Predati sve Isusu

35. DAN

„U tvoje ruke duh svoj predajem:
otkupi me, Gospodine, Bože vjerni.“
(Ps 31,6)

Četrdeset prva lekcija – Predati sve Isusu

Dragi moj brate, ušao si s ovim duhovnim vježbama u posljednji tjedan korizme. Vrijeme je Velikog tjedna, bliže se dani kad ćeš se sjetiti Isusove posljednje večere, muke i smrti, a nakon tišine subotnjeg dana proslavit ćeš Uskrsnuće Gospodinovo. Ne znam koliko su ti dosadašnje lekcije bile od koristi, ali svakako ti želim čestitati na ustrajnosti. No, postoji još nekoliko dana koji od tebe iziskuju veću pažnju i pripremu.

Jedna od stvari za što bih želio da se pripremiš jest da mogneš predati sve Bogu. Znam, lako je to reći. Netko s pravom može upitati zašto bi to uopće učinio! Pa, ako zbog ijednog razloga onda zato što je Bog – Bog! On je onaj koji te je stvorio i bez tebe te ne može spasiti. On je onaj koji ti je dao život i za njega ima plan. On je onaj koji te najbolje poznaje i zna što želiš. On je onaj koji suosjeća s patnjama koje prolaziš jer ih je i sam prošao… Ako se predaš Bogu tada ćeš se dati u vodstvo onoga koji je najmudriji, koji je svemoguć i svemoćan. I ono što je najvažnije – on te nikada neće napustiti čak i kad ti budeš htio odustao od sebe. Neki s pravom mogu postaviti pitanje kako to učiniti. Najlakše i najbolje to ćeš napraviti iskrenošću. Zato budi iskren prema sebi i prema Bogu. Nemoj razmišljati o tome što bi trebao predati Bogu, a što ne. Bog želi da mu predaš cijeloga sebe. Ne komadiće, ne dijelove svoga srca nego cijeloga sebe! On s tobom želi biti i u radosti i u patnji, u uspjehu i u neuspjehu, u sunčanim razdobljima i magli života, na obroncima, u nizinama… Iskrena molitva Bogu otvorit će ti vrata predanju, pa čak i ako mu kažeš: „Bože, ja ne znam kako ti predati sve“. Već si mu s time predao prvu prepreku – Bože, preuzmi moje predanje jer ja ne znam kako ću! On će znati kako će riješiti stvar, a ti budi strpljiv i ustraj. Zapamti da te Bog ne zarobljava kad mu se predaš, zapravo te oslobađa i što mu više stavljaš svoj život u njegove ruke to više postaješ sobom. Bogu možeš predati svoje molitve, djela ljubavi, milostinju, ali nemoj ni zaboraviti predat mu svoje grijehe jer je Božja radost na poseban način u praštanju. I baš zbog svega ovoga predaj Bogu i ono najbolje što imaš. Predaj mu sva dobra djela i tople riječi koje si dao jer ionako bez njega to ne bi mogao ni učiniti. Bogu to ne treba, znam, ali itekako tebi treba koji si potreban Božje blizine. I što više Bogu daješ, to će ti on više uzvratiti jer si bio vjeran u svemu što si od njega primio. Ustani, brate moj, otvori svoje oči i srce pa se ponizno i iskreno predaj onomu tko se za te na križu predao.

 

„Predajmo se u ruke Gospodnje,
a ne u ruke ljudske:
jer kakvo je u Gospoda veličanstvo,
takva je i njegova milost.“
(Sir 2,18)

Razmatranje današnjeg evanđelja:


Iv 12,1-11: Šest dana prije Pashe dođe Isus u Betaniju gdje bijaše Lazar koga je Isus uskrisio od mrtvih. Ondje mu prirediše večeru. Marta posluživaše, a Lazar bijaše jedan od njegovih sustolnika. Tada Marija uzme libru prave dragocjene narodne pomasti, pomaže Isusu noge i otare ih svojom kosom. I sva se kuća napuni mirisom pomasti.

Nato reče Juda Iškariotski, jedan od njegovih učenika, onaj koji ga je imao izdati: »Zašto se ta pomast nije prodala za trista denara i razdala siromasima?« To ne reče zbog toga što mu bijaše do siromaha, nego što bijaše kradljivac: kako je imao kesu, kradom je uzimao što se u nju stavljalo. Nato Isus odvrati: »Pusti je! Neka to izvrši za dan mog ukopa! Jer siromahe imate uvijek uza se, a mene nemate uvijek!«

Silno mnoštvo Židova dozna da je Isus ondje pa se okupi, ne samo zbog Isusa već i zato da vide Lazara kojega on bijaše uskrisio od mrtvih. A glavari svećenički odlučiše i Lazara ubiti jer su zbog njega mnogi Židovi odlazili i vjerovali u Isusa.


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

Šest dana prije Pashe Isus je došao u Betaniju kod Lazara koga je oživio. Domaćini su priredili Isusu večeru. Možeš li zamisliti kakva je to bila večera? Što je bilo za pojesti? Što se pilo? O čemu su razgovarali? Je li se Isus po koji put nasmijao? Što misliš, je li Isus znao ispričati koji vic? U jednom trenutku Lazarova sestra Marija uzela je libru dragocjene pomasti, pristupila Isusu, te mu pomazala noge i otrala ih svojom kosom. Osjećaš li taj miris? Kako ga opisuješ? Vidiš, dovoljno je da samo jedna osoba u kući pomaže Krista da se dom napuni mirisom pomasti. Juda ne razumije niti ne želi razumijeti. Njegovo moraliziranje dovodi u upit davanje za Krista kao da se on inače razbacivao s materijalnim dobrima. Postoje li i danas ljudi koji se, kad treba dati Bogu, odjednom pojave s mislima da je bolje taj novac dati za nešto druge? Ti, pak, kad god mogneš, učini nešto lijepo za Boga jer kad nekoga voliš onda se potrudiš da toj osobi pružiš najbolje što imaš.

Današnji zadatak: Na koji god hoćeš način prikaži Bogu danas barem deset minuta svoga dana – kroz rad, trčanje, igranje, razgovor s drugim, razgovor s Bogom, čitanje, itd. – što god hoćeš, samo prije toga reci Bogu da mu posvećuješ to vrijeme. Ne zaboravi na tjedni zadatak.

Molitva: Izmoli naglas psalam 31, potom izmoli jedan Slava Ocu i zaključi molitvu čvrsto i iskreno izgovarajući: „U ruke tvoje, Gospodine, predajem duh svoj!“

34. dan duhovnih vježbi: Nazvati se kršćaninom ne jamči ti spasenje

mag. theol. Darko Rapić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

55 − 47 =