Slijediti Isusa svaki dan prekrasno je putovanje!

Kako svakodnevno slijediti Isusa? Veliko je to pitanje za mlade, odrasle, svećenike, časne sestre i sve kršćane koji su ikada živjeli ili će tek živjeti. Dakle, nisi sam, i to nije glupo pitanje. To je osnovno pitanje i sve drugo upućuje na njega.

Čini se komplicirano, no kao katolici smo povlašteni jer imamo Crkvu, koju je osnovao Isus Krist, i u njoj sve (sakramente, liturgiju, svećenike, molitvu) što nam pomaže baš u tome – slijediti Isusa svaki dan.

Prvo, upozorenje. Ne upozorenje roditelja o lošim stvarima u ovom članku. Upozorenje samog Šefa, Isusa Krista, koji je puno puta rekao da neće biti lako slijediti ga. Mrzit će te i progoniti jer ga slijediš. Mogli bi te i uhvatiti i zatvoriti (Lk 21,12). Također je rekao da ćeš trebati svaki dan uzimati svoj križ i ići za njim (Lk 9,23; Mt 16,24). Ali, NE BOJ SE (napisano je u Bibliji 366 puta)! Tvoj križ može biti prijatelj iz škole koji ti se ruga jer nosiš križić ili se moliš prije jela. No, dosta priče, nego kako ga slijediti?

U jednom od mojih omiljenih dijelova Biblije Isus susreće učenike na putu u Emaus (Lk 24,13-35). To je divan primjer kako mnogi od nas žive i kako nam Isus pokazuje način na koji ćemo ga pronaći u svakodnevnom životu.

Dva Isusova učenika bila su na putu u grad Emaus. Putem su razgovarali o Isusovom raspeću. Bili su utučeni jer su mislili da je Isus “onaj pravi”, koji će spasiti Izrael od rimske vlasti. Govorili su i o nevjerojatnoj priči ćaknutih žena, da je Isus ustao iz groba, i da im je anđeo rekao da je Živ. Isus im je prišao i pitao o čemu raspravljaju. Pravio se glup, kao da ne zna što se dogodilo. Učenici nisu mogli vjerovati da ne zna ništa, prenijeli su mu sve događaje tog vikenda i objasnili kako su utučeni. Tada im je počeo tumačiti, uz Sveto Pismo (Stari Zavjet), što je sve morao proći kako bi spasio svijet. Kako često u životu ne shvaćamo da Isus hoda s nama? On je naš stalni pratitelj, dijeli naš život, sluša naše probleme. Pokušava nam reći, kao što je rekao apostolima: “Kako malo vjere imate! Kako teško vjerujete…” Govori nam u srcu, u onom malom glasu koji nas nagovara da učinimo pravu stvar. Govori nam kroz Bibliju. Koliko često čitamo Bibliju, i razmišljamo što nam Bog kroz nju želi reći? Govori nam i preko drugih, npr. kada te netko pita: “Jesi li razmišljao o duhovnom zvanju?”

1. Čitaj Bibliju. Upoznaj Isusa.

Isus se obratio učenicima, i oni su bili iznenađeni, ali ga još nisu prepoznali. Po dolasku u Emaus, Isus je htio krenuti dalje, no učenici su ga pozvali da ostane s njima, jer noć se bliži.
Tako je ostao i krenuo s njima večerati. Tada se dogodila još jedna čudesna stvar. Isus je izrekao blagoslov, razlomio kruh, i dao im jesti. Dok su jeli, otvorile su im se oči, i shvatili su tko je on. A Isus je nestao. Rekli su, hej, dok nam je objašnjavao Pisma, srca su nam gorjela, ali kada nam je dao jesti Kruh koji je blagoslovio, znali smo da je to ON.
Dakle, Isus im je htio reći: “Ako me doista želite upoznati, jedite moje tijelo, i pijte moju krv.” Pokazao im je da ga se može upoznati po Euharistiji. Sv. misi. Shvaćamo li sv. misu kao priliku bolje ga upoznati? Ili je misa za nas samo skup dosadnih pjesama, kamo idu odrasli koji se trude izgledati pobožno? Želiš li doista saznati kako prepoznati Isusa koji hoda na tvom putu, s tobom, idi na misu. To je prekrasan dar koji nam je Isus dao, kako bismo ga mogli upoznati na tako osoban način. Što je osobnije od kontakta dvaju osoba?  Krist, tvoj Spasitelj, želi biti u fizičkom kontaktu s tobom. Misa je Euharistija (pročitaj Ivanovo evanđelje, 6. poglavlje). Radi se o Isusovoj poniznoj prisutnosti u Euharistiji. Iskoristi nevjerojatnu milost koja će ti promijeniti život. Zasigurno je promijenila živote učenika: “U isti čas digoše se i vratiše u Jeruzalem.”

