Sveti Nikola biskup – zaštitnik mornara i putnika

Primjer skrovita darivanja,  „ bdijenja“ nad samim sobom i povjerenim dušama.

„Blago onome slugi, kojega, kad dođe gospodar njegov, nađe da tako radi. Uistinu vam govorim: postavit će ga nad svim imanjem svojim“ (Mt 24,42-47). Ove riječi nisu bile upućene samo apostolima. Upućene su i nama. Što to znači bdjeti nad samim sobom i drugima? To znači kloniti se grijeha i grješnih prigoda, ne sudjelovati govorom u ocrnjivanju drugih. To znači razumski kontrolirati sve svoje osjećaje i sjetila i ne dopustiti da emocije gospodare nama. Poruke bdijenja bio je duboko svjestan sveti Nikola Biskup. On je svetac kojega časti istočna i zapadna civilizacija. Slave ga pravoslavne crkve i Katolička crkva.

Rodio se u Patari u maloj Aziji. Vrlo je brzo, još kao dijete, ostao bez roditelja. Naslijedio je veliko imanje, koje je dijelio siromasima. Postio je tri puta tjedno. Posvetio se Bogu i činjenju dobra svim ljudima. Gdje god je mogao, pomagao bi tiho i skrovito. Neki je siromašan otac imao tri kćeri za udaju, ali nije imao bogatstva koje je trebao dati kao miraz svakoj kćeri prilikom udaje. Smišljao je kako bi ih mogao uputiti da nepoštenim i nečasnim životom dođu do novca. To je saznao sveti Nikola pa je tri noći tome nesretnom ocu triju kćeri u kesama ubacivao novac kroz otvoren prozor. Zato slikari slikaju svetog Nikolu s tri kese ili tri zlatne jabuke. Takvo darivanje zovemo skrovitim darivanjem. Zašto? Zato što je učinjeno po onom evanđeoskom savjetu: „Neka ti desnica ne zna što učini ljevica“.

Skrovito darivanje jest darivanje bez pompe, bez samoreklamiranja, poput: „Dao sam dar, donaciju za siromašne“. Sveti je Nikola tri večeri zaredom donosio novac i potajno ga darivao bacajući kese novca kroz prozor obitelji u velikoj potrebi. Nije želio da itko to zna. To je darivanje od srca. Uistinu nije važno vikati ni reklamirati svoju darežljivost. Bog voli takve darivatelje. Njegov je život  bio ugrožen u progonima vjernika i klera. Bio je bičevan i utamničen, ali je dolaskom na vlast cara Konstantina oslobođen nakon Milanskog edikta. Za života je činio čuda. Hodočastio je u Svetu zemlju kako bi se molio na Isusovu grobu. Na putu ih je uhvatilo veliko nevrijeme. Svi su mislili da će se brod potopiti. Sveti je Nikola kleknuo, pomolio se i nastala je utiha, nevrijeme se smirilo. Prema predaji, još je nekoliko puta pomogao mornarima na uzburkanoj morskoj pučini. Zato ga vjernički puk slavi kao zaštitnika mornara i putnika. Često sam znao čuti molitvu, zaziv „Sveti Nikola, putniče, čuvaj nas“, ili „Sveti Nikola, vodi nas“. Tu molitvu, zaziv, molim i ja na početku dužeg putovanja. Zaziv da nas na putu čuva zagovor i pomoć svetoga Nikole trebao bi postati i naša molitva, na svim našim putovanjima. Svi smo mi na ovoj zemlji putnici. Nekamo putujemo, vraćamo se, potrebna nam je zaštita anđela čuvara, ali i nebeski zagovor svetog Nikole. Korisno je i duhovno spasonosno na početku putovanja prekrižiti se, izmoliti „Oče naš“ i zazvati svetog Nikolu da nas čuva.

A kada je riječ o darivanju djece, pa i odraslih, na pameti uvijek moramo imati da je sveti Nikola primjer altruizma i pomaganja siromašnih. Za svaki spomendan svetog Nikole, 6. prosinca, uvijek postoji opasnost da djecu „vježbamo“ kako će dobiti dar. To je dobro! Ali bi ih trebalo poučiti da je spomendan svetog Nikole trenutak da sebe učimo skrovitu, tajnovitu darivanju. Djecu treba učiti ne samo primati, nego i davati, darivati. I danas ima vjernika koji vole u župnim oglasima čuti, slušati, kako su oni dali dar za crkvu. Ako župnik ne pročita u oglasima njihovo ime i prezime, te iznos novca koju su dali, žao im je i ponekad se žale što nije javno izrečena njihova dobrota. Iz života svetog Nikole biskupa vidimo da Bog voli vesela i skrovita darivatelja, darivatelja koji ne očekuje „reklamu“ za svoje dobročinstvo. I pitanje bdijenja nad sobom i povjerenim nam osobama velik je izazov za sve nas. Bdjeti znači biti svjestan prolaznosti zemaljskog života i kloniti se činjenja bilo kakva zla ljudima. Zašto? Zato što nitko od nas ne zna kada će Bog zaiskati naš život i naša djela, naš trag ostavljen na zemlji za vrijeme zemaljskog života. Bdjeti nam povjerenim nam ljudima također je važna kršćanska dužnost. Roditelji trebaju bdjeti nad svojom djecom, da ih ne zahvati kakvo životno zlo, sebičnost, kakva mana koja će ih udaljavati od Stvoritelja. Ovom zemljom, u ovim vremenima rasapa i inverzije svih antropoloških vrednota, teško je „putovati i brodariti“ bez Božje pomoći. Kako doći do vječne domovine, veliko je pitanje, jer nam na životnom putu nude kupovanje i potrošnju bez granica i hedonizam u svim oblicima. Zanimljivi i vrlo privlačni izazovi na svakom su koraku, gotovo u svakoj reklami i spotu. Kako odoljeti? I za to imamo primjer svetog Nikole. Česta molitva, post, odricanje od suvišnoga, onoga što nam ne treba, a što nam vrlo agresivno nudi potrošačko društvo. Radi zarade već se sredinom mjeseca studenog prodaju božićni ukrasi.

