Papa Franjo u Kolumbiji: Susreti i poruke

Papa Franjo osudio “gustu tamu” koja prijeti Kolumbiji

Među više od milijun vjernika, koji su 7. rujna sudjelovali na papinskoj misi u Bogoti, bile su i tisuće onih koji su pogođeni sukobom u Kolumbiji kao i skupina venezuelskih izbjeglicâ koji bježe od nasilja i bijede u svojoj zemlji. I dok su žrtve sukoba u Kolumbiji u potrazi za snagom koja je potrebna za oprost, Venezuelci se nadaju utjesi i potpori, potpori koju su im pružile Crkve na granicama dviju zemalja, kao i venezuelski i kolumbijski biskupi koji su ustanovili hitni pastoralni program kako bi odgovorili na njihovu vrlo tešku situaciju.

Papa Franjo je u svojoj propovijedi u parku Simon Bolivar osudio „gustu tamu“ koja izaziva nasilje i oduzima ljudske živote kako u Kolumbiji tako i u drugim zemljama svijeta. Napomenuo je da je takva tama žeđ za osvetom i mržnja koja kalja ruke onih koji bi vlastitim autoritetom ispravljali zlâ i nepravde, tama onih koji otupljuju na bol i patnju tolikih žrtava.

Papa je samog sebe opisao kao hodočasnika mira u Kolumbiji koja nakon toliko godina sukobâ nastoji učiniti prve korake teškog procesa prema miru i pomirenju. Taj je proces započeo potpisivanjem mirovnog sporazuma između Vlade i gerilske skupine Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), koja se razoružala i pretvorila u političku stranku, a prošloga je tjedna najavljen bilateralni prekid vatre s Nacionalno-oslobodilačkom vojskom (ELN). I makar je riječ o bitnim koracima na putu prema miru i pomirenju, istinski mir još uvijek ne vlada u Kolumbiji: paravojne i manje pobunjeničke skupine i dalje vrše nasilje što dovodi do raseljavanja stanovništva.

Svjestan duboke potrebe svoga stada za riječima prosvjetljenja, koje bi ukazale na smjer i ljepotu ljudskog postojanja, papa Franjo je potaknuo vjernike da se uzdaju u Gospodina čija je riječ plodonosna, pa i ondje gdje neprijateljstvo ljudske tame uništava i otima. Moramo opet jedni na druge gledati kao na braću i sestre, suputnike, suradnike u tom zajedničkom zadatku koji je domovina. Ostavite iza sebe sebičnost, strahove i paraliziranost, te postanite umješnici mira, promicatelji života – zaključio je Sveti Otac.

 

Papa Franjo mladima: Usudite se sanjati velike stvari!

Nazivajući se hodočasnikom mira i nade, papa Franjo je jučer potaknuo oko 22 tisuće mladih koji su se okupili na Trgu Bolivar u Bogoti da se ne boje budućnosti i da se usude sanjati velike stvari. Pozvao ih je da ostvare taj san mirne budućnosti za Kolumbiju te im je jasno kazao da je njegova prisutnost u njihovoj zemlji konkretan znak ohrabrenja i potpore u ovom ključnom trenutku u kojem su svi Kolumbijci pozvani nadvladati strah i podjele.

I dok kolumbijska Vlada nastoji nastaviti svoj program pomirenja i obnove, postalo je očitije da veliku prepreku predstavljaju duboke podjele koje ranjavaju kolumbijsko društvo. Iz tog su razloga mladi ljudi toliko važni u procesu budući da predstavljaju budućnost te su oni ti koji mogu najviše dobiti ili izgubiti.

Ne dopustite da vam itko oduzme radost – kazao im je Sveti Otac – pazite na tu radost koja ujedinjuje sve u spoznaji da je plamen Isusove ljubavi dovoljan da zapali čitav svijet. Kako ne biste mogli biti sposobni promijeniti ovo društvo?

