja vjere djeci. U tom je kontekstu napomenuo da djeca u “kućnoj crkvi” uče značenje vjernosti, integriteta i žrtve. Vjera se prenosi za obiteljskim stolom, u običnom razgovoru, u jeziku koji jedino ustrajna ljubav zna govoriti – objasnio je papa Franjo. Obraćajući se pak izravno roditeljima, Papa je rekao da će njihova djeca naučiti kako dijeliti zemaljska dobra sa svima ako vide na koji način njihovi roditelji brinu o drugima koji su siromašniji ili koji imaju manje sreće od njih. Roditelji će svojoj djeci uvijek biti prvi učitelji u vjeri – napomenuo je.

Drugo je pak pitanje glasilo: kako drugima pokazati da je brak poziv, a ne samo institucija. Napominjući da je svjestan suvremene kulture prolaznosti koja ništa ne smatra stalnim, Papa je rekao da sakrament ženidbe ima udjela u otajstvu Božje vječne ljubavi. Ljubav je opisao kao Božji san za sve nas i za čitavu ljudsku obitelji, a Bog nas poziva da taj san učinimo vlastitim. Molim vas, nikad to nemojte zaboraviti! – kazao je papa Franjo i zaključio – I nikad nemojte prestati sanjati.

Ivica Hadaš, Luka Ilić, Izvor: https://www.vaticannews.va

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 4 = 4