Sveti Valentin – zaštitnik zaljubljenih i zaštitnik braka

Valentinovo ne slave samo katolici. Slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanska crkva, luterani i baptisti. Nastaje pitanje, kako to da je sveti Valentin postao tako „popularan svetac“? Kako to da je on kao svetac i mučenik iz 3. stoljeća poslije Isusa Krista u naše vrijeme slavljen kao zaštitnik braka, ljubavi, zaštitnik kod duhovne sljepoće i padavice?

Sveti Valentin – zaštitnik protiv sljepoće i padavice

Sveti Valentin bio je svećenik u službi crkvene kršćanske općine u Rimu. Zbog njegove svetosti, razboritosti i pravednosti cijenili su ga ne samo kršćani nego i pogani. U to su vrijeme rimski carevi progonili kršćane i nastojali zbrisati kršćansko ime s lica zemlje. Kršćane su hvatali, mučili ih na razne načine i ubijali. Od progona nije bio pošteđen ni sveti Valentin. Bio je priveden pred poganskog sudca Asterija da ga nagovori na otpad od kršćanske vjere, a ako ne pristane, da ga osudi na mučeničku smrt. Sudac Asterije odveo je Valentina u svoju kuću, gdje su odmah na ulazu bili mali kipovi rimskih poganskih bogova koje je imala svaka obitelj. Očekivao je da će se Valentin pokloniti tim bogovima. No, to se nije dogodilo. Vidjevši kipove poganskih bogova Valentin je uskliknuo: „O Bože, obrati ovu kuću i udijeli joj svjetlo poslije tmine, da upoznaju pravo svijetlo Krista Gospodina“. Asterije mu je pripremio u duhovnom smislu riječi klopku. U kući je s njim živjela njegova slijepa pokćerka. Provocirao je Valentina riječima: „Da vidimo hoće li taj tvoj Krist vratiti vid mojoj slijepoj pokćerki“. Valentin se pomolio, stavio ruke na slijepe oči djevojke i izmolio ovu molitvu: „Gospodine Isuse Kriste, rasvijetli službenicu svoju, jer ti si pravo svjetlo“. Dogodilo se čudo. Djevojka je progledala, a Asterijevoj obitelji, svim članovima, otvorile su se duhovne oči njihove duše i savjesti, te povjerovaše u Isusa Krista i dadoše se krstiti. Na vrlo sličan način sveti je Valentin ozdravio jednog mladića koji je bolovao od epilepsije, padavice. Dana 14. veljače 269. godine poslije Isusa Krista sveti je Valentin mučen i pogubljen. Krvnik mu je odrubio glavu.

Što je duhovna sljepoća i duhovna padavica?

Duhovna sljepoća je stanje duše koja ne vjeruje u Boga. Takva je sljepoća opasna. Nje se treba čuvati jednako kao i fizičke sljepoće. Prisutna je u osobama koje ne vjeruju da je Isus Krist svjetlo na prosvjetljenje svih naroda. Pokušajmo zamisliti dan bez svjetla, život bez Boga, život u neprekidnoj tami, bez Presvetoga Trojstva. Zato je s pravom nama vjekovima dalek sveti Ivan Zlatousti zapisao: „Kao što svjetiljka rasvjetljuje kuću, tako i vjera rasvjetljuje našu dušu, da može raspoznavati duhovne stvari“. Zato molimo za sve one koji žive u duhovnoj sljepoći. Duhovna padavica je  činjenica, osobna stvarnost, kada poslije ispovijedi opet upadnemo u iste grijehe. Bog nikome ne želi duhovnu sljepoću ni duhovnu padavicu. Spomenute bolesti mogu biti rezultat nemara, nebrige za osobni duhovni život i život nama osobno od Boga  na odgoj povjerenih osoba.

