Sv. Maravillas od Isusa – velika mističarka Španjolske

Rođena u katoličkoj obitelji u Madridu 1891. godine, Maravillas Pidal y Chico de Guzman već je kao mlada djevojka često boravila s djecom zaposlenika i pastira obiteljskog imanja te ih je podučavala katekizmu i pripremala za prvu svetu pričest.

Osim djeci, često je davala dobre savjete i njihovim roditeljima, što je bio početak njezina pomaganja potrebitima.

Godinama kasnije, kao dvadesetsedmogodišnja djevojka, svoj redovnički put započinje u novicijatu Karmela u Escorialu u kojem je započeo njezin redovnički život, život  bosonoge karmelićanke.

Upravo je u tom Karmelu Srce Isusovo nadahnulo da osnuje svoj prvi samostan bosonogih karmelićanki. Naime, Gospodin je u srce č. s. Maravillas usadio želju da, u neposrednoj blizini spomenika Srcu Isusovu, podigne Karmel u kojemu bi sestre pratile Svemogućeg u njegovoj samoći i kako bi ondje molile za spas Španjolske i svih ljudi.       
Tada je zapisala da ju je Krist nadahnuo riječima: „Želim da mi ovdje ti i druge duše koje je izabralo moje Srce podignete kuću. Moje Srce traži utjehu. Želim da ovaj Karmel bude balzam za moje rane koje su mi nanijeli grešnici. Španjolska će se spasiti molitvom.”

Uz Karmel u Cerro de los Angelesu osnovala je još 9 Karmela u Španjolskoj i 1 Karmel u Indiji, a svi oni su proizašli iz njezine ljubavi koju je imala prema Reformi sv. Terezije Avilske koju je ona vjerno nasljedovala u svim svojim osnucima.

Njezina je smrt 1974. g. samo potvrdila ono već znano – umrla je svetica! Tijelo joj nije poprimilo znakove mrtvačke ukočenosti te je počelo ispuštati predivan miris ruža. Započetim procesom za beatifikaciju 1981. godine tijelo je premješteno u samostansku crkvu u Aldehueli gdje i danas navraćaju mnogobrojni vjernici, bilo iz Španjolske bilo iz drugih krajeva svijeta. Sveti Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 1998., a svetom 2003. godine. 

U knjizi koja je prije nešto više od mjesec dana došla na police naših knjižara, naziva „Ako mu ti dopustiš…“, između ostalog, možete pročitati i dio Izvješća o osnutku Karmela u Cerro de los Angelesu, ali i ostalih deset Karmela. U knjizi, osim različitih izvještaja, imate priliku uvidjeti kako je tekao život ove svetice i to na temelju brojnih dokumenata, dnevnika, ali njezinih pisama svojim duhovnicima, suradnicima i zajednicama. Djelo je prevedeno na brojne jezike, a predgovor hrvatskom izdanju napisao je španjolski kardinal Rouco Varela, madridski nadbiskup u miru, koji je kazao:

“…Neka sv. Maravillas od Isusa, s hrvatskim svecima i sv. Terezijom od Isusa, u hrvatskom narodu i njezinoj trpećoj Crkvi pobudi mnoga goruća duhovna zvanja bosonogih karmelićanki, uvijek spremnih čuvati svoju cjelovitu i živu kršćansku tradiciju unutar zajedništva jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve.”

O tome koliki zagovor ova  svetica ima pred Gospodinom,govore nam brojna svjedočanstva o njezinu zagovoru koja svakog dana pristižu u njezine samostane u Španjolskoj, a neka od njih mogu se pročitati na fb stranici: https://www.facebook.com/sveta.maravillas/

Daniela Radan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 6 = 1