Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš?

Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: ‘Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku’, a sam u svom oku brvna ne vidiš?  (Lk 6, 39-42)

Zbog čega je život drugih ljudi toliko interesantan, da su poneki spremni velike dijelove svoga vremena posvetiti njihovu proučavanju, seciranju, analiziranju, tumačenju? Uglavnom je to zbog nedostatka vlastitog života, zbog nesposobnosti da se čovjek suoči s vlastitom tamom, vlastitim grijesima, nesposobnostima; da sebi prizna razočaranja, neproživljene emocije i nedosanjane snove. I zbog toga su životi drugih tako zahvalna tema s kojom prekrivamo vlastitu beživotnost.

Tama drugih neće rasvijetliti moju tamu, niti ću sa svojom tamom išta dobroga vidjeti u drugima. Bilo bi očajno da nema izlaza iz te i takve tame, da nema svjetla koje će rasvijetliti tame, moje i tuđe. Iako je svjetlo dostupno svima, rijetki se usude prihvatiti ga, jer tada priznaju i prihvaćaju vlastitu tamu. A to nije ugodno: lakše je baviti se drugima.

don Boris Vidović

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 73 = 79