Samo onaj koji ima ljubavi spreman je na odricanje i promjenu

Prispodoba o vinogradu i vinogradarima ima i za nas danas veliku aktualnost. Isus se obraća eliti vjernika onoga doba. Glavari svećenički i starješine naroda držali su do svoga ugleda. Njih je opterećivala njihova vanjština. Izvršavanje samo izvanjskih čina.

Na taj način gradili su svoj ugled i nitko im nije mogao ništa. Barem su oni tako mislili. Da im ne bude nelagodno Isus uzima ovu prispodobu da im se otvoreno obrati ispred naroda. Ne umanjuje on njihovu oholu važnost, niti im ruši samodopadnu reputaciju, no zato udara direktno na ono gdje ih boli da bude samo njima razumljivo. Na njihovu umišljenu i lažnu pobožnost. Na bezvjerstvo i njihovo negiranje Boga. Nama danas stoji ova ista prispodoba kao dar. Na nju nitko od vjernika ne može ostati ravnodušan. Ljudsko spasenje nije nešto što se podrazumijeva. Nešto što se olako dobiva. Ono iziskuje ogroman trud i napor. Bog u nama sadi čokote loze da se iz nas rode plodovi blagostanja vjere.

Imati vinograd i danas je velika odgovornost. Vinograd se obrađuje stalno uz prismotru i pažnju. Bez stalne brige nad vjerom toliko se toga uvuče i odvuče nas na mjesta gdje vjere nema. Mnogi špekulativni teolozi olako zavode sa svojim samoinicijativnim idejama u kojima ne slijede Isusa već svoje želje koje su plod velike krize koja je nastala udaljavanjem od molitve i vršenja volje Božje. Takvi će sve učiniti da se svide masi. Slatkorječivost i povlađivanje ih odaje. Postali su populisti koji su zanijekali Isusa i njegov nauk pa se onda sve može strpati u vjeru. I onda ćemo se pitati zašto toliko skandala u Crkvi svih vela i vrsta. Jer se ostavilo Krista. Doista ova prispodoba danas se obraća svima nama. Vjera se živi u cijelosti. Možda to nekom ne odgovara. Grijeh je onaj koji nas je strovalio da po sebi krojimo Božju riječ i da je proizvoljno tumačimo. Oni koji žele živjeti vjeru Isusa Krista i danas će biti prozvani sanjarima.

Slično kao iz prvog čitanja danas iz Knjige Postanka u kojem su braća Josipa zamrzila jer je njegov život bio put pravednosti. Za njih je to sanjarenje. I poželili su ga se riješiti, ubiti. Mnogi danas olako se priklanjaju nezdravu nauku. A to nas polagano udaljuje od istina vjere. Zato je današnji dan prepun mudrosti Božje da se s ljubavlju od sad posvetimo izučavanju Božje mudrosti. U antičkom simbolizmu vino je personifikacija ljubavi. Ovo nam nedostaje. Samo onaj koji ima ljubavi prema vjeri može je iskreno i ispravno živjeti. Samo onaj koji ima ljubavi spreman je na odricanje i promjenu. Samo onaj koji ljubi ima život po mjeri Isusa Krista. Lijepo je to sročio naš sluga Božji kardinal Franjo Kuharić kad je rekao: „Nije lako biti kršćanin, al´ je divno biti kršćanin.” Ohrabrite se za vjeru i neka vas Bog blagoslovi.

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

85 − 83 =