Razorna sila grijeha

31. DAN

“Tko god čini grijeh, rob je grijeha”
(Iv 8,34)

 

Trideset šesta lekcija – Razorna sila grijeha

Nigdje se grijeh tako ozbiljno shvaća kao u Bibliji. Već u njenim prvim stranicama možeš pronaći opis grijeha prvih ljudi, a na posljednjim stranicama govori se o konačnoj pobjedi dobra nad grijesima. Između toga, čitajući Bibliju, naći ćeš opis stalne borbe čovjeka s grijehom, ali i Božje obećanje da će čovjeka otkupiti od grijeha. Danas se o grijehu malo govori. Gotovo da tog govora ni nema. Ako se govori o nečemu takvome govori se o krivnji. Krivnja je osjećaj koji se može pojaviti kad netko ne napravi grijeh. Ona je, dakle, više psihološka karakteristika. Grijeh nije krivnja. Netko može učiniti grijeh a da se ne osjeti krivim. Premda razdvojeni pojmovi, grijeh i krivnja mogu biti povezani. Biblija prikazuje grijeh kao stvarnost koja ruši odnos Boga i čovjeka. Grijeh je poput strijele koja promaši cilj, ona je pobuna u odnosu na Božje propisane norme i očekivanja. On je, dakle, uvijek upućen prema Bogu: „Tebi, samom tebi ja sam zgriješio i učinio što je zlo pred tobom“ (Ps 51,6).

Odakle dolazi grijeh? Od Boga ne dolazi niti je on odgovoran za ičiji grijeh. On je svet i ne može biti odgovoran za nešto tako nesveto. Izvor grijeha uvijek je u Sotoni. Grijeh je razorna sila koja uništava svakoga koji pristaje na grijeh. Ona je tama koja je toliko protivna svjetlu da istodobno ne mogu biti na istom mjestu. Zapamti da grijeh nije samo tek jedan čin kojeg napraviš. Ona je stanje koja poput crne rupe uvlači svakoga tko se ne odupre. Nitko ne može učiniti grijeh i tvrditi da se to tiče samo tebe. Grijeha nema bez drugoga i grijeh je uvijek upućen prema drugome – prvo Bogu, pa onda prema čovjeku. Grijeh te okreće i protiv samoga sebe i stvara čvrst lanac okova koji te zarobljuju. Svatko tko zapadne u grijeh nalazi se u opasnosti da padne u vrtlog grijeha, poput kralja Davida koji je u svoj grijeh upleo mnoge druge pa se jedan grijeh raspršio u više grijeha i u teže grijehe. Budući da je izvor grijeha u Sotoni njegov cilj uvijek ostaje isti – odbacivanje Boga i njegovih zapovijedi. Grijeh je razoran ne samo što raskida odnos s Bogom, nego oduzima sve što odnos s Bogom pruža. Tako grijehom gubiš mir, osjećaš nutarnju mučninu i sažaljenje. Grijeh također uništava odnose s tvojim bližnjima. Tamo gdje postoji nered između roditelja i djeteta, muža i žene, župnika i vjernika, susjeda i susjeda – tu grijeh vlada. Grijeh te ponižava, on ti zamračuje dostojanstvo koje ti je Bog dao. Svaki grijeh ima posljedicu, nitko od nje ne može pobjeći.

Dragi moj brate, o grijehu se mnogo može pričati. Nadam se da si barem malo shvatio koliko je grijeh razoran za tebe. Ali znaj da grijeh nema zadnju riječ. Uvijek zadnju riječ ima Bog. Taj Bog spašava po osobi Isusa Krista koji te otkupio i daje ti snagu da se boriš protiv grijeha. Zato ustani i pođi prema Kristu koji ti oprašta grijehe. On nije došao da mu služe, nego da on služi i dadne svoj život kao otkupninu. Riječ „otkupnina“ prijevod je riječi lytron, a to je bio novac kojim se plaćao otkup roda. Grijeh zarobljava, ali Kristova otkupnina te spašava.


Razmatranje današnjeg evanđelja:


Iv 8,31-42: U ono vrijeme: Progovori Isus Židovima koji mu povjerovaše: »Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.«

Odgovore mu: »Potomstvo smo Abrahamovo i nikome nikada nismo robovali. Kako to govoriš: ‘Postat ćete slobodni?’« Odgovori im Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: tko god čini grijeh, rob je grijeha. Rob ne ostaje u kući zauvijek, a sin ostaje zauvijek. Ako vas dakle Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni. Znam: potomstvo ste Abrahamovo, a ipak tražite da me ubijete jer moja riječ nema mjesta u vama. Ja govorim što vidjeh kod Oca, a vi činite što čuste od svoga oca.«

Odgovoriše mu: »Naš je otac Abraham.« Kaže im Isus: »Da ste djeca Abrahamova, djela biste Abrahamova činili. A eto, tražite da ubijete mene, mene koji sam vam govorio istinu što sam je od Boga čuo. Takvo što Abraham nije učinio! Vi činite djela oca svojega.«

Rekoše mu: »Mi se nismo rodili iz preljuba, jedan nam je Otac — Bog.« Reče im Isus: »Kad bi Bog bio vaš Otac, ljubili biste mene jer sam ja od Boga izišao i došao; nisam sam od sebe došao, nego on me posla.«


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

Isusova poruka je jasna – on oslobađa! On te oslobađa jer je sama Istina, a to je jedino Bog. U njegovoj kući ima mnogo stanova i poziva te da dođeš u njegovu kuću. Tamo želi da boraviš zauvijek, da grijehom ne budeš potjeran poput Adama i Eve. Vidiš, dragi moj brate, Adam i Eva grijehom su bili protjerani iz raja. Tamo se više nisu mogli vratiti natrag. Bog ti kaže da u raj možeš doći samo ako ideš naprijed, a ne natrag. Adam i Eva tako su išli naprijed, kroz pustinju, ali prema naprijed. Kad ti se dogodi da te grijeh baci na pod, ustani i nastavi svoj put. Budeš li ostajao na podu bit će ti teže ustati jer se okovi grijeha motaju oko tebe. Što si više na dnu to je teže ustati. Ti nisi stvoren da bi bio na podu. Ti si stvoren da bi bio na nogama, a kad padneš uvijek je najljepše pasti na koljena. Danas ti Bog postavlja pitanje: želiš li biti čovjek istine i slobode ili čovjek grijeha i robovanja? Ustani, dragi moj brate, i idi prema naprijed.

Današnji zadatak: Otuširaj se u hladnoj ili mlakoj vodi kako bi snagom duha i volje ukrotio svoje tijelo. Ne zaboravi na tjedni zadatak.

Molitva: (Promisli o svojim grijesima pa se pomoli) Ispovijedam se Bogu svemogućemu i vama, braćo, da sagriješih vrlo mnogo mišlju, riječju, djelom i propustom: moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh. Zato molim blaženu Mariju vazda Djevicu, sve anđele i svete, i vas braćo, da se molite za me Gospodinu, Bogu našemu.

30. dan duhovnih vježbi:  Nemoj sjedati na ušima

mag. theol: Darko Rapić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

9 + 1 =