Rastavljanje obitelji obrušava se na djecu poput odrona

Nakon nekoliko posljednjih kateheza, u kojima je Sveti Otac govorio o krhkosti životnih uvjeta obitelji, kao što su siromaštvo, bolest i smrt; danas je Papa govorio o povredama ili ranama koje se stvaraju i otvaraju unutar obitelji, među njezinim članovima.

U svakoj obitelji postoje trenuci kada se osjećamo povrijeđeni u svojim najdubljim osjećajima zbog ponašanja drugih članova obitelji. Riječi, čini, pa i propusti – umjesto da iskažu ljubav – ranjavaju je ili ubijaju. Kada se te rane – iako još zalječive – zanemare i ne liječe, rezultiraju drskošću, neprijateljstvom i podcjenjivanjem – kazao je Papa. Tada rane mogu postati vrlo duboke i snažne te tako razdvojiti muža od žene te ih potaknuti na potragu za razumijevanjem, podrškom i utjehom drugdje tj. izvan braka. Ipak primijetimo – dodao je Papa – kako ove „nadopune“ i „potpore“ nisu na dobro obitelji!

Nestajanje bračne ljubavi rezultira patnjom djece – smatra papa Franjo. Zadržavši se malo na temi trpljenja djece i posljedica koje snose, Papa se zapitao: nismo li u poglédu rana koje dječja duša podnosi, zapravo „anestezirani“ (ništa ne osjećamo). Što ovaj nedostatak više nastojimo kompenzirati poklonima i slatkišima, više gubimo osjećaj za povrede i značenje rana – i to onih najbolnijih i najdubljih.

Znamo li još uvijek što je to povreda djetinje duše i osjećamo li težinu na njih natovarenu, u obiteljima u kojima se čini zlo i zlo se postupa prema drugim članovima obitelji i to do te mjere, da se ugrozi i bračna vjernost? Koliku za nas težinu i vrijednost – među našim krivim izborima na primjer – ima duša djeteta? Kada odrasli izgube glavu kada svatko od njih misli na sebe kada su otac i majka lošim odnosima i jedno drugo vrijeđaju, djetinja duša toliko trpi da kuša – u izvjesnom smislu – očaj. To su rane koje ostavljaju svoje ožiljke za čitav život! – smatra Papa.

U obitelji je sve povezano. Kada se muškarac i žena obvežu biti samo jedno tijelo i zasnovati svoju obitelj, a počnu tjeskobno misliti na vlastite prohtjeve za slobodom i nagradom, svojoj djeci nanose duboke rane. Toliko se puta onda djeca sakriju i plaču. Ako promatramo strogost kojom Isus upozorava odrasle da ne sablazne malene – kao što smo čuli u evanđeoskom odlomku (usp. Mt 18,6) – moći ćemo bolje razumjeti i njegove riječi o velikoj odgovornosti (odraslih), u očuvanju bračne veze, kojom je početak ljudske obitelji (usp. Mt 19,6-9).

Nakon što muškarac i žena postanu jedno tijelo, sve rane i sva napuštanja i zanemarivanja od strane tate i mame odražavaju se na „živom tijelu“ njihove djece. S druge strane, postoje slučajevi u kojima je rastava neizbježna, a ponekad i moralno neophodna – kada se, na primjer, nastoji slabijeg supružnika ili djecu, očuvati od teških rana prouzročenih drskošću i nasiljem, podcjenjivanjem, odbacivanjem ili ravnodušnošću – smatra Sveti Otac.

Bogu hvala ne manjkaju ni dobri primjeri onih koji – ojačani vjerom i ljubavlju prema djeci – svjedoče svoju vjernost i povezanost u koju su povjerovali, pa i u situaciji kad se čini da je tako nemoguće živjeti. Oko sebe nalazimo različite obitelji, pa i one „neregularne“ – meni ova riječ baš i nije draga – te si postavljamo pitanja: kako tim obiteljima pomoći? Kako ih pratiti, a da djeca ne postanu taoci svojih vlastitih roditelja? – rekao je papa Franjo.

Sveti Otac, pripomenuvši kako danas slavimo rođendan svetog Ivana Krstitelja, po svom se običaju, posebno obratio mladima, bolesnicima i tek vjenčanim parovima. Dragi mladi, evanđeoska radikalnost Preteče neka vas potiče na odvažno biranje dobra. Dragi bolesnici, vama neka njegova snaga bude potpora u nošenju križa i u duhovnom sjedinjenju sa Presvetim Srcem Kristovim; a vama dragi mladenci, njegova povezanost s Jaganjcem neka pomogne da svoju obitelj očuvate u jedinstvu ljubavi.

Odmah po audijenciji, posjetila nas je i skupina hrvatskih hodočasnika – učenici-predstavnici šest hrvatskih škola, koji su u Rim doputovali na nagradno putovanje zbog osvajanja prvih mjesta na vjeronaučnoj olimpijadi – na čemu im od srca čestitamo! Poslušajte što su nam kazali…

Prije opće audijencije Papa se u maloj dvorani Pavla VI. susreo sa sudionicima susreta za dijalog između budistâ i katolikâ Sjedinjenih Američkih Država, koji je potaknuo Pokret fokolara, zajedno s Papinskim vijećem za međureligijski dijalog. Zahvaljujući im za posjet koji mu je – kako je rekao – vrlo na srcu, Sveti je Otac kazao da je to posjet bratstva, dijaloga i prijateljstva. A to čini dobro, to je vrlo zdravo. U ovom povijesnom trenutku, toliko ranjenom ratovima i mržnjom, te su male geste sjeme mira i bratstva. Zahvaljujem vam, neka vas Gospodin blagoslovi – rekao je papa Franjo.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

9 + 1 =