S Isusom smo zaštićeni od svih navala zla jer je on pastir koji se brine za svakog od nas!

Nedjelja je dobrog pastira. To je dan izvanrednog sjedinjenja sa svojim učiteljem koji nam omogućuje da se osjetimo zaštićeni od svih navala zla i voljeni jer ovaj pastir brine za svakog svoga odabranika koji je krštenjem postao dio velikog otajstvenog tijela Boga na zemlji.

Pomalo je ova slika pastira zapravo mnogima strana, a i u našoj drušvenoj okolnosti imali smo epizode i u prošlim i u današnjim vremenima da se ova slika iskoristila za ponižavanje jer kao biti pastir je nešto što nije časno i vrijedno. Zato su mnoge tada neki vrli jer smo prije devedesetih bili vjerni svom Bogu vrijeđali nas i govorili pogrdno da smo ovce, a naše duhovne pastire predavali raznim oblicima mučilišta. A onda od tih istih nisi mogao u crkvu niti pristupiti. Od jednom smo postali dio neke kvazi građanske sredine a biti pastir je ostalo nekakvo seosko nazadno zanimanje. No ima jedna dobra koju sam čuo „Postao je građanin, ali selo nikad iz njega“.

Cijelo vrijeme svog života ulažemo u izgradnju povjerenja u međuljudskim odnosima. Povjerenje nam je osnova za svako prijeteljstvo za svako poznanstvo, za svaki oblik komunikacije. I zapravo svi traže bezuvjetnost, kredibilitet bez verifikacije. Zato tako često čujemo „vjeruj mi, kad ti kažem“. A sva ta vjera koliko god bila nam neophodna u svojoj srži je manipulativna i ima zle namjere. Dovoljno je pogledati bilo koji program da bi zapravo zaključili kako smo podložni svemu pa i najmanjoj reklami koja nam se prikazuje a kamo li ne nekakvim sudovima i određenim mišljenima koji onda ponavljamo u nedogled ne sagledavajući istinu. Svi živimo u manipulativnoj laži koju mnogi u vlastitim interesnim skupinama nazivaju istinom. A tada nas zahvaća malodušnost i sve je u našem životu svedeno na osjećaj neispunjenja.

Današnji dan u ovom svetom vazmenom vremenu za nas je oslobađajući. Isus Krist jedini oslobađa i nudi dostojanstvo svakom čovjeku. „Svi koji dođoše prije mene, kradljivci su i razbojnici.“ Sve što nije utemeljeno na izvoru Isusu Kristu i njegovoj ljubavi sve su to kradljivci i razbojnici. Kradljivci radosti i sreće. Razbojnici koji nas otuđuju naše izvorne životne ljepote. Uistinu je važno nam danas odabrati iznova Krista da nas poučava svim onim osnovnim i velikim životnim cjelinama koje onda oblikuju ono što nas čini doista svojima i vjernima. Ako svoj život ne poučavamo evanđeoskim životom onda će naše življenje trajno doživljavati fijasko. Jer sve što se danas nudi sagrađeno je na ponudi i potražnji. Nema ni jednog dijela koji nije sačinjen upravo na ovakav način. Sa svim se trguje a prodaje se ono što uvijek ima samo polovično iskustvo radosti koje je samo trenutno.

Današnji dan je posvećen molitvi za duhovna zvanja. Molimo da nam Bog podari novih i dobrih vjesnika radosne vijesti. Ma koliko svi danas svoje svećenike gledali sa različitim prizmama nikad ne zaboravite da su oni Božja svojina. I da na njih samo Bog ima pravo. Iako bi vjernici vrlo rado da su njihovi pastiri njima stalno na raspolaganju valja imati na pameti da je za svaku župu ma kolika god ona bila svećenik privilegij a ne pravo bilo koga. Zamislite ovih dana da kao i u mogim biskupijama svijeta a posebno katoličke Europe naša mjesta, naše crkve više nemaju svoje župnike, a nedjeljna zvona više ne pozivaju na euharistiju jer nema slugu oltara. Stoga izmolite svoje svećenike. Ne kod susjeda ili negdje daleko već iz svoje obitelji iz svoje kuće, darujte Bogu svoje sinove. Odaberite svoje najbolje da služi Bogu i onima koji su potrebiti. A kad budete imali primjedbu na svoga župnika samo se sjetite da ste ga vi upravo takav kakav jest izmolili. Dobro i ustrajno molite i još bolje odgajajte jer svećenik izlazi iz obitelji iz svake pore obiteljskog zajedništva i ljubavi stoga odgajajte za čovještvo i sebedarje.

Dobri Pastiru, Isuse Kriste izvore poučljivosti, vjerni zaštitniče svojih vjernih, vodi nas putem radosti da trajno slušamo tebe izvor mira jer ti imaš jedini za svakog od nas snagu utjehe i osmišljenje života. Ne dopusti da nas nitko odjeli od tebe. Daj nam prepoznati one koji nas uvlače u zlo i izbavi nas od svakog zla. Ti koji imaš snagu iz dana u dan daj da se hranimo evanđeoskom poučljivošću i unesi u nas mir, blagostanje i radost.

Don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

23 − = 22