Sveti Ante Padovanski – čudotvorac i zagovornik u svim teškoćama

Kratki životopis

Sveti Antun se rodio 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Stupivši u red sv. Franje, dobio je redovničko ime Antun. Roditelji su bili plemićkog roda ( Martin i Marija ). Bili su bogobojazni kršćani koji su više cijenili krepostan život od plemićkog roda. U tom kršćanskom duhu su odgajali Antuna. Sveti Ante je umro u talijanskom gradu Padovi 13. lipnja 1231. godine. Tamo počivaju njegovi posmrtni ostaci i dobio je naslov Padovanski. U rodnom Portugalu vjernici ga štuju kao ( Santo Antonio de Lisboa ). Na dan njegove smrti malena djeca su po ulicama grada Padove vikala: „ Umro je svetac.“ Tim su činom djeca iskazivala sve ono što su odrasli građani Padove, Italije i drugih zemalja vjerovali o svetom Anti. Sveti Antun je štovan kao svetac među katolicima, ali i među pripadnicima drugih vjera. Da je za života doista bio svet, poznat po kreposnom životu, svjedoči činjenica da ga je papa Grgur IX. proglasio svetim, već prve godine nakon smrti, 1. 6. 1232. godine.

Krepostan život

U naše vrijeme vrlo mali broj ljudi koristi i zna značenje riječi krepost. Krepost ima isto značenje kao riječ vrlina. Vrlina ( lat. virtus ) je moralna izvrsnost osobe. Riječ „virtus“ dolazi od riječ „vir“, čovjek, a znači muževan. Grčka riječ ( arete ) u sebi nosi značenje i pojam „naviknuta izvrsnost“, kao nešto trajno trenirano. Krepost, ili vrlina je jedan od glavnih pojmova još od antičke filozofije. Pošto je ona „ naviknuta izvrsnost“, već su se Sokrat i sofisti pitali kako se ona stječe. Stječe se upornim radom na sebi, na svojim pozitivnim talentima. Prema stoicima vrlina je bila jedino bezuvjetno dobro. A prema Aristotelu svrha ljudskog života bila je djelovati i živjeti u skladu s osobnim vrlinama. Dolazak kršćanstva, i samo kršćanstvo je preuzelo vrlinu kao čovjekovu dužnost pokornosti Božjoj volji. Prema modernoj filozofiji postoje četiri „ zapadne“ osnovne vrline: mudrost ( oprez ), pravda, hrabrost, suzdržljivost ( umjerenost ).

Kreposti – vrline svetog Ante

Na prvom mjestu bila je kraljica kreposti: „ljubav prema Bogu“. U njegovom životu nije bilo ništa jače, ništa slađe, ništa draže, ništa punije na zemlji od ljubavi prema Bogu. Druga vrlina u životu sveca bila je da je već u 15. godini života „ostavio svijet“ i njegova dobra da bi se cijelim bićem posvetio Bogu. Treća vrlina bila je da se iz ljubavi prema Bogu želio posvema žrtvovati za Boga: „ ljubav za mučeništvom“.  Želio je otići u zemlju gdje su progonili vjernike. Na samom početku svog redovničkog života bio je slabo cijenjen među redovnicima. Živio je povučeno u malom franjevačkom samostanu Monte Paolo. Tu je imao prigodu zbog neprihvaćenosti u samostanu vježbati vrlinu „ poniznosti“. Nakon tog lošeg samostanskog iskustva posvetio se „ žaru propovijedanja“, naviještanju Božje riječi i duhovnom spašavanju ljudskih života. Devet godina obilazio je razna mjesta, sela, gradove, pokrajine i države evangelizirajući duše za Boga. Bio je vrsni poznavatelj Svetog Pisma, po kojem je propovijedao. Zbog te izvrsnosti propovijedanja papa Grgur IX. dao mu je naslov „ riznica Svetog Pisma“. U svojim propovijedima zanosno je govorio o Majci Božjoj. Prema Blaženoj Djevici Mariji je gajio nježnu i iskrenu pobožnost. I na takvu pobožnost je poticao vjernike kojima je propovijedao. U čast Majci Božjoj napisao je prekrasnu pjesmu na latinskom jeziku „ O gloriosa virginum“:  O preslavna nad djevicama. „ Pobožnost prema Majci Božjoj“ je također jedna od kreposti, ili vrlina svetog Ante. Njegov svetački život, kao i životi drugih svetaca iz povijesti spasenja, odlikovao se vrlinom „ ljubavi prema bližnjemu“. Sve što je činio, činio je za dobrobit i spasenje svojih suvremenika kojima je revno propovijedao i činio čuda.

