Samo skromni i maleni ulaze kroz uska vrata k Bogu

Isusov poziv u današnjem evanđelju je veoma hitan sličan opomeni: Trudite se svim silama, jer će mnogi doći i neće ući u kraljevstvo. To će uspjeti malobrojnima.

Isus želi istaknuti ozbiljnost situacija našega života. Morate se svim silama zauzeti i sve moguće poduzeti da uđete. To ne ide automatski. Treba naše puno zauzimanje, da uspijemo ući kroz uska vrata. Tko to ne učini ostaje vani. Ono što Isus govori kaže je ozbiljno. Radi se o bitnom: uspjeti ili biti vani. Kada Isus govori o uskim vratima, njegovim slušateljima je to bilo jasno, jer su u svakom gradu bila velika i mala vrata, gdje se ulazilo na konjima kao pobjednici, vladari.

Čovjek se mora učiniti malim da bi mogao ući kroz uska vrata. Svi su pozvani s juga i sjevera istoka i zapada za stol gospodnji. Nema nikakvog razloga da se Boga bojimo, on nije računovođa. On je Bog kome se možemo u svako vrijeme obratiti. Ali Isus opominje pred opasnošću širokih vrata, pred opasnošću želje za udobnošću života. Široki putovi vode u propast, ali Bog ostavlja ljudima slobodu izbora kroz koja vrata žele ući. Ne zatvara Bog vrata, nego mi to određujemo kroz koja ćemo vrata ući. Mi se možemo isključiti iz zajedništva s Bogom. Mi otvaramo vrata i zatvaramo. Mi oblikujemo svoj život, mi zatvaramo put k Bogu. Mi sami. Put Bogu je uzak i malen. Ne možemo ući kroz ta vrata uzdignute glave i nosa i velikim mišićima, puni sebičnosti, pohlepe, oholosti, nadutosti. Samo mali i skromni nalaze prijem i ulaz Bogu. Trudite se svim silama ući kroz uska vrata. Trud svim silama daje našim djelima zasluge.

U priči o rasipnom sinu čitamo kako je oproštenje očevo darovano. Sin je dobio oproštenje jer se je svim silama pokajao i zatražio oproštenje. Bog daje badava onima koji se trude, jer je Bog onaj koji ljubi i u koga se treba ufati. Neka nam Bog pomogne čeznuti uvijek više za pravom veličinom, a ne veličinom ovoga svijeta, koja prolazi kroz uska vrata. Široko srce, srce koje ima prostor za druge, tako veliko srce može uvijek kroz uska vrata doći Bogu. Isus nas s ljubavlju poziva: Dođite k meni svi vi koji ste opterećeni i nosite teške terete. Ja ću vam darovati mir.

vlč. Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 1 = 2