Papa se nije ustručavao istaknuti činjenicu da su mladi Kolumbijci pretrpjeli teške i mračne trenutke te kako konteksti smrti, patnje i podjelâ mogu toliko duboko utjecati na ljude da su ih napola ošamutili. No također je napomenuo da je mladima tako lako susretati jedni druge: sve što vam je potrebno jest dobra kava, dobro piće, nogometna utakmica; vi nas podučavate kako kultura susreta nije u tome da mislimo, živimo ili reagiramo na sve na isti način, nego u spoznaji da makar bili različiti svi smo mi dio nečeg većeg što nas ujedinjuje i nadilazi; svi smo dio ove predivne zemlje – rekao je Sveti Otac.

Papa Franjo se dotaknuo još jednog ključnog i trnovitog pitanja – kolumbijskog mirovnog procesa. Kazao je da nas mladost osposobljava da oprostimo i iza sebe ostavimo ono što nas je povrijedilo kako bismo usmjerili pogled prema budućnosti bez tereta mržnje. Kolumbija vas treba! – kazao je na kraju mladima.

 

Papa kolumbijske biskupe potaknuo da prate narod na putu praštanja, pomirenje i mira

Papa Franjo se 7. rujna susreo s kolumbijskim biskupima, potičući ih da ponude praktične smjernice i duhovno vodstvo u ovom ključnom trenutku u povijesti njihove zemlje. Veliki kolumbijski književnik Gabriel Garcia Marquez, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, predstavljao je nadahnuće Svetom Ocu dok je istraživao složenu stvarnost kolumbijske Crkve i poticao biskupe da prate narod na putu praštanja, pomirenja i mira.

Nakon što je citirao Marquezovu knjigu „Sto godina samoće“, papa Franjo je govorio o posebnoj vrsti moralne hrabrosti koja je potrebna za mir, za razliku od rata koji slijedi najniže instinkte našeg srca. Govorio je o strahu kao zatrovanom korijenu, gorkom plodu i bolnom nasljedstvu svakog sukoba.

Kako bi se borili protiv straha, Sveti je Otac potaknuo crkvene vođe da budu čuvari i sakrament prvoga koraka, podsjećajući tako na temu svojeg intenzivnog četverodnevnog posjeta. Govorio je o ključnim tekstovima Staroga zavjeta u kojima se očituje kako Bog poduzima prvi korak prema nama – u stvaranju, u Edenskom vrtu, u tome što je Abrahama učinio ocem mnogih naroda, prije nego što je na kraju poslao svojega Sina Isusa, kao konačni, nepovratni korak.

Kao što je izazvao kolumbijskog predsjednika da bude uključiviji, tako je izazvao i biskupe te zemlje da uključe tolika različita iskustva i izražaje Crkve, posebno njezine afričke korijene kao i njezinu amazonsku, domorodačku mudrost i duhovnost.

Podsjećajući na posjet svojih predšasnika, bl. Pavla VI. i sv. Ivana Pavla II., papa Franjo je rekao da nije došao s popisom stvari koje treba, odnosno ne treba činiti, nego je radije podsjetio biskupe kako imaju jedinstvenu ulogu u propovijedanju mira i pomirenja.

Kao što je Gabriel Garcia Marquez govorio o „postojanosti života pred smrću“, koja je pomogla njegovim likovima preživjeti sve vrste nevoljâ i preprekâ, tako je i Papa potaknuo kolumbijske biskupe da se pouzdaju u Božju ljubav, nalazeći slobodu i vjerodostojnost kako bi pomogli ljudima ispisati novo poglavlje u povijesti njihove zemlje.

 

Papa Franjo potaknuo Kolumbijce da nastave ići putom mira i pomirenja

Dolazim u Kolumbiju stopama svojih predšasnika bl. Pavla VI. i sv. Ivana Pavla II., te sam poput njih i ja potaknut željom da sa svojom kolumbijskom braćom i sestrama podijelim dar vjere koja se snažno ukorijenila u ovim krajevima, te nadu koja kuca u srcima sviju. Samo putem vjere i nade možemo nadvladati brojne nedaće koje susrećemo na putu te izgraditi zemlju koja je domovina i dom svim Kolumbijcima – kazao je papa Franjo danas za vrijeme svog susreta s kolumbijskim vlastima u glavnom gradu te zemlje, Bogoti.

