Primjer nam je dao

38. DAN – VELIKI ČETVRTAK

Danas ulazimo u Vazmeno trodnevlje. To je najznačajnije vrijeme u liturgijskoj godini kada slavimo otajstvo Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Ujutro se slavi Misa posvete ulja na kojoj se posvećuje ulje za svetu potvrdu, te se blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i za one koji će se krstiti. Uvečer se slavi Misa večere Gospodnje u kojoj se na poseban način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda. U toj misi prisutan je obred pranja nogu, prijenos Svetotajstva te tzv. Getsemanska ura – sat vremena šutnje i klanjanja pred Presvetim Sakramentom. Tada se skida sve s oltara, prestaju zvoniti zvona u crkvama i ne sviraju orgulje do Vazmenog bdijenja. Zbog značenja obreda Velikog četvrtka danas se ne smije postiti.


Razmatranje današnjeg evanđelja:


Iv 13,1-15: Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio. I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda. A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan.

Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: »Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?« Odgovori mu Isus: »Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.« Reče mu Petar: »Nećeš mi prati nogu nikada!« Isus mu odvrati: »Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom.« Nato će mu Šimun Petar: »Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!« Kaže mu Isus: »Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge – i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!« Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: »Niste svi čisti.«

Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: »Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.«


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

Četrdeset četvrta lekcija – Primjer nam je dao

Isus se sa svojim učenicima nalazi u dvorani posljednje večere. U dvoranu su ušli prašnjavih nogu koje su toga dana prošle dobar dio puta. Na jednom Isus tiho ustaje, odloži odloži svoje haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije vodu koju je netko donio i počne učenicima prati noge brišući ih ubrusom kojim se opasao. Sve što je Isus s ovim učinio pripada riječima na kraju evanđelja: „Primjer sam vam dao…“ Isus  je ustao i traži od tebe da ustaneš jer je to početni korak tvoga djelovanja. Isus je odložio svoje haljine i traži od tebe da ti to učiniš. Koje su to haljine, Gospodine? To je haljina tvoje oholosti, samodostatnosti, haljina tvojih grijeha. Isus se opasao ubrusem i traži od tebe da se i ti opašeš. To je ubrus ljubavi i spremnosti na služenje drugome. Isus taj ubrus od tada nije skidao sa sebe – on i dalje služi, njegova ljubav i dalje traje. Osim toga taj ubrus našli su presavijenog u grobu Petar i drugi učenik. Židovska tradicija govori da sluga koji sprema stol za svoga gospodara mora pričekati dok gospodar ne završi s objedom. Kad gospodar završi, on ustaje od stola pa kad se obriše baca ubrus na stol. To je znak sluzi da je gospodar završio i da smije počistiti stol. Međutim, ako je gospodar ustao i odložio presavijeni ubrus pored tanjura sluga je tada znao da će se gospodar vratiti. Isus zatim pere noge kako bi te naučio da i ti trebaš drugima prati noge. Ono što su zapravo činile sluge i robovi, najveći Gospodin to čini svojim učenicima. Time pokazuje da je spreman na svaku službu čak i onu ponižavajuću da bi spasio ljude.

Petar se buni na Isusov čin. Petar ne razumije da se u kraljevstvu Božjem prava veličina pokazuje služeći u ljubavi i poniznosti. Zato dobiva lekciju do kraja života: ako on može služiti drugima možeš i ti. Isus im pere noge jer će samo u doticaju s njim biti čisti. Ali Isus ih ne čisti radi njih samih, nego da bi bili primjer drugima – da bi svjedočili da ih je Isus očistio i da bi služili drugima kao što je Isus služio. To je smisao kršćanske zajednice. Ipak, znamo da će ta oprana noga ponovo obući prljavu obuću i da će se ponovo onečistiti. Zato smo iznova pozvani prati jedni drugima noge. Evanđelist Ivan ne donosi opis ustanovljenja euharistije kao što to čine drugi evanđelisti. Umjesto toga Ivan ističe pranje nogu. Možeš li razumijeti što ta dva događaja imaju zajedničko? Hoćeš li dozvoliti da Isus pred tobom klekne i opere ti noge? I na koncu, hoćeš li slijediti Kristov primjer?

Današnji zadatak: Prisustvuj obredu Velikog četvrtka. Ne zaboravi na tjedni zadatak.

Molitva: Provedi 15 minuta u šutnji razmatrajući Isusovu muku.

37. dan duhovnih vježbi: Imati pravu sliku o Bogu

mag. theol. Darko Rapić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

16 − = 14