Sveti Ante čudotvorac

Sveti Ante Padovanski je za svog zemaljskog života učinio mnoga i razna čuda. Teško bi ih bilo sve pobrojati i napisati u kratkom tekstu. Navest ću jedno čudo. „Radi silnog svijeta propovijedao je sveti Antun pod vedrim nebom. Kad se za tren pojaviše crni oblaci uz grmljavinu i gromove. Slušatelji su gledali kako da izmaknu oluji. Svetac ih zaustavi i reče im, neka se ništa ne boje, jer oni neće pokisnuti. I doista cijela okolina je bila natopljena jakom kišom, a na slušatelje nije pala ni jedna kap kiše.“ Sveti Ante je imao moć bilokacije. Bilokacija je mogućnost i stvarnost da ista osoba istovremeno bude prisutna na dva mjesta. „Jednom je propovijedao u glavnoj crkvi u Montpelieru i sjetio se, da nije nikoga odredio mjesto sebe kod braće da pjeva svečani gradual. Žalostan radi toga nasloni se glavom na propovjedaonicu i u isti čas bio je među svojom braćom i pjevao“. Ta moć svetačke bilokacije, biti prisutan istovremeno na dva mjesta, nije svojstvena samo svetom Antunu. Tu moć bilokacije imali su i neki drugi sveci tijekom povijesti Crkve. Sveti Ante je imao i dar proroštva: „ Jednom zamole svetog Antuna da održi homiliju na sprovodu nekog lihvara, koji je na nepošten način stekao silno bogatstvo. Svetac je svoj govor na sprovodu započeo riječima svetog Evanđelja: Gdje je vaše blago tamo će biti i vaše srce. Na kraju govora reče pokojnikovoj rodbini, neka otvore kod kuće sanduke pokojnika i tamo će naći njegovo srce. Rodbina otišavši kući, otvori sanduke i među novcima nađu još vruće srce pokojnog lihvara.

Molitve svetom Anti

Izmolite tradicionalnu pobožnost ‘svecu cijeloga svijeta’, 13. utoraka svetom Anti

Svaki utorak do svečeva spomendana u lipnju je posvećen svetom Anti, jer su toga dana njegovi smrtni ostaci preneseni u Padovu i pokopani u crkvi sv. Marije, kasnije pretvorenoj u veličanstvenu svečevu baziliku. Trinaest utoraka je molitveni spomen na 13. lipnja, datum smrti ovog omiljenog sveca. Kako se moliti tih trinaest utoraka svetom Anti posavjetujte se sa svećenikom, franjevcem u Župi sv. Duha, u Zagrebu, jer ovdje, u ovom tekstu nije moguće sve to napisati. Ili porazgovarati sa vjernikom koji obavlja molitve 13. utoraka posvećenih svetom Anti.

 

Molitva svetom Anti u svakoj potrebi

Spomeni se, sv. Ante, da si uvijek pomagao i tješio sve koji su se tebi utjecali u svojim potrebama. S čvrstim pouzdanjem preporučam se i ja tvom moćnom zagovoru kod Boga. Ne odbij moje prošnje i svojim posredovanjem kod Boga isprosi mi – ako je za dobro moje duše – milost… za koju te molim. Pomozi mi u ovoj mojoj potrebi i nevolji! Blagoslovi mene, moj rad, moju obitelj i sve moje drage, čuvaj nas od bolesti i pogibli duše i tijela! Sve nas krijepi da u boli i kušnji ostanemo čvrsti u vjeri i ustrajni u ljubavi. Amen.

 

Depresija

Živimo u vremenu interneta, konzumerizma, materijalizma, nikad bržeg načina života. U poslu se traži brzina, točnost, rad bez obzira na radno vrijeme…ne daj Bože bolesti. A, tek tada imate bezbroj problema. Strah i neizbježni radni pritisak su stalno prisutni…nije lako, budućnost je danas zaposlenicima neizvjesna. Čovjek ponekad niže tjeskobu za tjeskobom, strah za strahom, stres za stresom i upada u potištenost, depresiju. U trenucima depresije, izgubljenosti, mraka u duhovno osobnoj sferi života, možemo se obratiti za duhovnu pomoć i zagovor svetom Anti. Na temu i stvarnost depresije postoji molitva svetom Anti u depresiji.

 

MOLITE OVU SNAŽNU MOLITVU SVETOM ANTUNU PADOVANSKOM

“Sveti Ante, ponekad se osjećam tako depresivno da nisam u stanju moliti. Molim te, oslobodi moju dušu iz ovog zatvora. Zahvaljujem ti na tvojoj oslobađajućoj moći i u Isusovo ime želim odbaciti od sebe zao duh depresije, mržnje, straha, samosažaljenja, nasilja, krivnje, nepraštanja i svaku drugu negativnu silu koja mi prijeti. Zazovi Gospodina da prekine lance koji me drže okovanim. Neka me Gospodin oslobodi ovoga zla, izliječi sva bolna sjećanja, ispuni svojom ljubavlju, mirom i radošću. Obnovi u meni radost otkupljenja. Pomozi mi, sveti Ante, da se približim i dotaknem Gospodina. Hvala ti, sveti Ante, što slušaš moje molbe i vodiš me kroz život. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.”

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 2 = 4