Sveti je Otac potom istaknuo kako je Kolumbija blagoslovljena na toliko načina: prirodne ljepote, nevjerojatna bioraznolikost, životnost kulture, ali je iznad svega ta zemlje bogata ljudskog vrijednošću svoga naroda koji je velikodušna srca koje prihvaća, hrabar i odlučan kada je suočen s preprekama.

Papa je izrazio svoje zadovoljstvo onime što se svih ovih godina učinilo kako bi se okončao oružani sukob u toj zemlji i da bi se potražili putovi pomirenja. Podsjetio je na značajan napredak koji je ostvaren u proteklih godinu dana te ih je potaknuo da ne umanje napore u izgradnji jedinstva i mirnog suživota, nego da ustraju u promicanju kulture susreta. To od nas zahtijeva – nastavio je papa Franjo – da u središte cjelokupne političke, društvene i gospodarske aktivnosti stavimo osobu koja uživa najuzvišenije dostojanstvo, te poštovanje općega dobra. Neka nam ta odlučnost pomogne da izbjegnemo napast osvete i traganja za kratkotrajnim osobnim interesima. Što je put k miru i razumijevanju zahtjevniji, to snažnija moraju biti naša nastojanja da priznamo jedni druge, da izliječimo rane, da gradimo mostove, da jačamo odnose i podupiremo jedni druge – kazao je Sveti Otac.

Zatim je podsjetio kako moto Kolumbije glasi „Sloboda i red“: te riječi sadrže cjelovitu pouku. Građane se mora vrjednovati u skladu s njihovom slobodom, a štititi čvrstim redom. Papa je upozorio da mirni suživot ne regulira zakon najmoćnijih, nego radije moć zakona koji odobravaju svi. Potrebni su pravedni zakoni koji će moći jamčiti sklad i pomoći u nadvladavanju sukobâ koji su desetljećima razdirali zemlju; trebaju zakoni koji se ne rađaju iz pragmatične potrebe uređivanja društva, nego iz želje da se riješe strukturni uzroci siromaštva koji vode u isključivanje i nasilje – napomenuo je papa Franjo, dodajući da jedino na taj način može doći do izlječenja bolesti koja u društvo unosi krhkost, čineći ga podložnim novim krizama. Nemojmo zaboraviti kako je nejednakost u korijenu društvenih zala – rekao je Sveti Otac.

Papa Franjo je potaknuo predstavnike vlasti da svoj pogled usmjere prema marginaliziranima, isključenima i odbačenima, te je istaknuo da su svi potrebni u stvaranju i oblikovanju društva, a ne samo „čistokrvni“. Različitost je istinsko bogatstvo – kazao je Papa te nastavio – Naš je pogled usredotočen prema najslabijima, ugnjetavanima i zlostavljanima, onima koji nemaju glasa, zato što im je oduzet ili jer im nikada nije ni dan ili zato što ih se ignorira. Prepoznajmo žene, njihov doprinos, njihove talente, to što su „majke“ u svom velikom broju zadataka. Kolumbiji treba sudjelovanje sviju kako bi se s nadom suočila s budućnošću.

Podsjetio je kako je Crkva, vjerna svom poslanju, posvećena miru, pravdi i dobru sviju te je svjesna kako su načelâ Evanđelja značajna dimenzija društvenog tkiva Kolumbije, stoga i može mnogo doprinijeti rastu zemlje; naročito je sveto poštovanje ljudskoga života, iznad svega najslabijih i najranjivijih, ugaoni kamen u oblikovanju društva koje je slobodno od nasilja. Sveti je Otac naglasio i društvenu važnost obitelji koju je Bog zamislio kao plod bračne ljubavi, a u kojoj učimo živjeti i pripadati jedni drugima usprkos našim razlikama. Papa je prisutne zamolio da slušaju i gledaju u oči siromaha kao i onih koji trpe, da dopuste da ih stalno ispituju njihova lica izmučena bolju. Od njih se učimo istinskim poukama o životu, ljudskosti i dostojanstvu – kazao je papa Franjo.

