Riječ Božja otkriva čovjeku njegov identitet i dostojanstvo!

U gradu Kafarnaumu Isus u subotu uđe u sinagogu i poče naučavati. Bijahu zaneseni njegovim naukom. Ta učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci.

A u njihovoj se sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. On povika: »Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!« Isus mu zaprijeti: »Umukni i iziđi iz njega!« Nato nečisti duh potrese njime pa povika iz svega glasa i iziđe iz njega.  (Mk 1, 21-28)

Ljudi su bili zaneseni slušajući Isusa, jer Riječ Božja čovjeku otkriva tko je, što je, odakle je; otkriva mu njegov vlastiti identitet, njegovo dostojanstvo, uzvišenost; otkriva mu slobodu i ljubav za kojom čovjek čezne i koju u svom biću sluti. I odjednom čovjek shvaća da nije više rob, zarobljen u različite sputavajuće odnose, shvaća da ne mora više biti nužno rob grijeha.

No, tom čovjekom oslobađanju suprotstavlja se nečisti duh, onaj duh kojemu ne odgovara čovjekova sloboda i čovjekova radost. To su sve one stvarnosti kojima je čovjek okružen i okužen, koje mu uskraćuju radost i ljubavlju ispunjene odnose s bližnjima. Pa ipak, Riječ Božja ima vlast i nad tom stvarnosti, i slušanje Isusovog nauka put u slobodu i blaženstvo.

don Boris Vidović

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

45 − = 40