Sveti Blaž – biskup i mučenik

Danas se u našim crkvama može obavljati jedan značajni i zanimljivi obred. Svećenik pred oltarom drži dvije unakrst vezane svijeće koje su bile blagoslovljene na Svijećnicu.

Pojedinačno mu prilaze vjernici, a on svakome pred vrat stavlja svijeće. Svijeće drži u lijevoj ruci i svakom vjerniku koji pristupi blagoslovu, izriče blagoslovnu molitvu praveći desnom rukom znak križa: „Po zagovoru svetog Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog, od bolesti grla i od svakog drugog zla, u ime Oca i Sina, i Duha Svetoga. Amen.“

Tko je bio sveti Blaž

Sveti Blaž je vrlo poznat svetac iz 3. stoljeća. Živio je u Armeniji. Po zanimanju je bio liječnik. Bio je poganin koji se obratio na kršćanstvo. Umro je kao mučenik 3. veljače 316. godine. Mučen je bio na najstrašnije načine, i na kraju su mu progonitelji odsjekli glavu. Ta sveta glava  i dio kosti mučenika, biskupa Blaža, je u 9. stoljeću donešena u Dubrovnik. Okovana je zlatom, i časti se na današnji dan. Sveti Vlaho ( Blaž ) je duboko povezan sa slavnom poviješću grada Dubrovnika, te je on nebeski zaštitnik grada.

Zašto je sveti Blaž zaštitnik grla

Jednom je za svečeva života zapela nekom dječaku riblja kost u grlu. Svi su pokušali spasiti dječaka kome je grlo postajalo otečeno i jako bolno. Majka je sve nade na kraju krajeva stavila u zagovor svetog Blaža. On je napravio znak križa nad vratom djeteta, i u isti čas je kost ispala iz grla. Dječak je tako čudesno bio spašen.

Blagoslov grla – grličenje

Blagoslov grla na spomendan svetog Blaža ima svoje simboličko i duhovno značenje. Znamo da Bog preko raznih simbola djeluje u svakodnevnom životu crkve. Dvije zapaljene, unakrst složene svijeće simboliziraju Isusa Krista, koji je Svijetlo svijeta. Isus je prava duhovna svjetlost za sve narode svijeta. Njegovo evanđelje je svjetlo u tminama života. Unakrst složene i povezane svijeće simboliziraju križ po kojem je Isus otkupio svijet, ljude od grijeha. Po križu se postiže blaženstvo. On je simbol spasenja, ali prije toga svake naše muke koju treba izdržati, pobijediti zajedno sa uskrslim Gospodinom. Današnji blagoslov grla ima moralno ili ćudoredno značenje. Osim tjelesnih bolesti grla postoje i duševne, duhovne bolesti grla. Pravedni starozavjetni Job je rekao: „Ne dadoh grlu svojemu da griješi.“Tako možemo reći da čovjek sve što grlom sagriješi je bolest grla u duhovnom smislu riječi. Zato se treba kloniti psovke, ocrnjivanja tuđe časti i dostojanstva riječima, nečistog, vulgarnog govora, raznih neprovjerenih ogovaranja. U Psalmu 9, 10 – 11. piše: „U svojoj me pravdi vodi poradi mojih dušmana, svoj put mi poravnaj pred očima. U njihovim ustima iskrenosti nema, srce im je puno zloće, grlo im je grob otvoren, a jezikom laskaju. Autor vrlo jasno spominje otvoreni grob koji zaudara, i uspoređuje ga sa neiskrenim ljudima koji griješe govorom, zloćom koja izlazi iz srca preko grla i riječi. To je ta bolest grla. Ne postoji samo fizička bolest grla. Ona duhovna bolest grla je često opasnija po okolinu. Ako danas budemo išli na blagoslov grla, molimo da nas Bog sačuva fizičke i duhovno – ćudoredne bolesti grla. U tom slučaju ima blagoslov grla svoj smisao i djelotvornost. Takvu bolest grla možemo liječiti zagovarajući se svetom Blažu, svecu i mučeniku.

vlč. Vladimir Trkmić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

4 + 3 =