Pođimo u pustinju svoga srca i pripravimo se za svete dane milosti!

Sveto liturgijsko vrijeme Korizme u nama vjernicima otvara nam srce na najizvrsniji način za obraćenje i susret s Bogom.

Kroz treptaje ispaćene svoje duše otvaramo se Bogu koji nas poziva na djelotvornost i zauzetost. Na brigu za svoje spasenje. Ta to i jest naše poslanje. Poslanje svakog vjernika je biti sveti kao što je svet naš Gospodin. Život nas svakodnevno izudara i kad smo toliko zabrinuti oko svega što smo sebi naturili onda naš duh ostane postrani. Ostanemo prazni. Tada se svatko osjeća neispunjen. Zadovoljstvo sa postignutim nema nikakvog učinka. Sve možeš posjedovati sve imati ali ne i ono što se ne može kupiti. Lijepo lice ostari. Skladno, lijepo, zgodno tijelo se izobliči, promijeni. Ljudi u koje smo ulagali nestanu. Imaš prividno sve ali zapravo nemaš sebe.

Kad osjetimo bol tijela onda žurno se uputimo svojem liječniku. Zatražimo neki medikament neku tabletu kako bi nam bilo bolje kako bi nam se tijelo oporavili što prije za naše potrebe. Za bol duše pokušava se pronaći neka tableta ili se nađe nekakvo đavolsko rješenje koje ne unosi mir niti liječi bol praznine. Ni potrošnja, ni posjedovanje, ni prejedanje, ni alkohol, ni narkotici, ni opijati, ni raskalašen razvratni život. Ništa nam ne koristi  od tih sredstava kojim se damo zavesti kako bi se osjećali bolje. Sve su to samo obmane. Privremeno. Na određeni trenutak i onda ponovno susret s prazninom. Toliko smo danas prepušteni demonima koji nas zlostavljaju. Đavao je najveći zlostavljač. Sve nam servira kako bi se oteli dojmu i prihvatili njegovu zakulisnu igricu. Sve zapakira u celofan a mi nasjednemo. Kasno nam bude kad primijetimo da nešto nije u redu. Jer je odigrao sve kako je htio a mi smo ga slijedili. Dademo se zavarati.

Zato danas i čitamo ovaj kratak ali dragocjen tekst iz Markova evanđelja. Život nam je prepun situacija u kojem smo direktno ili indirektno nasjeli na iluziju koju nam stvara đavao. Jer sve što on daje to čini da bude kratkotrajno. Dade ti sve a onda te uništi. Vječno trčiš za poslom, radiš kako bi ostvario svoje snove svoje želje i sve postigneš a onda shvatiš da si zapustio svog bračnog partnera kojeg više ne poznaješ, da si  svoju djecu prepustio da ih netko drugi odgaja i oblikuje. Nemaš uspomena kojima si ih pratio u odrastanju i darivanju ljubavi. Đavao kao napasnik nudi sve što bi smo mi bili spremni žrtvovati pa i svoj vlastiti život. S njim nema sporazuma. On je sebičnjak i očajnik. I u to nas uvlači da se usmjerimo na svoj egoizam, na bolesni hedonizam jer u životu se uživa. A tada jer prihvatimo njegove igrice i poigravanje s nama onda nas baca u očaj  i naturuje grižnju i prezir.

Danas Bog s nama želo sklopiti novi savez. Savez koji će nas u ovom životu naučiti ljepoti života koji se jedino ostvaruje u predanosti žrtvi i ljubavi koju nam je Bog ostavio za naše ostvarenje. Pođimo danas u pustinju svoga srca. Pripravimo se za svete dane milosti. Samo pripravljeni zadobivamo snažnu Božju milost. Ne razgovarajte s Đavlom. On je onaj koji će te kroz bolesne analize faze tvog života dovesti samo do jednoga do kraha. Tada su njegovi savjeti mržnja, ljubomora, osveta, poniženje, odbacivanje, prezir, ravnodušnost. Izdignimo se i krenimo sa svojim Gospodinom jer njegov navještaj je navještaj ljubavi obraćenja. Ne nasjedajmo na zamke zloga. On nas napastuje to je njegovo pravo a mi smo odgovorni za pristanak na grijeh. Sve je to zakon ponude i potražnje. Pazi za čim posežeš. Za zlostavljačem demonom ili za mirom našim Gospodinom.  Svatko od nas želi biti u životu siguran, sretan i blagoslovljen.

Korizma je nova Noina arka u kojem smo pozvani da uđemo i preživimo sve životne potope i nedaće koje nas na našem životnom putu snađu. Otvorimo se Bogu izvoru naše milosti. Dopustimo da nas Božji, Sveti Duh danas osjeni i donese u naše živote radost. Put Korizme je jasan i meni i vama. Korizma je vrijeme posvećivanja. Posveti se svojoj obitelji. Posveti se svojoj djeci. Posveti se molitvi. Posveti se dobrom svetom postu i ne boje se Božje ljubavi. Bog je strpljiv a ne neurozan i nestrpljiv kao đavao. Bog te ljubi i nikada te neće ostaviti na cjedilu u bolo kojem problemu. Otvori mu svoje srce da istjera sve demone koji te zlostavljaju i neka dođu anđeli i neka vam služe. Krenimo za Kristom spasiteljem i otkupiteljem jer nam danas dovikuje u ljubavi: „Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!“

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

22 − = 20