2. Idi na misu, nahrani se duhovnom hranom, Isusom Kristom u Presvetom Sakramentu

U svakoj vezi potrebna je komunikacija – razgovor s drugom osobom. Zamisli da postoji osoba koja ti se jako sviđa. Netko ti je rekao da je osjećaj uzajaman., super! Ali, čuj, ja sam ti jako zaposlen. Radim u pizzeriji, živim za svoju nogometnu ekipu, bez mene su za ništa… Mogu s tobom razgovarati samo sat vremena tjedno, recimo u nedjelju ujutro. A ako tad imam nešto važno, poput odlaska na skijanje, morat ćemo popričati u subotu navečer, ali samo sat vremena… Misliš li da će takav odnos uspjeti? Ne baš. A opet, tako se odnosimo prema Isusu. Čuj, Isuse, vidimo se u nedjelju, sad sam jako zauzet!…. To neće ići. Moraš moliti! Biblija kaže da molimo bez prestanka, svaki trenutak. “Ali to je nemoguće” – kažeš. Ne, nije nemoguće. Samo moraš shvatiti što molitva zapravo jest. Svaku stvar svakog dana možeš učiniti molitvom. Kada se probudiš, reci Isusu: “Dobro jutro! Hvala Ti za današnji dan!” I moli: “Gospodine, u zajedništvu s Bezgrešnim Srcem Marijinim, uz žrtvu Predragocjene Krvi tvoje na svim oltarima svijeta, prinosim Ti i svaku svoju misao, riječ i djelo, ovoga dana.” Isus zna da imaš posla. Cijeli će te dan podsjećati da ti je blizu. A ti za njega možeš učiniti puno malih stvari, možda svaki puni sat izmoliti kratku molitvicu (Zdravo Marijo, Oče naš, ili neku svoju)? Možeš mu reći sve što te muči (Lk 11,5-13). Razgovaraj s njim kao da je živ i tu kraj tebe. Jer ON TO JEST! Umro je prije 2000 godina, ali je i uskrsnuo od mrtvih. On je živ!

3. Moli! Moli! Moli!

(Pogledaj upute o molitvi) Nešto brzih savjeta, ne manje važnih.

4. Idi na ispovijed.

(Pogledaj upute o ispovijedi) Famozna je i RADI.

5. Provedi vrijeme pomažući drugima.

Ne možeš zaraditi svoje mjesto u raju. Ali, ako si stvarno Isusov sljedbenik, trebaš pomoći onima koji su manje sretni od tebe. Pomozi u javnoj kuhinji. Volontiraj u bolnici, ili domu umirovljenika. Pokosi travu umjesto starog susjeda. Možeš pomoći na bezbroj načina, a prilike ti se svakodnevno pružaju. Pročitaj Mt 25,31-46.

6. Podijeli svoju vjeru s drugima.

Ovo je važno. Biblija kaže: “ …budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama…”
(1 Pt 3,15). To znači: znaj što Crkva naučava i budi spreman drugima reći istinu. Čak ne moraš sve ni znati – kupi Katekizam Katoličke Crkve. Ako te netko pita o ispovijedi, svecima, papi, izvadiš Katekizam i daš im pravi odgovor.

Kad god su Krista pitali kako ga slijediti, uvijek je govorio: Činiti dobra djela, slijediti zapovijedi itd., ali također i odreći se nečega. Slijediti Isusa svaki dan znači raditi sve ono dobro što smo već spomenuli, ali i riješiti se svega lošega u nama. Stvari koje nas usporavaju, staju između Isusa i nas, ili nas čak odvlače od Njega. Vrijeme je za izbacivanje stare odjeće iz ormara, za inventuru!
O čemu zapravo pričamo? Ne smijem više ići u kino? Nema TV-a? Što je sad to???? …. Ne, zadrži TV. Samo pazi što gledaš. Gledaš li hrpe nasilja i seksa? Svidjelo se tebi ili ne, to te odvlači od Isusa Krista. Evo dobrog testa: da Isus sada sjedi pored mene, bih li gledao ovu seriju, slušao ovaj CD? Ili uzmimo Web stranice. Ova Web stranica je dobra, no bi li pozvao Krista da sjedi s tobom dok surfaš po svim stranicama koje posjećuješ? Bi li se na susretima s dečkom/curom ponašao jednako, da je Isus s vama? A on to jest.
Poanta je u ovome. Možeš raditi puno dobrih stvari, ići u crkvu, na ispovijed, čitati Bibliju, moliti, ali, ako se ne riješiš loših dijelova svog starog života, nisi potpuno uspostavio vezu. Voziš li se rado u autu, koji juri 150 km/h, a vozač jede sendvič, razgovara na mobitel ili traži novu radio stanicu? Ne baš, to i nije potpuno predanje onome što radiš. Slijediti Krista, bez napuštanja loših stvari slično je hodanju s Kristom kroz smetlište. Još uvijek prilično smrdi. Ti prizori, stare navike, sve to sprečava tvoje druženje s Isusom. On te voli i želi tebe cijelog.
Stoga, duhovno se očisti i odluči napustiti ono loše. Tada tu rupu koja je nastala napuni stvarima prepunima milosti: Sv. misom, Biblijom, sakramentom pomirenja.
Promijeni svoj život. Slijediti Isusa svaki dan prekrasno je putovanje!

Izvor; www.zupa-belisce.com/

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

55 + = 58