SAM BOG SE SKRBI ZA SVOJE REMEK-DJELO I ŠTITI GA

Crkva ima uvijek čuvati savez između muškarca i žene, onako kako ga je Bog zamislio i stvorio, kako bi brak i obitelj danas ponovno pronašli svoje dostojanstvo – želja je koja je protkala katehezu pape Franje na današnjoj općoj audijenciji održanoj pred više od 40.000 ljudi okupljenih na Trgu svetoga Petra. Katehezu je Sveti Otac ponovno posvetio uzajamnosti koja povezuje muškarca i ženu.

Scena u Raju, koju opisuje Biblija, detaljno pokazuje Božji naum o muškarcu i ženi od samoga početka svega: učiniti ih oboje bliskima, onima koji se nadopunjuju, sjedinjenima snažnom vezom zajedništva, i da ni u kojem slučaju jedno ne bude iznad drugoga.

Papa je Franjo govorio o najvažnijim trenutcima iz Knjige postanka, ističući samoću koju je u početku čovjek osjećao pred divotom stvorenoga. Bila je tu ljepota prirode, životinja… Ali, njemu je uvijek nešto nedostajalo, sve dok mu Bog nije predstavio ženu. Samo se u tom trenutku – napomenuo je Sveti Otac – gubi osjećaj samoće. Konačno postoji odraz, uzajamnost.

Kada, primjerice, neka osoba želi pružiti ruku drugoj osobi, pred sobom mora imati tu drugu osobu. Ako netko pruži ruku, a nema nikoga ispred sebe, ruka ostaje tamo, ali joj nedostaje uzajamnost. Tako je bilo s čovjekom, nešto mu je nedostajalo za puninu, nedostajala mu je uzajamnost – napomenuo je papa Franjo.

Sveti se Otac potom osvrnuo na društveno-kulturalnu podjelu koja je kroz povijest muškarca i ženu često stavljala na dvije različite razine. Riječ je o protivnosti koju neki smještaju u sâm trenutak stvaranja. Naprotiv, – objasnio je Papa – upravo se u tom trenutku primjećuje da žena nije preslika muškarca, nego dolazi izravno iz Božjega stvoriteljskog čina.

Prikaz o čovjekovu rebru ne izražava inferiornost ili podređenost, nego naprotiv, pokazuje da su muškarac i žena od iste tvari i da se dopunjuju, i posjeduju tu uzajamnost. A činjenica, koja je također navedena u prispodobi, da Bog oblikuje ženu dok muškarac spava, ističe – prema Papinim riječima – upravo to da ona nije ni na koji način čovjekovo stvorenje, nego Božje.

Oni su, dakle, različiti i nadopunjuju se. I primatelji su nesebičnoga, izravnoga i potpunoga pouzdanja. Bog – kako je rekao papa Franjo – ima pouzdanja u svoja stvorenja koja, međutim, popuštaju zlu, padaju u ludilo svemoći koja sve kvari i uništava sklad. Od tog trenutka – dodao je Papa – njihov odnos ugrožava tisuću oblika zastranjenja i podjarmljivanja, prijevarnih zavođenja i ponižavajuće samovolje, koji dolaze i do naših dana.

Sjetimo se mnogostrukih oblika maskilizma koji ženu smatra drugorazrednom – istaknuo je Papa. Sjetimo se instrumentalizacije ženskoga tijela i njegova svođenja na robu u današnjoj medijskoj kulturi. Ali, – dodao je Sveti Otac – sjetimo se i nedavne epidemije nepouzdanja, skepticizma, pa čak i neprijateljstva koje se širi u našoj kulturi – posebice počevši od razumljivoga nepovjerenja ženâ – što se tiče saveza između muškarca i žene koji će istodobno biti u stanju poboljšati blisku vezu zajedništva i očuvati dostojanstvo različitosti.

Ako stoga ne pronađemo trzaj simpatije za taj savez između muškarca i žene, koja je sposobna zaštititi nove naraštaje od nepouzdanja i ravnodušja, djeca će dolaziti na svijet sve više iskorijenjena iz njega od same majčine utrobe – upozorio je Papa te istaknuo – Moramo vratiti dostojanstvo braku i obitelji! A Biblija kaže jednu lijepu stvar: – dodao je papa Franjo – čovjek pronalazi ženu, susreću se, i muškarac mora nešto napustiti kako bi ju u potpunosti našao. Zbog toga će napustiti svojega oca i svoju majku i otići ženi. (…) To znači krenuti jednim putom. Muškarac je sav za ženu, i žena je sva za muškarca – rekao je Sveti Otac.

Pozdravljajući nakon kateheze, među ostalima, skupine hodočasnika s portugalskoga govornog područja, Papa je poseban pozdrav uputio svim obiteljima, a posebno onima koje su u teškoćama. Neka budu sigurne da su dar Božji i temelj društvenoga života – istaknuo je pritom papa Franjo.

Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

2 + 3 =