Ponovno se slave mise s narodom!

Nakon mjesec i pol dana u Hrvatskoj je od 2. svibnja ponovno dopušteno slaviti mise s narodom, prilagođene uvjetima borbe protiv pandemije bolesti Covid-19.

Biskupi su na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za područja svojih biskupija donijeli konkretne odredbe.

Prema donesenim naputcima crkve se redovito dezinficiraju i prozračuju. Ulazna vrata su otvorena. Vjernicima se na ulazu dezinficiraju ruke, a posebno se pazi na način ulaska i izlaska iz crkve. Preporučeno je da u crkvama budu označena sva predviđena mjesta za vjernike kako bi se mogao poštivati potreban razmak od dva metra. Zbog ograničenog broja vjernika koji mogu biti u crkvi, preporučeno je da se ozvuči prostor izvan crkve kako bi vjernici i ispred crkve mogli sudjelovati u liturgijskom slavlju, poštujući potreban razmak. Posude za blagoslovljenu vodu na ulazima u crkve i dalje su prazne. U obredu pružanja mira i dalje se ne koristi gesta pružanja ruke. Članovi pjevačkog zbora održavat će propisani razmak. Pričest se dijeli isključivo na ruke, pri čemu svećenik nosi zaštitnu masku. Kod sakramenta ispovijedi koristi se prostor koji omogućuje potrebnu distancu, pri čemu maske trebaju nositi i svećenik i penitent. Preporučeno je da se još neko vrijeme suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja stariji i bolesni vjernici kao i osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne probleme ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na Covid-19 ili su pod sumnjom da bi mogle biti zaražene.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je u četvrtak 23. travnja zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 kojima se propisuje postupno popuštanje uvedenih mjera, te s tim u vezi dopuštanje i vjerskih okupljanja od 2. svibnja, čija je obustava bila donesena Odlukom Stožera civilne zaštite od 19. ožujka.

Izvor: https://ika.hkm.hr/

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

6 + 2 =