Sveto vrijeme korizme uvodi nas da se susretnemo sami sa sobom!

Sveto vrijeme Korizme prepuno je korisnih životnih savjeta. Nekako se lako opustimo i damo se dobrovoljno pod raznim svojim izlikama udaljiti i od Božje riječi, slavljenja euharistije i kršćanskog života.

Previše je toga što nam odvlači pažnju od bitnih stvarnosti života a zakačimo se na ono što je pre površno i što pruža samo privremenu satisfakciju. Zato je ovo vrijeme u kojem živimo vrijeme kršćanske mlakosti, kršćanske indiferentnosti, kršćanske preuzetosti. Vrijeme nekog novog oblika poganstva samo s kršćanskim predznakom. I zato je stanje među kršćanima tako neuredno i neskladno. Zaboraviti živjeti svoju vjeru za nas je uvijek pogubno. U sebi nosi svojevoljno odjeljenje od Božje prisutnosti. Prepuštanjem sebe samovolji idealna smo meta napasniku. Naravno o njemu danas nitko ne voli govoriti. Svi se kao nešto boje, negiraju ga no itekako žive pod njegovim utjecajem i služe mu na razne načine. Dovoljno je samo malo odškrinuti da prepoznamo djelo napasnika među nama. Ono nije u nekom srednjovjekovnom obliku u kojem ima rogove ili kakve vile. On je sofisticiran. I zato što je svijet uvjerio da ne postoji čini među nama intenzivno svoje zlo djelo. Sije razdor jer on je Diabolos onaj koji dijeli, odjeljuje.

Đavao je profesionalni zlostavljač. Ona nas uvijek zlostavlja na onom životnom području u kojem smo ranjeni. Veže se na te naše životne rane kao dobar početak izazivajući samosažaljenje i tjeskobu i odvlači nas u stanja mržnje, netrpeljivosti, nepovjerenja u kojem već odvije mnogi žive svoj pakao. I sve se to na svima nama onda odražava. Napasnik ima svoju taktiku. Jer ne voli biti zamijećen ni prepoznat. Ali voli sve što voli ovaj svijet voli, vlast, moć, novac. On je onaj koji vrlo blagonaklono gleda na sve što je zlo i opravdava ga potiče i odobrava. Uvjerava nas kako je kršćanstvo zastarjelo. Kako Isus Krist nije Bog. Želi nas uvjeriti da nas Bog kažnjava, da nas Bog ograničava u našoj slobodi, uvjerava nas u svoje manipulatorske laži. Želi nas odobrovoljiti za svoje zle ciljeve. Potiče nas i lako odvlači u svoje crnilo. Kad se navežemo na ovo zemno onda se teško odlijepiti za nebo.

Zato na početku svetog vremena Korizme iščitavamo djelo zloga koji napastuje i samoga Gospodina. I napastuje ga s onim što je ovom svijetu prioritet.  Koliki uvijek imaju svoje komentare u kojem oni bi jako dobro znali raspodijeliti tuđe dobro ali svoga se ne dotiču. Svatko gleda svojim zlim očima i ne gleda siromaha niti onoga koji je gladan i potreban. Prepuna su nam usta kao su nam vlade lopovske ali dobro je rekla jedna mudra starica nije njima žao što su oni lopovi već im je žao što se oni nisu s njima skupa nakrali. Ovaj svijet koji je navikao na neurednost neumjerenosti ono što je nenormalno proglasio je normalnim a ono što je normalno proglašava bolesnim i nenormalnim. To je djelo zavodnika Sotone. Onaj koji mu služi sve opravdava i samo gleda kroz prizemnost bakanalija i orgijanja.

I dok je sveto vrijeme Korizme tiho i uvodi nas da se susretnemo sa sobom, nama i dalje je nekim kao kršćanima potrebitije bučnost razuzdanosti zabava. Sve se svelo na izrugivanje sa svetim ali onda ako ti Bog Isus Krist ništa ne znači zauzmi jasan stav. Ako ne želiš slijediti Krista odmakni se od njega. Odmakni se od sakramenata koje nedostojno primate samo radi svoji bakanalija i provoda. Ne možemo biti na dvije strane.

Danas pokušajmo zaviriti u svoje srce i pogledati gdje se ugnijezdilo i umnožilo zlo. Gdje se usidrio. Napasnika ćemo uvijek prepoznati kroz laž, manipulatorstvo, uvjeravanje. A najočitija su mu djela nemir, razdor, svađa, preljub, mržnja, zavist, neumjerenost. Danas se oslobodimo od djela Zloga. Dajmo svoj život u ruke Bogu koji nas izbavlja iz svakog nemira. I ne dovodimo se na ivicu koja odvodi u ponor. Ples sa Đavlom je uvijek koban i završava sa smrću najprije duhovnom a onda i tjelesnom. U svakoj napasti nemoj zaboraviti da je Bog uz tebe. Ne dopusti da jedan zlostavljač kao Đavao da ima vlasti nad tobom. On je onaj koji stvara sve ovisnosti od ovoga svijeta. On je onaj koji nabija krivnju. On je istančani zlostavljač koji se poigrava s tvojim životom, s tvojim strahovima, s tvojim bolima i ranama nastale poniženjima i povredama. Oduprimo mu se snažno molitvom i postom.

Danas stavi ispred sebe Gospodina svog snažnog zaštitnika i živi životom svetih. „Izbavit ću ga jer me ljubi, zakrilit ga jer poznaje ime moje. Zazvat će me, a ja ću ga uslišiti, s njim ću biti u nevolji, spasit ću ga i proslaviti.“ Ustrajte u svetim postovima i posvećujte svoj život Bogom posjetiteljem. 

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

53 + = 63