PAPA: KRŠĆANIN NIJE MAZOHIST VEĆ KRŠĆANSKI PODNOSI PATNJE

O patnjama, ufanju i miru govorio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj (5. svibnja) misi u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je istaknuo da se kršćani u teškoćama ne ponašaju poput sadomazohista, nego se s povjerenjem i s nadom predaju Bogu.

Svetoga Pavla progone, a on, unatoč tisućama muka, ostaje postojan u vjeri te braću nuka da se uzdaju u Gospodina – kazao je Papa komentirajući prvo čitanje, uzeto iz Djela apostolskih. Papa je dakle u propovijedi, komentirajući Pavlov slučaj, govorio o patnjama, o pouzdanju u Boga i o miru, ističući kako ulazak u kraljevstvo Božje predviđa prolaz kroz „mračne i teške trenutke“.

To nije mazohističko ponašanje, nego kršćanska borba protiv kneza ovoga svijeta koji nas želi odvojiti od Isusove riječi, od vjere i nade. Sveti Pavao često rabi rečenicu ‘podnositi patnje’ – primijetio je papa Franjo.

Podnošenje patnji nadmašuje strpljivost: podnositi patnje znači na leđima nositi njihov teret. Kršćanski je pak život pun takvih trenutaka, a Isus nas tada bodri: Budite hrabri! Pobijedio sam ja, i vi ćete biti pobjednici’. Te nas njegove riječi potiču da idemo naprijed u teškim životnim trenutcima, kada nas pritišću životne nevolje – kazao je Papa dodajući:

Pavao, kad je utješio braću, „ustrojava mjesnu Crkvu“, moli, na prezbitere polaže ruke i povjerava ih Gospodinu – rekao je Sveti Otac te se osvrnuo na uzdanje u Boga. Kršćanin može podnositi patnje i progone ako se u Boga uzda. Jedino nam Bog može dati snagu, postojanost u vjeri i nadi – ustvrdio je papa Franjo.

Bogu treba povjeriti sve, neizbježne teške trenutke, njemu se treba sasvim povjeriti; treba mu povjeriti naše vjernike, nas svećenike, biskupe, naše obitelji, prijatelje, govoreći: Brini se za njih, tvoji su. Ne izgovaramo često ovu molitvu povjeravanja: ‘Gospodine, sve ti povjeravam, pobrini se ti. To je lijepa kršćanska molitva, izražava pouzdanje u Božju moć i nježnost, jer Bog je naš Otac – ustvrdio je Papa.

Kada neka osoba srčano (od srca?) izgovara tu molitvu, onda osjeća da se Bogu predaje i da je sigurna. Bog ne vara nikada. Patnju podnosimo, u Boga se ufamo, a nada nam daje mir. Mir Gospodnji učvršćuje vjeru i nadu – rekao je Papa citirajući Isusove riječi apostolima: „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem“.

To nije obična smirenost, nego unutarnji mir, koji daje snagu, jača ono što smo od Boga danas iskali: našu vjeru i nadu. Ističem dakle ove tri riječi: patnja, ufanje i mir. U životu moramo ići putem patnje, jer je to zakon života. Ali u tim se trenutcima treba povjeriti Gospodinu, koji nam odgovara svojim mirom. Bog koji je naš Otac nikada ne vara – ustvrdio je papa Franjo dodajući:

Tijekom ovog euharistijskoga slavlja molimo Gospodina da učvrsti našu vjeru i nadu, molimo ga da nam ulije vjeru da možemo pobijediti patnje, jer je i on pobijedio svijet, te da nam svima podari svoj mir – potaknuo je Sveti Otac.

Izvor; Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

16 − = 12