PAPA: OBITELJI S BROJNOM DJECOM DAJU NADU

slika

Apostolski je pohod Šri Lanki i Filipinima bio tema današnje opće audijencije sa Svetim Ocem u dvorani Pavla VI., na završetku koje je pozvao na molitvu za žrtve nasilja u Nigeru, naglašavajući da se „ne može ratovati u Božje ime!“. Papin drugi pohod Aziji, nakon putovanja u Koreju, bio je – prema njegovim riječima – „radosni susret“ s crkvenom zajednicom koja svjedoči Krista. „Utvrdio sam ih u vjeri i misijskom poslanju“ – kazao je papa Franjo.
Sveti je Otac istaknuo radostan doček u tim zemljama, međuvjerski dijalog i službu pomirenja kao put prema jedinstvu i društvenom razvoju, čiji su predvodnici obitelji i mladi. Vrhunac pohoda Šri Lanki bila je kanonizacija Josepha Vaza, koji je pomagao svima, bez razlikovanja vjere i društvenoga stanja. „Naznačio sam Josepha Vaza kao uzor za sve kršćane, pozvane predložiti spasonosnu istinu Evanđelja u današnjem višereligijskom kontekstu“ – rekao je papa Franjo, dodajući kako je prilikom susreta s vlastima naglasio važnost dijaloga, poštivanja ljudskoga dostojanstva i zalaganja za opće dobro.
Papa je nadalje istaknuo susret s predstavnicima različitih religija, čime je htio potaknuti suradnju, kako bi se putem oprosta mogle liječiti rane. Tema pomirenja bila je istaknuta i prilikom posjeta marijanskom svetištu u Madhuu, koje okuplja, kako pripadnike tamilskog, tako i singalskog stanovništva.
Osvrnuvši se na drugi dio svojeg nedavnog pohoda – put na Filipine – Sveti je Otac podsjetio kako se tamošnja Crkva sprema proslaviti 400. obljetnicu naviještanja Evanđelja. Papa je na susretu s vlastima, u trenucima molitve, kao i na zaključnoj misi isticao stalnu plodnost Evanđelja koje može nadahnuti društvo dostojno čovjeka.
Glavni razlog zašto je odlučio poći na Filipine bio je – prema njegovim riječima – da izrazi blizinu braći i sestrama koji pate zbog posljedica razornog tajfuna Yolanda. Zato je posjetio Tacloban – područje najteže pogođeno tom prirodnom katastrofom. „Božja ljubav, objavljena u tajni križa, očitovala se u duhu solidarnosti, koji se pokazao u mnogim djelima ljubavi i požrtvovnosti“ – kazao je Papa.
Osvrćući se na susret s obiteljima i mladima u Manili, Sveti je Otac rekao da su zdrave obitelji bitne za život društva. Velike obitelji koje prihvaćaju djecu kao istinski Božji dar „ispunjaju nadom i utjehom“ jer „znaju da je svako dijete blagoslov“, rekao je Papa i napomenuo:
„Čuo sam da neki kažu kako su obitelji s brojnom djecom i rađanje mnoge djece uzroci siromaštva. Takvo mi se mišljenje čini površnim. Mogu reći – svi možemo reći – da je glavni uzrok siromaštva ekonomski sustav koji iz središta miče osobu i na njeno mjesto stavlja boga novca“; to je sustav koji isključuje i stvara kulturu otpada, u kojoj živimo – objasnio je papa Franjo i naglasio:
„Navikli smo vidjeti odbačene osobe. To je glavni uzrok siromaštva, a ne velike obitelji.“ Potrebno je štititi obitelji od novih ideoloških kolonizacija, koje napadaju njezin identitet i njezino poslanje – istaknuo je nadalje Papa, dodajući kako je mlade želio potaknuti da doprinesu obnovi društva, osobito po služenju siromašnima i skrbi za okoliš. Briga za siromašne bitna je sastavnica našeg života i kršćanskoga svjedočanstva – podsjetio je.
Nakon pozdravâ na više jezika raznim skupinama vjernika, Sveti je Otac pozvao na molitvu za žrtve nasilja koje je ovih dana izbilo u Nigeru. „Počinjene su brutalnosti nad kršćanima, nad djecom i crkvama“ – kazao je, moleći Gospodina za pomirenje i mir; da vjerski motivi nikada ne postanu povod za nasilje, ugnjetavanje i razaranje. „Ne može se ratovati u Božje ime!“ – ustvrdio je Papa, izražavajući nadu u što skoriju obnovu ozračja međusobnog poštivanja i mirnoga suživota, i predajući građane Nigera zagovoru Blažene Djevice Marije.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

27 − 19 =