PAPA: IDEŠ ILI PUTEM SVETOSTI ILI LICEMJERJA – NEMA KOMPROMISNOG PUTA

Ili smo ljudi ispunjeni ljubavlju ili smo licemjeri. Za kršćanina nema kompromisa: ako ne dopusti da ga dodirne Božje milosrđe i ne ljubi bližnjega – po primjeru svetaca – onda završava kao licemjer koji razara i rasipa – rekao je papa Franjo u homiliji na jutarnjoj misi u Domu sv. Marta.

Prorok Jeremija u današnjem čitanju s gorčinom ustvrđuje da Izabrani narod nije slušao Božji glas. Bog je „dao sve“, a zauzvrat nije primio njihovu vjernost – primijetio je Papa, dodajući: „Kao da bi Bog tu zaplakao. ‘Toliko sam te ljubio, toliko sam ti dao, a ti… sve protiv mene’.“

Slijedeći vlastitu volju, idemo putem otvrdnuća srca te Božja riječ ne može u nj ući. Možemo se pitati – potaknuo je Sveti Otac – „slušam li ja Gospodnji glas ili činim što mi se prohtije, što god mi se sviđa?“

I u današnjem evanđeoskom odlomku papa Franjo nalazi primjer otvrdnuća srca: Isus liječi opsjednutog, a uzvraćaju mu optužbom da izgoni zloduhe po poglavici đavolskom. To je tipična izlika „legalista“ – primijetio je Papa – „koji vjeruju da životom imaju upravljati njihovi zakoni“.

To se zbivalo i u povijesti Crkve – dodao je Papa i kao primjer naveo Ivanu Orleansku: tadašnji su je učitelji spalili, jer su je optuživali za herezu, a danas je svetica. „Bili su doktori; oni koji su znali sigurni nauk, ti farizeji: udaljeni od Božje ljubavi“ – rekao je. Kao drugi primjer naveo je blaženog Antonija Rosminija: „sve njegove knjige na ideksu. Nisu se mogle čitati, bio je grijeh čitati ih. Danas je blaženik“ – ustvrdio je Papa i dodao: Sveci su – a ne moćnici ili licemjeri – oni koji promiču život Crkve.

Sveci su, međutim, oni koji se ne boje dodira Božjega milosrđa. Zbog toga „shvaćaju mnoge misterije“ te „izbliza prate narod“ i ne preziru ga – objasnio je Sveti Otac i nastavio: „Isus kaže: ‘Tko nije sa mnom, protiv mene je’.“ Nema „kompromisnog puta“ – „malo tu, malo tamo“. „Ili si na putu ljubavi ili si na putu licemjerja. Ili dopuštaš da te Božje milosrđe uzljubi ili činiš što što ti se prohtije“.

„Nema trećega puta kompromisa. Ili si svet ili ideš drugim putem. Tko sa mnom ne sabire, ostavlja… – ne, još gore: rasipa, uništava. Pokvarenjak je koji kvari“ – ustvrdio je na kraju papa Franjo.

Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

72 − = 67