POUZDANJE – VJEROVANJE DA JE SVE ŠTO VAM SE DOGODI U ŽIVOTU BOŽJI DAR

Što je pouzdanje? Pouzdanje je odvažnost i osjećaj sigurnosti. Nastaje kad poznajemo i vjerujemo nekome. Samopouzdanje znači da vjerujete sami sebi. Činite stvari a da vas sumnje ne sprječavaju. Poznajete dobro svoju snagu i slabosti.

Kad imate pouzdanje u druge ljude, oslanjate se na njih i vjerujete im. Pouzdanje u Boga jest osjećaj uvjerenja da vas Stvoritelj voli i da vas prati u životu.

Pouzdanje donosi duševni mir. Kada posjedujete pouzdanje, djelujete odvažno. Volite pokušavati nove stvari. Pouzdanje znači da ne dopuštate strahu i sumnji da vas spriječi da ne poduzimate životne korake koje stvarno želite.

S pouzdanjem se osjećate sigurnima i onda kad vas drugi pokušavaju smesti i usaditi u vas sumnju. Činite najbolje i ne brinete se kakav će biti konačni rezultat. Umjesto da se plašite pogrešaka, imate pouzdanje da možete naučiti i iz svojih pogrešaka.

Kada posjedujete pouzdanje, vjerujete da je sve što vam se dogodi u životu Božji dar namijenjen za vaše dobro.

Zašto prakticirati pouzdanje? Kad imate pouzdanje, pokušavate nove stvari i uvijek iz njih učite. Bez pouzdanja bi strahovi i sumnje kočili vaš život. Stalno biste se brinuli. Mnogo toga biste propustili jer se bojite da ne učinite pogrešku, kao da bi nečije pogreške značile da on manje vrijedi.

Bez pouzdanja ste zbunjeni i uplašeni što vam se sve može dogoditi. I onda kad znate uraditi nešto, brige vas učine nesigurnima. Budući da se stalo brinete, ne možete dati ono svoje najbolje i zato ne postižete rezultate.

Pouzdanje vam daje sposobnost da pokušate nešto novo, a onda kad ne uspijete, znate da i iz neuspjeha možete učiti. Bog nas nije postavio u ovaj svijet da pokažemo kako smo savršeni, nego da nam pomogne naučiti usavršavati se, korak po korak.

Pouzdanje znači da umjesto da sumnjamo u druge, vjerujemo im ukoliko ne postoji jak razlog za nevjerovanje. S pouzdanjem u Boga znate da će sve što vam se dogodi u životu biti dobro ako ne prestanete učiti i usavršavati se.

Kako prakticirati pouzdanje? Prakticirate pouzdanje onda kada znate da ste vrijedni, bez obzira na to pobjeđujete li ili gubite, uspijevate ili propadate. Gledajte sebe kao nekoga tko uči, i pozdravljajte nova iskustva i nove mogućnosti. Mislite pozitivno. Kad nastupe strahovi, osjećajte ih ali ne dopustite da vas svladaju.

Promatrajte sebe bez suđenja. Ne kritizirajte se previše kad vam je žao zbog nečega ili kada učinite pogrešku. Radije učinite sve da popravite pogrešku. Vjerujte da će vam Bog oprostiti i da će vam pomoći da se popravite.

Imate samopouzdanje onda kada možete pokušavati nove stvari, gledajući pozorno što je u redu a što nije. I kad ne uspijete, pokušavate još jednom.

Pouzdanje u druge znači vjerovati da će drugi učiniti ono što su obećali. Pouzdanje u život znači vjerovati da je sve što se događa za dobro.

Kako bi izgledalo vaše pouzdanje ako…

 • Prijatelji vas pozivaju da igrate igru koju nikad ranije niste igrali?
 • Zamolili su vas da govorite pred svojim razredom?
 • Trenirate uporno neki sport a onda vas ne uzmu u prvu momčad?
 • Učinili ste nešto što je naljutilo majku?
 • Dobili ste vrlo slabu ocjenu iz kontrolnog iz matematike?

Znakovi uspjeha

Čestitamo! Već prakticirate pouzdanje kad…

 • Svjesni ste da ste vrijedni bez obzira na to uspijevate li ili padate.
 • Hoćete pokušati nove stvari.
 • Otkrili ste svoje talente.
 • Promatrate se bez osuđivanja.
 • Učite iz svojih pogrešaka.
 • Mislite pozitivno.

Pokušavajte još! Trebate više prakticirati kad…

 • Bojite se pokušati nešto novo.
 • Pokušavate nemoguće stvari.
 • Sakrivate pogreške i ne učite iz njih.
 • Ne razmišljate kako učiti stvari boljima.
 • Često ste uplašeni, zabrinuti i ljuti.

Odlučujem

Želim posjedovati pouzdanje. Kada pokušavam nešto novo, uložit ću u to sve svoje snage. Ne želim se nepotrebno brinuti. Otvoren sam za nove mogućnosti i vjerujem da će mi Bog pomagati.

Izvor: Svjetlo riječi

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

60 + = 63