Sveta Obitelji, pod tvoju zaštitu stavljamo sve naše obitelji da ih braniš i štitiš od svakog zla!

Obitelj je nekad imala primarno mjesto u odgoju, a danas, ta najvažnija institucija u kojoj bi pojedinac trebao stjecati svoj kulturni, vjerski i nacionalni identitet, doživljava duboku krizu.

Jedna od posljedica krize gubitak je autoriteta u smislu uzora. Naime, u obitelji, u kojoj model identifikacije nije jasno određen, nego se stalno mijenja, jer ulogu oca i majke preuzimaju različite osobe, djeca gube orijentaciju. Djeca iz takvih obitelji imaju problema u oblikovanju identiteta i nerijetko se događa da ostaju trajno nezrela i nesigurna. Usvajanje temeljnih vrednota; ljubavi, istine, odgovornosti, prijateljstva, vjere, solidarnosti, poštivanja drugoga u njegovoj različitosti ponajprije je povezana s obiteljskim odgojem.

Obitelj je temeljna škola čovječnosti. Ona je zajednica kojoj svaki pojedinac duguje svoju čovječnost i svoju društvenost. Psiholozi i pedagozi naglašavaju kako temeljna iskustva koja dijete stječe u obitelji bitno određuje njihovu osobnost, sposobnost prihvaćanja temeljnih društvenih i moralnih normi. U obitelji se uči voljeti, prihvaćati sebe i drugoga odgovorno koristiti slobodu. Izgubi li obitelj obilježje doma ognjišta u kojem se događa očovječenje, stječe umijeće življenja, oplemenjuje ljudski duh, zadovoljavaju temeljne potrebe, ona više nije potpora izgradnji čvrste osobnosti.

Obitelj je temeljna  škola života i ima najviše utjecaja na socijalni, intelektualni, moralni i religiozni odgoj. U obitelji dijete stječe prva znanja, prva životna iskustva, usvaja sustav vrijednosti, norme ponašanja i model identifikacije. Moderna društva postaju sve više osjetljiva na nezamjenjivu ulogu obitelji u složenim odgojnim zadaćama. Da bi obitelj uistinu mogla odgovoriti svojoj naravnoj odgojiteljskoj zadaći, potrebno je uspostavljan je partnerskog odnosa s drugim čimbenicima su odgojiteljima koji se pojavljuju kao svojevrsna alternativa.

Budući da današnja obitelj ne nudi uvijek jasne modele identifikacije i životne uzore, sve je više djece i mladih bez jasne životne vizije, značenjskog uporišta i sigurnoga sustava. Mladi žele brza rješenja, nemaju radnih navika, ne žele preuzeti odgovornost za vlastito dobro i za dobro drugih. Neprimjereno i društveno neprihvatljivo ponašanje djece i mladih ozbiljno upozorava da je napokon vrijeme da obitelj, škola, Crkva i društvena okolina, počnu zajednički usklađeno djelovati kroz socijalizaciju i intervenciju, jer jedino takva strategija može rezultirati cjelovitim odgojem.

Čovjek je postao žrtva vlastite žurbe. Egocentrizam se širi poput opasne epidemije kojoj je uzročnik hipertrofija ega. Tamo gdje obitelj ostavlja prazninu nastupaju suvremeni mediji sa raznolikim sadržajima. Elektronski roditelji koji imaju za cilj depersonalizaciju. Naša djeca tada postaju pasivni potrošači bez vlastitog kritičkog promišljanja, žrtve promidžbenih poruka koje njima manipuliraju.

Sveta nam je obitelj primjer. Bog nas nikada ne napušta. Da li će biti provokacija? Biti će. Poniženja? Hoće. Čega se bojati? Zar tih nekih koji su ostali osakaćeni od ljubavi obiteljskog zajedništva. Oni samo nose ono što su primili. Vodite računa o svojima. Ljubav se ne kupuje. Ljubav se dariva. Onaj koji ljubi i nosi ljubav, on je može i darovati. Besplatna je.

Zato danas zagrlite svoga supružnika, zagrlite svoje dijete. Igrajte se s njim. Igrajte se svi zajedno. Naučite ih neku vještinu. Naučite svoju djecu pohvaliti, poticati i izgrađivati im samopouzdanje. Oslobodite ih od terora novih medija. Potičite ih na kreativnost. Potičite ih na zrele stavove iza kojih stoje vječne istine. Razgovarajte međusobno. Odgajajte jake ličnosti a neke mlakonje koji su povodljivi za svim i svačim. I ono najvažnije molite zajedno. Koliko god ovaj svijet programatski i namjerno na sve moguće načine pokušava izbaciti Boga iz javnoga života to neće uspjeti. Obitelj pobjeđuje sve, obitelj je pod Božjom zaštitom. Sveta nazaretska obitelji stavljamo tebi pod zaštitu svaku našu obitelj da ih braniš i štitiš od svih navala zla i zloga. Isuse, Marijo i Josipe, čuvajte naše obitelji!

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 80 = 89