Papa je istaknuo da je pred Kolumbijcima plemenito poslanje koje je također težak zadatak. Potaknuo ih je stoga riječima njihova domoljuba i nobelovca, Gabriela Garcíe Márqueza: „Ipak, pred ugnjetavanjem, pred pljačkom, pred napuštenošću, naš je odgovor život. Ni poplave, ni kuga, ni glad, ni prirodne katastrofe, pa čak ni beskrajni ratovi, koji traju stoljećima, nisu uspjeli umanjiti postojanost života pred smrću. Ta se prednost života povećava i dobiva ubrzanje“. Time se omogućuje „nova i pobjednička utopija života, gdje nitko za druge neće moći odlučivati način na koji treba umrijeti, gdje će doista ljubav biti prava ljubav, gdje će sreća biti moguća i gdje će potomstvo, osuđeno na stotinu godina samoće, imati napokon, i to zauvijek, drugu šansu na zemlji“ (Govor Gabriela Garcíe Márqueza prilikom primanja Nobelove nagrade za književnost 1982.)

Želio sam doći ovdje kako bih vam rekao da niste sami, kako vas mnogi od nas prate u činjenju tog koraka; ovaj posjet želi biti poticaj vama, doprinos koji će olakšati put prema pomirenju i miru – kazao je na kraju papa Franjo.

 

Predsjednik Santos: Bez Pape ne bi bilo mira u Kolumbiji

Kolumbijski je predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Juan Manuel Santos Calderón, u razgovoru za dnevni list „El Tiempo“ rekao da bi bez potpore pape Franje odustao od mirovnih pregovora s marksističkom skupinom Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC). Sveti je Otac imao ključnu ulogu i u pregovorima s Nacionalno-oslobodilačkom vojskom (ELN): to što je ta marksistička skupina u utorak, 5. kolovoza, potpisala primirje s Vladom predstavlja važnu vijest na koju se može gledati kao „prvo Papino čudo“. Pohod Svetog Oca je snažno utjecao na to – napomenuo je kolumbijski Predsjednik.

Papino je neprestano poticanje na mir u Kolumbiji predsjednik Santos Calderón vidio kao znak da nastavi ići naprijed. On me je za vrijeme mojih posjetâ Vatikanu uvijek ohrabrivao te mi je govorio: Nastavite ići tim putom, nemojte odustati!“ – kazao je kolumbijski Predsjednik te je dodao kako mu je, prilikom njegova drugog posjeta Rimu, Sveti Otac rekao da je molio za njega kako za rijetko koga, što je Predsjedniku bio „snažan poticaj“. Papina je podrška naročito u mnogim teškim trenucima za vrijeme pregovora s Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije bila iznimno važna za njega.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir je govorio i o teškom odnosu sa svojim prethodnikom Álvarom Uribeom Vélezom. Kazao je da će se s najžešćim kritičarom mirovnog sporazuma s pobunjenicima susresti za vrijeme euharistijskog slavlja u Medellinu, koje će predvoditi papa Franjo, te mu tom prilikom želi pružiti ruku. Napomenuo je da među njima postoje jasne razlike, no nada se međusobnom poštovanju, također kako bi narodu dali primjer pomirenja koje je u ovom trenutku potrebno toj južnoameričkoj zemlji.

Kolumbijska Vlada i Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) postigle su 2016. godine mirovni sporazum nakon četiri godine pregovora. U višedesetljetnom sukobu između države i gerilskih skupina poginulo je oko 300 tisuća ljudi, a više od 7 milijuna je interno raseljeno.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 4 = 1