Što čovjek misli to i osjeća, a kako osjeća tako i radi

Prema Wayneu Dyeru, čovjek može upravljati svojim mislima, a budući da osjećaji proizlaze iz misli, može upravljati i svojim osjećajima. Sam određuje što će misliti, sam upravlja svojim misaonim aparatom. Čovjekove misli pripadaju njemu i samo on ih može zadržati, promijeniti, priopćiti ili se u njih udubiti.

Bez mišljenja određene misli čovjek ne može osjetiti niti emociju. Bez mozga propada njegova sposobnost osjećanja. Osjećaj je tjelesna reakcija na misao. Biti zdrav čovjek znači naučiti drukčije misliti. Ako čovjek može promijeniti svoje misli, brzo će se pojaviti i novi osjećaji i tada je učinio već prvi korak u pravcu osobne slobode.

Prema Hullu, nesređene misli imaju za posljedice nesređeni život, a nesretne misli čine život nesretnim. Bolesne misli čine tijelo bolesnim. Siromašne, tjeskobne, sumnjičave misli imaju za posljedicu neuspjeh i siromaštvo. Svako ljudsko postignuće počinje kao misao. Misli su vatra. Nejasne misli loše se pale kao i mokre rakete. Ciljano mišljenje je kao plamen aparata za zavarivanje.

Peale prepoznaje u mislima dinamičke snage. Čovjek si stvarno može umisliti neku situaciju, ali također iz nje se izmisliti, iz nje se izvući. Vanjske okolnosti su više određene njegovim mislima negoli njegove misli okolnostima. Tko želi mijenjati odnose, mora najprije mijenjati misli. Ako se analizira ljudsko zakazivanje, nailazi se uvijek na pogrešno mišljenje.

Tepperwein poručuje: ako čovjek želi u svom životu imati uspjeha, najprije mora preispitati svoje načine razmišljanja i ponašanja. Kontrolom svojih misli i emocija može svjesno oblikovati i svoj život. Svaki čovjek trebao bi biti gospodar svojih misli. Mnogi se ljudi premalo bave sami sobom. Čovjekove misli vladaju njegovim osjećajima. Čovjek stvara uzroke svih posljedica i djelovanja koja utječu na njegov život, i svima je njima zajedničko podrijetlo u njegovim mislima. Čovjekove misli upravljaju njegovim djelovanjem. Kad se nauči na pravi način postupati mislima, može se preuzeti oblikovanje vlastitog života.

Što čovjek misli, to i osjeća; a kako osjeća, tako i radi. Ako drukčije misli, drukčije i osjeća; a ako drukčije osjeća, drukčije i radi. Čovjekovo mišljenje, osjećanje i djelovanje usko su međusobno povezani. Ako želi drukčije osjećati i djelovati, čovjek mora i drukčije misliti. Sve je u njegovoj glavi, srcu i rukama. Ako želi mijenjati ponašanje (djelovanje), mora mijenjati svoje mišljenje i osjećanje. Nema promjene djelovanja (ponašanja) bez promjene mišljenja i osjećanja. To je naporan posao, ali se isplati. To važi ne samo za čovjekovo djelovanje nego i za sreću i ljubav. Bez sinergije mišljenja, osjećanja i djelovanja nema ni uspjeha ni sreće ni ljubavi, nema uopće pravog i kvalitetnog života.

Pavao Brajša, Izvor: www.glas-koncila.hr

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

74 + = 79