Svim nam je potrebna nova snaga za život: snaga Duha Svetoga!

Sa toliko smo velikom željom čekali današnju svetkovinu Pedesetnice. Jer za nas je toliko snažno biti osjenjen snagom odozgo.

To je onaj Branitelj kojega nam je Krist obećao kako bi smo se iznova pokrenuli u živom svjedočanstvu vjere. Svim nam je potrebna upravo ova nova snaga za život. Snaga Duha Svetoga koji posvećuje. Snaga koja nam je novi zanos u Božjoj ljubavi. Oko nas je sve puno kojekakvih spasitelja koji nam neprestano daju spasonosne savijete. Takvim ljudima životi su prazni, mračni, prepuni kompleksa. No našli su načina sebe staviti u poziciju da ih slušamo ili pak da u njihovoj osrednjosti pokušamo sebe dovoditi u njihov nered. To je ono što pomalo i zabrinjava. Ljudi su postali oni kojima vjerujemo a okrenuli smo leđa onom koji jedini posvetitelj života.

Postali smo moderni šta god to značilo. Što luđe to je za nas bolje. Olako prihvaćamo sve ono što je kako kaže sveti Ivan Zlatousti kršćanstva nedostojno. Sasvim nam je sve svejedno. Sve što je loše baš je fora. I tako mnogi žive kako sveti Pavao kaže kao neprijatelji križa Kristova. To je to današnje apsurdno kršćanstvo. Licemjerno pogansko kršćanstvo koje negira Boga ali se jako brine u dociranju onima koji žive odano svoju vjeru. I svi se kite time kao da su vjernici ali vjera im je samo izgovor u potrebna vremena. Krist nas je kroz cijelo vazmeno vrijeme pripremao za ovaj današnji dan. Pripremao nas je kako bi smo se obukli u silu odozgo. Još uvijek poput apostola stojimo u nekakvoj svojoj samodostatnosti koja je prepuna straha. Bojimo se biti svjedoci vjere jer bi se mogli izložiti porugama i sramu. Kao da do sad nismo dovoljno poniženi u svemu.

Nema toga što kršćanima nisu rekli. S čime nas nisu usporedili i etiketirali. No na nama je uzvratiti s onim što nam današnja svetkovina Duha Svetoga nudi a to je ljubav. Božanska ljubav. Pred nama su dani milosti u kojem Duh Sveti snažno izručuje svoje neizmjerne darove koji su neusporedivi s onim što svijet nudi. Iako živimo u tolikoj neizvjesnosti svih ratnih sukoba koja možda izgledaju kao da su daleko sve je to jako blizu.  Kako kaže sveti otac Franjo da živimo već odavno u ratnom sukobu samo koji se vodi na suptilniji način a koji osjećamo na svojim plećima kroz ekonomski rat. I nikoga nije briga što standard nam pada i što mnogi više nisu u mogućnosti puno toga. lako je tim nekima sebi podizati plaće dok maleni čovjek pati i dobro bira što kupiti, kako se prehraniti i kao sklopiti kraj s krajem.

Zato nam sveti Pavao danas i kaže: „Braćo, dužnici smo, ali ne tijelu da po tijelu živimo! Jer ako po tijelu živite, umrijeti vam je, ako li pak Duhom usmrćujete tjelesna djela, živjet ćete.“ Pavao je toliko iskusio djelo Duha Svetoga u svom životu da jako dobro poznaje ono što je uzrok s kojim se suprotstavljamo djelima Duha Svetoga. Ako sebe zarobimo samo u ovo tjelesno onda život postaje besmislen i opterećenje. „A očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost,  idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja,  zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično. Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti.“ Zato pred nam i stoji izazov života. Sami odabiremo život po tijelu ili po Duhu.  „Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost,  blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama.“

U ovih devet darova Duha Svetoga ostvaruje se naš život. Zato snagom ljubavi sebe osposobimo i vjerom uzvratimo i primimo darove Duha Svetoga. On će tada postati naše ispunjenje i donosit će plodove stostruko po milosti Božjoj. Budio poslušni svom Gospodinu.  Ono što samo čuli živimo. „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek. Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva.“ Neka vas snaga Duha Svetoga u svemu posvećuje i neka svojim svetim darovima plodonosno blagoslivlja vaš život.

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 6 = 1