Povijesni susret pape Franje i patrijarha Kirila na Kubi

Papa Franjo i patrijarh Ruske Pravoslavne Crkve Kiril danas su se sastali u Havani. To je prvi sastanak nekog pape i ruskog patrijarha od crkvenog raskola 1054. godine. “Somos hermanos” (Mi smo braća), kazao je papa Franjo patrijarhu Kirilu.

Jedinstvo se izgrađuje hodeći zajedno – riječi su pape Franje u zrakoplovnoj luci José Marti u Havani, na povijesnom susretu s patrijarhom Moskve i cijele Rusije, Kirilom. Neposredno po slijetanju Papina zrakoplova u Havanu, Poglavara Katoličke crkve dočekao je predsjednik Kube, Raul Castro, nakon čega se papa Franjo susreo i s ruskim Patrijarhom, razmijenivši s njime srdačan zagrljaj.

Braća smo i jasno je da je ovo Božja volja – rekao je Sveti Otac Ruskom patrijarhu, na samom početku susreta, dok je Moskovski patrijarh Papi rekao: Iako naše poteškoće nisu još izglađene, postoji mogućnost da se susretnemo i to je lijepo! Nakon dvosatnog razgovora dvojice poglavara iza zatvorenih vrata i međusobne razmjene darova, potpisana je i zajednička deklaracija, poslije čega su poglavari dviju kršćanskih Crkvi, dali i kratke izjave. Nedugo nakon potpisivanja deklaracije, Rimski biskup i moskovski Patrijarh su se međusobno pozdravili, nakon čega je Papa nastavio svoje apostolsko putovanje u Meksiko.

Sinoćnji susret i potpisivanje zajedničke deklaracije, prvi je izravni dijalog poglavarâ Katoličke i Ruske pravoslavne crkve nakon raskola iz 1054. godine. Papa je nekoliko sati prije svog susreta s Ruskim patrijarhom, na svom Twitter računu jučerašnji susret nazvao ‘darom od Boga’. Obje su strane izrazili želju i nadu u skore plodove susreta, koji već mnogi smatraju povijesnim.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

17 − = 15