SVI SMO POZVANI SVJEDOČITI I NAVIJEŠTATI PORUKU DA JE BOG LJUBAV

Vrlo zabrinut pratim posljednja zbivanja u Iraku. Pozivam sve vas da se pridružite mojoj molitvi za dragi irački narod, ponajviše za žrtve i za sve one koji najviše trpe zbog posljedica sve snažnijega nasilja, a posebno za mnoge, među kojima su i brojni kršćani, koji su morali napustiti vlastiti dom – rekao je papa Franjo u nedjelju, 15. lipnja, na Trgu svetoga Petra, u nagovoru nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, u kojemu je govorio o današnjoj svetkovini Presvetoga Trojstva.
U Presvetom Trojstvu prepoznajemo i uzor Crkve, u kojoj smo pozvani voljeti se upravo onako kako Isus nas voli. Ljubav je, naime, konkretni znak koji očituje vjeru u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Ljubav je obilježje kršćanina, kako nam je rekao Isus: „Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge“ (Iv 13,35) – rekao je Sveti Otac te upozorio da je proturječje misliti na kršćane koji se mrze. To je proturječje! – ponovio je Papa te dodao da đavao upravo to uvijek traži; želi da se mrzimo, jer on uvijek sije razdor i mržnju; on ne poznaje ljubav; ljubav je od Boga!
Svi smo pozvani – podsjetio je potom Sveti Otac – svjedočiti i naviještati poruku da je Bog ljubav, da Bog nije daleko i da nije neosjetljiv na ljudska zbivanja. On nam je blizu, uvijek uz nas, hodi uz nas kako bi s nama podijelio naše radosti i naše boli, naše nade i naše napore. Toliko nas voli da je postao čovjekom, i došao na svijet, ali ne kako bi ga sudio, nego kako bi se svijet spasio po Isusu.
To je Božja ljubav u Isusu – rekao je Papa. Ta ljubav koju je tako teško shvatiti, ali koju osjećamo kada se približimo Isusu. I On nam uvijek oprašta; On nas uvijek čeka, On nas voli! Isusova ljubav koju osjećamo, Božja je ljubav! – istaknuo je Sveti Otac.
A djelotvorna snaga Presvetoga Trojstva jest snaga ljubavi, zajedništva, uzajamnoga služenja i solidarnosti. Čovjek koji voli druge poradi same radosti zbog toga što ljubi, odraz je Presvetoga Trojstva. Obitelj u kojoj se voli, i u kojoj jedni drugima pomažu, i ona je odraz Presvetoga Trojstva. Župa u kojoj se njezini članovi vole i dijele duhovna i materijalna dobra, i ona je odraz Presvetoga Trojstva – istaknuo je Papa te napomenuo da istinska ljubav nema granica, ali se zna ograničiti kako bi poštovala slobodu drugoga.
Svake nedjelje idemo na misu i zajedno slavimo euharistiju – rekao je potom Sveti Otac te objasnio – Euharistija je poput gorućega grma u kojemu ponizno boravi, i očituje se, Presveto Trojstvo. Upravo je zbog toga Crkva odredila da svetkovina Tijelova bude nakon Presvetoga Trojstva. Papa je stoga podsjetio da će u četvrtak, po rimskomu običaju, slaviti misu u bazilici Svetoga Ivana Lateranskoga, i da će potom biti procesija s Presvetim, te pozvao sve građane Rima, kao i hodočasnike, da sudjeluju te tako izraze želju da svi budemo jedan narod okupljen u jedinstvu Oca, Sina i Duha Svetoga.
Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Papa je izrazio veliku zabrinutost zbog zbivanja u Iraku posljednjih dana, te pozvao sve nazočne da se pridruže njegovoj molitvi za – kako je rekao – dragi irački narod. Cijelomu narodu želim sigurnost i mir, te budućnost pomirenja i pravednosti, kako bi svi Iračani, kojoj god religiji pripadali, mogli zajedno izgraditi svoju domovinu, i učiniti od nje uzor suživota – istaknuo je papa Franjo te zajedno s mnoštvom okupljenim na Trgu svetoga Petra izmolio za irački narod Zdravo Mariju.
Najavivši potom putovanje u Albaniju, 21. rujna ove godine, Sveti je Otac rekao da tim kratkim putovanjem želi Crkvu u Albaniji utvrditi u vjeri, te zemlji koja je dugo trpjela zbog posljedicâ ideologijâ iz prošlosti, posvjedočiti svoje ohrabrenje.
U pozdravima na kraju nagovora, Sveti je Otac posebne misli upravio kućnim pomoćnicama i osobama koje se brinu za nemoćne, a koje – kako je rekao – dolaze s raznih strana svijeta i obavljaju dragocjenu službu u obiteljima, posebno u pomoći starijim i nemoćnim osobama. Često nepravedno nedovoljno vrjednujemo taj važan i lijepi posao koji one obavljaju u obiteljima. Hvala vam! – rekao je na kraju Papa.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

66 − 63 =