Sveti Valentin – zaštitnik zaljubljenih i zaštitnik braka

Vjerojatno znamo osnovne stvarnosti vezane uz liturgijsku godinu. Ona sadrži: adventsko vrijeme od četiri tjedna ili četiri nedjelje, korizmeno vrijeme od 40 dana duhovno-molitvene priprave za Uskrs, uskrsno vrijeme koje traje od Uskrsa do nedjelje Duhova, i vrijeme kroz godinu. Nekada je Crkva strogo zabranjivala vjenčanja u adventu i korizmi, jer su to zasebna liturgijska vremena slavlja, obiteljske i pojedinačne priprave za blagdane, a odnose se na cjelokupnu zajednicu. Svetog su Valentina posebno štovali u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Tako postoji blizu grada Pregrade selo koje se zove Valentinovo. Spomendan svetog Valentina, 14. Veljače, pogodan je datum, jer je udaljen i od božićnog vremena i od korizme, u kojoj su bile zabranjene bučne zabave i crkvena vjenčanja. Tako je „igrom slučaja“ spomendan svetog Valentina postao Dan zaljubljenih. U 16. stoljeću mladići su ostavljali ljubavne poruke na dan svetog Valentina na pragu svoje odabranice. Običaj se prvo proširio u Engleskoj i Škotskoj. Te su poruke vjerojatno bile prve razglednice, lijepo ukrašene vrpcom, a neke i čipkom. Na taj je način Valentinovo postalo dan razmjenjivanja ljubavnih poruka. U antičkom Rimu na dan 14. veljače slavilo se božicu Juno, zaštitnicu ljubavi. Kršćani su željeli iskorijeniti poganske blagdane i običaje pa su tim danima davali nova kršćanska obilježja. Zato valja zapamtiti da sveti Valentin nije samo zaštitnik zaljubljenih. On je i zaštitnik braka te zaštitnik od tjelesne sljepoće i padavice.

Komercijalizacija Valentinova i crkvenih liturgijskih vremena

Malo je danas katolika laika i klerika kojima smeta i koji prigovaraju medijima i trgovcima da se o Božiću već priča potkraj studenoga. A još je manje onih koji prigovaraju i bune se da „Advent u Zagrebu ili Advent u Istri“ ne može trajati i u siječnju. Na televiziji sam slušao kako je u jednoj našoj županiji Advent vrlo dobro prihvaćen u komercijalnom smislu. Pa je predsjednica turističke zajednice rekla: „Mi ćemo advent produžiti sve do kraja siječnja“. Zamislite, ona ima moć produljiti trajanje adventskog vremena za onoliko koliko ona misli da  joj treba u konzumerističko-turističkom smislu! To je paradoks i čista komercijalizacija na hrvatski način, bez duše i vjere. Hvala Bogu, u većini se krajeva u korizmi ne sklapaju crkveni brakovi. Ali ima mladih koji i na Veliki petak nemaju mira pa odlaze, umjesto u crkvu, navečer u disko ili slušati narodnjake. Komercijalizacija i potrošačko društvo ne znaju granice dobrog ukusa jer za njih je vrijeme novac, a ne vrijeme mogućeg mira, opuštanja, molitve i duhovne obnove.

Valentinovo

Spomendan svetog Valentina divna je prigoda za mlade, za zaljubljene i za bračne parove. Pod kojim uvjetom? Pod uvjetom da taj dan ne komercijaliziramo u duhu „potrošačkog društva“. Pitanja „Što ćeš mi kupiti za Valentinovo?“ ili „Ne znam što bih kupio djevojci ili supruzi za Valentinovo“ glupa su potrošačka pitanja. Dar može biti skroman. To može biti, na kraju krajeva, samo cvijeće. A najvažniji su topla riječ, izrečeni kompliment, zahvala za postojanje zaljubljeničkih dana, zahvala za skladan brak, da ne govorimo o mogućoj molitvi na zagovor svetom Valentinu da zaljubljenost ili brak ne dožive stanje čiste navike, duhovnu zaslijepljenost u kojoj ne računamo na Božju pomoć, koja je potrebna za dane teškoća i raznih muka koje prate zaljubljenost i brak. Neka ti Valentinovo ne bude formalnost, navika, nego dan radosti, sreće što onaj drugi postoji i što se postojano možete voljeti i biti sretni. Neka vaš čuva i kod Boga zagovara sveti Valentin mučenik.

Molitva svetom Valentinu

Zaštitniče naš, sveti Valentine, koji si za života bio uzor svake kreposti, brižni pastiru, oče siromašnih i Isusov mučeniče, koji sjediš u slaviš nebo, pomozi nam svojom nebeskom zaštitom. Zaštiti naš narod, odagnaj od njega svaku nevolju, neka u njemu prebivaju Božji blagoslov, bratski mir i vjera u Isusa Krista. Pogledaj na mlade koji traže tvoju pomoć i zaštitu. Daj im milost dobra razlučivanja, zalaganja i ozbiljnosti na poduzetom putu uzajamnog poštovanja. Daj našim obiteljima ljubav Isusa Krista da znaju dijeliti milost Božju u radosti, pomagati u nevoljama, opraštati slabosti, podržati se na tegobnome putu koji vodi u život vječni, k bogu od kojega svatko potječe. Amen.“

Marko Štrok

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

5 + 2 =