A Božić je sasvim nešto drugo od kičeraja, svjetlećih lampica, umjetnih borova. Isus je znao kazati: „Primjer sam im dao…“. I sveti Nikola dao nam je primjer: kako treba skrovito, gotovo u tajnosti darivati, te kako treba bdjeti nad svojom dušom i tijelom. I ne samo nad samim sobom, nego i nad od Boga povjerenim ljudima: djecom, mladima i onima koji su nam na bilo koji način podložni. Sveti Nikola bio je neustrašiv propovjednik Kristove radosne vijesti. Zato je za vrijeme cara Dioklecijana uhvaćen, zatočen u tamnicu, bičevan. Nakon puštanja iz zatvora vratio se u svoj grad Miru. Na samrtnoj postelji molio je Psalam 30. „U tebe se Gospodine uzdam. U ruke tvoje predajem duh svoj.“ Umro je 6. prosinca 327. godine. Dan smrti sveca ili mučenika dan je rođenja za Nebo. Zato se uvijek spomendan svakog sveca slavi na dan njegove smrti. Njegovo mrtvo i sveto tijelo preneseno je u talijansko grad Bari. Na hrvatskom priobalju ima mnoštvo kapelica i crkava posvećenih svetom Nikoli, često kao zahvala pomoraca nakon svečeve zaštite u raznim olujama na moru.

 

MOLITVA SVETOM NIKOLI

Hvaljeni i slavni patrijarše, veliki čudotvorče, sveče Kristov, oče Nikola, čovječe Božji i vjerni slugo, čovječe ljubavi, odabrana posudo, snažni stupe Crkve, veliko svjetlo, zvijezdo koja obasjava i rasvjetljuje cijeli svijet, ti si pravednik koji si procvjetao kao palma, zasađen u vrtovima Božjim, a životom u Myri zamirisao si poput smirne, u milosti Božjoj. U tvojoj prisutnosti, sveti oče, more je posvećeno kad su tvoje čudesne relikvije, nošene u grad Bari, od istoka do zapada, na slavu imena Gospodnjega. O, predivni i čudesni čudotvorče, brzi pomagaču, gorljivi zagovorniče, dobri pastiru koji si spasio stado od opasnosti, slavimo te i hvalimo kao nadu svih kršćana. Izvore milosti i čudesa, branitelju vjernih, premudri učitelju, hranioče gladnih, radosti onih koji tuguju, odjećo golih, liječniče bolesnih, voditelju onih koji plove morem, osloboditelju zatvorenika, hranitelju i zaštitniče udovica i siročadi, čuvaru čistoće, nježni učitelju djece, podrško starijih, odmoru radnika, obilno bogatstvo siromašnih i potrebitih, poslušaj nas, koji se molimo tebi i utječemo se pod tvoju zaštitu, i posreduj u naše ime kod Svevišnjega, tako da po tvojem zagovoru dobijemo sve milosti koje su nam potrebne za spasenje naših duša i tijela.

Sačuvaj ovo mjesto i svaki grad, svaku zemlju kršćansku i ljude koji žive u njoj, od svih ugnjetavanja. Molimo za tvoju pomoć, jer imamo pouzdanje u tvoju zaštitu i gorljivi zagovor kod Svevišnjega. Ti si kao budan i dobar pastir, pa nas očuvaj od svih neprijatelja, kuge i potresa, tuče i gladi, poplave i požara, mača i rata, a u svim našim nedaćama i nevoljama pruži nam ruku pomoći i otvori vrata suosjećanja, jer smo nedostojni pogledati u visine raja. Vezani smo svojim grijesima, jer nismo ispunjavali Njegovu volju ni držali se Njegovih zapovijedi, pa zato padamo na koljena, slomljena i ponizna srca, pred našega Stvoritelja, i molimo tvoj očinski zagovor, da ne poginemo od svojih grijeha, nego da nas izbavi od svih zala i od svega što je štetno. Usmjeri naš um i srce k pravoj vjeri, koja će nas tvojim posredovanjem zaštititi od rana, opasnosti i pomora, i otvoriti put Stvoritelju. Izmoli, molimo te, kod Njega da živimo mirnim životom ovdje, dok ne dospijemo u zemlju živih, slaveći Oca, Sina i Duha Svetoga, jednoga Boga u Presvetom Trojstvu. Sada i u vijeke vjekova. Amen.

Vlč. Vladimir Trkmić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

37 − 32 =